"Crni flor na sajtu Partizana"
"Crni flor na sajtu Partizana"

In memoriam: Umro Milan Galić

Vreme čitanja: 2min | sub. 13.09.14. | 13:51

Član Partizanovih beba koje su igrale finale Kupa evropskih šampiona 1966. preminuo u 76. godini

Crni flor na sajtu PartizanaMilan Galić, jedan od najboljih igrača koje je imao Partizan, pa i jugoslovenski fudbal, naprasno je danas umro u 76. godini života, saopštili su crno-beli.

Galićev čudesan, ali i težak životni put, počeo je 8. marta 1938. u Bosanskom Grahovu. Tokom Drugog svetskog rada mladi Milan je ostao bez oba roditelja, pa je kao siroče odrastao u domu u Zrenjaninu u kojem je i počeo da se bavi fudbalom, da bi već sa 14 godina postao član Proleterea. Ubrzo i omladinske, a zatim i mlade reprezentacije Jugoslavije.

Izabrane vesti

Za Partizan je potpisao 1959, a u klubu iz Humske odigrao je 288 utakmica i postigao sjajnih 179 golova! Sa crno-belima je osvojio četirit itule prvaka Jugoslavije (1960/61, 1961/62, 1962/63, 1964/65) i bio deo čuvene generacije "Partizanovih beba" koja je igrala finale Kupa šampiona u Briselu 1966. godine. Tu sezonu Galić je proveo u JNA, pa je odigrao samo tri utakmice u najjačem evropskom takmičenju i postigao dva gola.

U dresu reprezentaciju Jugoslavije, Milan Galić je na 51 utakmici postigao 37 golova, pa je tako drugi strelac u istoriji nacionalnog tima, samo jedan gol iza Stjepana Bobeka. A prosek za divljenje - 0,725 golova po meču! Debitovao je 31. maja 1959. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo protiv Bugarske baš na tadašnjem stadionu JNA i već u prvom minutu postigao prvenac. Bio je učesnik Olimpijskih igara u Rimu 1960. godine, kada je sa jugoslovenskom reprezentacijom osvojio zlatnu medalju, a kuriozitet je da je na svakoj utakmici olimpijskog turnira postigao gol! Bio je najbolji strelac Olimpijade sa Dancem Nilsenom.

Na Mundijalu u Čileu 1962. Milan Galić je na pet utakmica postigao tri gola. Iste godine proglašen je za najboljeg jugoslovenskog sportistu u anketi dnevnog lista Sport. Krasila ga je neverovatna brzina i agresivnost, te prefinjen njuh za gol.

Po odlasku iz Partizanja te 1966. igrao je za Standard iz Liježa, a potom i Rems, da bi po povratku u Jugoslaviju 1973. završio pravni fakultet i do penzije je radio u FSJ kao pravnik.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

(FOTO: partizan.rs/MN Press)


tagovi

Milan GalićFK PartizanSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara