"Đorić"
"Đorić"

INTERVJU NEDELJOM – Milovan Đorić: Tole je predobar čovek, ali na Terazijama je vreme za dobro provetravanje

Vreme čitanja: 7min | ned. 08.06.14. | 10:24

“Smatram da je više bilo priče u vezi nameštanja utakmica, nego što je neregularnosti zaista bilo. Doduše, završnica jeste, da se tako izrazim, bila sumnjiva, ali, ponavljam, više je tu bilo spekulacija nego istine"

ĐorićSamo su oni što površno poznaju Milovana Đorića, alijas Bata Đoru, mogli da pomisle kako će po odlasku u takozvanu penziju, najvažniju sporednu stvar na svetu da stavi u zapećak. Istini za volju, vratio se „prvi srpski bek“ tamo odakle je krenuo u fudbalska osvajanja, u rodnu, koloritnu Biosku, ali utisak je da situaciju u srpskom loptanju nikada nije bolje poznavao. Ipak, uz širok osmeh i odmah ruke, daje u startu do znanja kako mu se status sive eminencije našeg fudbala - koji mu mnogi dodeljuju - ne dopada, ali priznaje da se i dan-danas pita za mnoge stvari, uz napomenu da pritom nije taj koji odlučuje

Baš kao i sa naša dva prošla sagovornika - Đorđem Tomićem i Boškom Jankovićem - i razgovor sa Milovanom Đorićem smo započeli na temu katastrofalne poplave koja je krajem maja pogodila našu zemlju.
“Ovo će jedino da oseti sirotinja, dok će oni koji su bogati postati još bogatiji. Ja znam šta je sirotinja, jer sam bio veoma siromašan, pre nego što sam počeo da igram fudbal u Slobodi. Naime, ostao sam siroče za vreme rata, pošto su mi oca zaklali kada sam imao šest dana. Znam šta je muka i zato me jako pogodila ova nesreća s poplavama. Iz tog razloga sam odlučio da zajedno sa Zoranom Njegušem, Mikijem Rajevcem i mojim prijateljem Spaletom, napravimo kuću jednom čoveku iz Krupnja”, kaže Milovan Đorić.

Izabrane vesti

Da li ste već stupili u kontakt sa njim?
“Nabavio sam brzo broj telefona, pozvao ga i rekao da nas obavesti čim pronađe plac. A, izbor je pao na njega pošto sam na televiziji video da živi s suprugom, dvoje dece i majkom, a ostao je bez igde ičega. Jednostavno, uz dužno poštovanje prema raznim humanitarnim organizacijama, nekako više volim da tačno znam kako su iskorišćena sredstva koja ćemo moji prijatelji i ja da doniramo”.

--------------------------------
U NAJAVI ČISTKA U SUDIJSKOJ ORGANIZACIJI

Kako biste prokomentarisali kvalitet suđenja u minulom šampionatu?
“Najpre bih rekao da od sudija i njihovih grešaka sve počinje. Pritom, treba razgraničiti greške iz nehata i one namerne, kad je delilac pravde korumpiran. Za takve greške treba biti rigorozan i ići do skidanja sa liste, do skidanja! I, mislim da je neophodno izvršiti čistku u sudijskoj organizaciji i u tom pravcu se neki potezi već vuku. Veliki rez mora i tu da se napravi”.
--------------------------------

Hajde sada da pređemo na fudbalske teme. Gledali ste u Lisabonu finale Lige šampiona, kako je bilo i za koga ste navijali?
“Stvarno su istinski doživljaji takve utakmice i pet-šest godina unazad idem na sva finala Lige šampiona. Uživanje je iščekivati meč, još veće zadovoljstvo je gledati ga, a ništa manju draž nema ni kasnije svođenje utisaka. Navijao sam za Real Madrid kao dete i zavoleo ga još više kao igrač u Španiji, tako da nisam imao nikakvu dilemu”.

Navijači su dosta pomogli Crvenoj zvezdi u osvajanju titule posle šest godina posta. Šta je, po vama, odlučilo da se pehar vrati na Marakanu?
“Da nema takve navijače, Zvezda bi bila pred gašenjem. Navijači i dalje drže klub! Lično, očekujem da Džaja dobije veće kompetencije i da se ubuduće više pita. Svi sad sebi pripisuju zasluge za osvajanje titule, ali je činjenica da su stvari krenule u željenom smeru tek kada se Džaja više približio treneru i igračima. Mislim da je to odlučilo šampionsku trku".

Dosta se spekulisalo u vezi regularnosti minulog prvenstva, pogotovo u završnici. Šta biste rekli na tu temu?
“Smatram da je više bilo priče u vezi nameštanja utakmica, nego što je neregularnosti zaista bilo. Doduše, završnica jeste, da se tako izrazim, bila sumnjiva, ali, ponavljam, više je tu bilo spekulacija nego istine. Što se tiče Druge lige ona je bila sasvim dobra i jedino ta poslednja utakmica Smederevo – Sinđelić, hm, 0:3 do 4:3, ipak je malo čudno. Što se tiče srpskih liga i zona, to se sve zna unapred, sve! Jednostavno, čelnici tamošnjih Saveza tačno odrede pred početak prvenstva ko će zauzeti prva tri mesta i ko ispada, a onda tako uzmu neke parice”.

Đorić

Bata Đoro, je l’ bilo u vaše vreme nameštanja? Da li je tačno da je svojevremeno, jedan takav meč, doduše u egzibicione svrhe i u ime naroda, odigran između Crvene zvezde i Partizana?
“Tačno je i bilo je to 1973. godine pred finale Kupa šampiona koji su u Beogradu igrali Juventus i Ajaks. Rečeno nam je pre početka utakmice da treba da bude što više golova, što je u prevodu značilo da konačan ishod mora da bude miroljubiv. Dakle, bio je to miroljubiv meč između nas i komšija, a-ha-ha...".

Dugo ste bili zaposleni u našoj „kući fudbala“ kao selektor, direktor, prvi čovek Trenerske škole... Je l’ Vi to i dalje imate neku funkciju, pošto ste zadržali službeni broj telefona sa 001 na kraju?
“Nikakvu funkciju više nemam, a što se tiče broja telefona, pa ko sme da ga dira? A-ha-ha... Živim i dalje za fudbal, i dalje sarađujem sa ljudima iz Saveza, pitam se, ali ne odlučujem! Baš tako!

S kim se s Terazija najbolje razumete?
“Zoran Laković mi je kao sin i biće mi žao ukoliko ode, a mislim da je blizu takve odluke".

Jeste li zadovoljni kvalifikacionom grupom za EP?
“Vidim da su svi pomalo euforični, međutim, mislim da smo imali lakši prolaz na SP u Brazil, nego sad za EP u Francuskoj. I Danci su teški, baš kao i Portugal, dok nam je to prvo gostovanje u Jermeniji veoma važno. Ja sam rekao, ako uzmemo 12 bodova od Jermenije i Albanije, mi smo se kvalifikovali!”

-------------------------------------------------
SRPSKI TRENERI JEDVA PREŽIVLJAVAJU

Na koji način doživljavate srpske trenere?
“Srpski treneri su ugroženi i jedan od razloga za to je činjenica da mi nemamo pravih sportskih radnika. Najlakše je trenera otpustiti. Eh, nekad je sve bilo drugačije. Miljan Miljanić je nasledio Rajka Mitića kao potpuno nepoznati trener pionira i u prve dve sezone je doživeo debakl. Ipak, klub je stao iza njega i onda je došla na scenu Džajina i moja generacija koja je zabeležila žetvu trofeja. Ko je taj koji će ovde danas da stane iza trenera?! A o trenerskim platama da ne govorim, naši treneri jedva preživljavaju. Za razliku od njihovih kolega u našim najvećim košarkaškim klubovima koji imaju unosne ugovore”.
-----------------------------------------------

Uliva li vam poverenje ovako koncipirana nacionalna selekcija?
“Smatram da imamo nekoliko kritičnih mesta u reprezentaciji i ne vidim kako da ih popravimo. Već dugo nam škripi na poziciji golmana, a Stojković je na kraju karijere. Ako se, ne daj bože, povredi, ko bi bio rešenje umesto njega? Pouzdan čuvar mreže je ključ uspeha svakog tima. Uostalom, setite se ere mog selektorovanja. Sad, neću da krivim Kocića, ali da nismo olako primili golove, prvo ono u Beogradu protiv Švajcarske i posle u Sloveniji, mi bismo otišli na Mundijal".

Postoji li nešto što vam naročito smeta u radu naše fudbalske organizacije?
“Zastupam stav da u Savezu na svim delikatnim mestima moraju da rade profesionalci, jer samo u njih verujem. Amaterski radnik, kad sabereš i oduzmeš, skuplji je od stalno zaposlenog. Plus, baš od njih počinju korupcija i nameštanje, dok kod profesionalaca to ide teže. Konkretno, kad je reč o mestu selektora, moram da kažem da je propuštena prilika da bude postavljen Aleksandar Stanojević i to mi se nije svidelo"

ĐorićZnate li zbog čega?

“Valjda je stigla nekakva direktiva odozgo, ne znam i ja to ne mogu da prihvatim. U staroj Jugoslaviji i kasnije Srbiji i Crnoj Gori, nikada se političari nisu mešali u fudbal. Uveren sam da to ne čine ni danas, nego je problem što postoje oni koji umeju da štite sebe tako što plasiraju priču da su za neku odluku dobili instrukciju od strane nekog uticajnog političara”.

U Lisabonu je u vašem i društvu Toleta Karadžića bio i Dragan Stojković. Kolika je verovatnoća da Piksi sedne u selektorsku fotelju?
“Posle odlaska Mihajlovića, nepodeljeno je bilo mišljenje da je Dragan Stojković najbolje rešenje za njegovog naslednika. E sad, da li će se Piksi prihvatiti tog posla, ostaje da vidimo, sve je još u magli. Prvenstveno iz razloga što se pominju neke optužnice protiv njega, ali po svemu sudeći od toga nema ništa, tako da mu ni to ne bi predstavljalo problem da dođe u zemlju”.

Pitanje pred kraj razgovora - postoji li mogućnost da u dogledno vreme predsednik FSS bude iz regiona Zapadne Srbije?
“Dobro, sigurno će da bude, tim pre što se priprema reorganizacija Saveza i to tako što se formira sedam sektora koje će da vode profesionalci. Takođe, takmičenje u Prvoj ligi, kako je zovu iz meni nepoznatih razloga, a ona je zapravo druga po rangu, preuzeće Savez. Tole je predobar čovek, ali na Terazijama će morati da se izvrši dobro provetravanje".

Ko će da pootvara prozore?
“Odlučni, hrabri i pre svega čisti ljudi”.

-------------------------------------------
REPREZENTACIJA PRODAJE IGRAČE I TRENER

Do kada naši stručnjaci neće moći da odu „dalje“ od Kine?
“Sve dok naša reprezentacija ne bude učesnik evropskih i svetskih prvenstava na kojima bi ostvarivala zapažene rezultate i dok naši klubovi ne uzmu učešće u Ligi šampiona. Sve to povlači jedno drugo, jer dobri rezultati reprezentacije i klubova prodaju i igrače i trenere. Samo, teško da će nam krenuti na bolje dok budemo prodavali mlade, a vraćali islužene igrače”.
-------------------------------------------

Na koji način obično provodite slobodno vreme?
“Uživam na mom ranču na Zlatiboru, malo čeprkam po bašti i popodne sednem, sastavim tiket koji posle uplatim u MOZZARTU. Kladionica je za mene sjajan vid zabave koja pritom ume da donese i finu zaradu.

Hoćete da kažete kako ste imali veliku naplatu?
“Pre nešto više od mesec dana sam dobio 300.000 dinara! Moja omiljena igra je šest fikseva, uz sistem „tri od četiri“ i to tako što vežem po tri dana. Ništa nije slučajno, moraju konstantno da se prate klubovi i naravno, redovno da se igra”.

(FOTO: Mozzart Sport)


tagovi

Superligaintervju nedeljomMilovan ĐorićfssFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara