"Iliev"
"Iliev"

Ivica Iliev: Napravili smo ozbiljan tim!

Vreme čitanja: 5min | pon. 11.07.16. | 08:41

Sportski direktor Partizana u razgovoru za MOZZART Sport kaže da Partizan može da napravi više nego prošle sezone i da spokojno čeka početak kvalifikacija za Ligu Evrope

Iliev

Prošle sezone bilo je „nikad bolji u Evropi, nikad gori u prvenstvu“. U nadolazećoj, nadaju se u Humskoj, govoriće se „dobri i u Srbiji i van njenih granica“.

Izabrane vesti

Posle katastrofe u Superligi, odliva navijača sa tribina, raskola u upravi i dva duboka reza igračkog kadra, zimus i letos, došlo je vreme da se sazna može li novi Partizan opet tamo gde njegovi navijači očekuju da ga vide. Za početak, u grupnoj fazi Lige Evrope. Kasnije i na tronu ovdašnjeg fudbala.

Za rešenje drugog dela dileme moraće Grobari da čekaju bezmalo godinu dana. Najkasnije za mesec i po saznaće jesu li crno-beli kadri da treću godinu vezano igraju grupnu fazu drugog po važnosti, atraktivnosti i ekonomskoj isplativosti UEFA takmičenja.

Što bi, u uslovima karakterističnim za Srbiju, dobilo obrise podviga.
„Imamo ozbiljnu ekipu“, uverava u razgovoru za MOZZART Sport Ivica Iliev, sportski direktor Partizana pred dvomeč drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, protiv poljskog Zaglebja (prvi susret u četvrtak u Beogradu od 20.15).

Sve na bazi brzopotezno realizovanih angažmana novajlija u letnjem prelaznom roku, čime je omogućio treneru Ivanu Tomiću da ima skoro idealnu početnu poziciju.
„Veliki sam optimista. Jedva čekam da počnemo kvalifikacije. Spokojan sam, jer smo napravili takav tim da možemo više nego prošle godine. U prvenstvu svakako. Verujem i na internacionalnoj sceni. Ne želim da ispadne kako pretim, svakom rivalu ćemo da ukažemo maksimalno poštovanje, ali smo uvereni da je oformljen tim pobednika. Fudbalski kvalitetan, plus karakteran“.

Na crno-belu stranu Topčiderskog brda stigli su Saša Marjanović, Petar Đuričković (Radnički, Niš), Milan Radin (Voždovac), Nemanja Miletić (Javor), Marko Janković (Olimpijakos, pozajmica), Miroslav Radović (slobodan igrač), Nikola Đurđić (Augzburg), Bojan Ostojić (slobodan igrač) i Leonardo da Silva Soza (slobodan igrač).
„Zadovoljan samo kako izgledamo u svim linijama tima, jer smo završili ono što smo započeli u januaru. Tad smo rekli da su nam za potpuno renoviranje potrebna dva prelazna roka. Zato sad mirno čekam kvalifikacije, pošto znam koliko su kvalitetni igrači koje smo doveli. Tim ima fizionomiju, balans, iskustvo u vidu Radovića i Đurđića, na primer, ali i potencijal baziran na mladim snagama kakve su Bogosavac, Mihajlović, Janković. Taj koncept je Partizanu uvek donosio uspeh. Nadam se da će opet“.

Leonardo

LEONARDO SAM SEBI NAMETNUO PRITISAK

Sa posebnim pijatetom Ivica Iliev govori o poslednjem novajliji, Leonardu da Silvi Sozi.
„Čak i da nije došao Brazilac rekao bih da smo imali zaokružen, napravljen, popunjen i za naš, čak i evropske uslove, dobar, baš dobar tim. A tek sa njim! Pazite, Leo je šlag na torti. Igrač koji svakom kolegu i timu daje sigurnost. Poslednji deo naše slagalice. Fudbaler koji ima, žargonski rečeno, „težinu“.

Imaće i obavezu da opravda vreme i energiju Partizanovih rukovodilaca uloženih u njegov potpis. I platu, razume se...
„Namestilo se da ne budem na promociji Leonarda, jer sam imao neodložne obaveze, ali mi je drago što je rekao da su ga s početka karijere upoređivali sa Ronaldinjom, govorili da ima njemu slične poteze. To samo znači da je sam sebi nametnuo pritisak i da je sad pred njim period dokazivanja na novoj adersi. Verujte mi, uverio sam se koliko pozitivno razmišlja i da je spreman da celog sebe da Partizanu. Možda će mu, s obzirom na dugu pauzu, biti potrebno malo vremena da „napipa“ konture već oformljenog tima, ali poznajući njegov kvalitet, siguran sam da će brzo nadomestiti zaostatak“.

KO ODLAZI, KO SIGURNO NE...

Dolaskom Leonarda broj fudbalera na treninzima Partizana popeo se na 32. Previše za svrsishodan rad, posebno na taktičkim zamislima, zbog čega će crno-beli morati da posegnu za pozajmicama i(li) prodajom pojedinih igrača. Tim pre što su ovog leta ostali bez Marka Jovanovića (sporazumni raskid), Živka Živkovića (sporazumni raskid) i Andrije Živkovića (istekao mu ugovor) i nisu prihodovalči ni evro, te je logično da ih neko napusti (projektivani odlaci Darka Brašanca, Valerija Božinova ako neko ponudi 1.000.000 evra, možda Saše Lukića, Ivana Bandalovskog u slučaju dobrih ponuda).

I to ne samo da bi rasteretio igrački kadar, već i da se na njemui zaradi, pošto su transferi bili i biće najveći izvor finansiranja kluba.
„Slažem se, moraće neko i da ode. Pijaca se tek zahuktava, očekujem da i na tom planu uskoro bude aktivnosti, ali što se tiče naših, strancima najatraktivnijih, tržišno najvrednijih igrača, Dušana Vlahovića i Nemanje Mihajlovića, uveravam vas da se u našem stavu ništa nije promenilo u odnosu na priču do pre mesec, dva.

Dakle, ne mogu da odu obojica sigurno. Možda samo jedan. A možda nijedan.
„Nemam šta da dodam. Rekoh, ništa nismo menjali u planovima“.

Everton

O STRANCIMA – ŠTA JE NAJBOLJE REŠENJE?

Osim prelaznog roka, mada s njim skopčano, ljude u Partizanu interesuje i pitanje najavljene promene ograničenja broja stranaca. Najveći zagovornik ideje da se fudbaleri iz inostranstva ne tretiraju kao legionari jeste Crvena zvezda, koja ih ima već 16 u kadru. Crno-beli, na primer, osam. A dosad beše za sve superligaše formula 4+2 (četvorica „pravih“ stranaca, plus dvojica sa prostora bivše SFRJ).
„Po ovom pitanju valja biti obazriv i pametan. Mi u Partizanu smo se sve vreme vodil idejom da imamo prostora za četiri stranca u ekipi. Plus da dovedemo igrače iz Srbije, za koje smatramo da su najbolji na nama potrebnim pozicijama. Svakom ostavljam pravo da bira strategiju za koju misli da je najbolja. Pazite, stranci su potrebni, jer Evropa traži ozbiljne igrače, možda ih u Srbiji nema. Opet, može biti da na taj način sprečavamo ovdašnje mlade naraštaje da dođu do izražaja. Neko u tom procesu očvrsne, pa se ispostavi da mu je stranac pomogao da bude bolji igrač. Neko posustane. Zato je komplikovano odrediti se. Šta god da se uradi može da bude grešaka, jer je materija osetljiva. Ima pobornika obe ideje. Dok je tako, uvek će se jedni buniti, drugi govoriti da je to pravi potez. Ja sam za kompromis“, zaključio je Ivica Iliev, sportski direktor kluba iz Humske 1.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

SuperligaSrbijaSedrik GoguaFK PartizanleonardoIvica IlievEverton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara