"Ivica Osim"
"Ivica Osim"

Ivica Osim: Bolje regionalna liga, nego da čekamo Arape da daju pare na lepe oči

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.04.14. | 19:52

Proslavljeni Štraus sa Grbavice u intervju za Al Džazira Balkan otvoreno o Zvezdi i Partizanu, sukobima u nacionalnom timu BiH, ali i Arkanovim pretnjama zbog Deja Savićevića

Ivica OsimZlatna vremena jugoslovenskog fudbala otišla su u nepovrat baš u vreme dok je Ivica Osim sedeo na klupi nacionalnog tima. I teško da će se ikada vratiti. Ali, prema rečima čuvenog Štrausa sa Grbavice to ne znači da treba sedeti skrštenih ruku. Naprotiv. Osim zato u intervjuu za Al Džaziru Balkan tvrdi bi za sve ex-Yu klubove bilo najbolje da zaborave na ratna vremena i ujedine se u regionalnom takmičenju koje bi svima pomoglo.

Uključujući ti i Partizan i Zvezdu, koji su po mišljenju Osima možda i najviše propatili.
"Ta dva kluba su najduže živela na lovorikama, na staroj slavi. Sada im predstoje reforme. To su dva velika kluba, koji su prvi osetili pritisak navijača, i to davno, početkom devedesetih. Očekujem da se izleče, iako znam da je teško. Nema para, a Evropa je daleko otišla. Dok smo mi stajali, oni su išli brzo napred. Mislim da bi neka regionalna liga svima koristila. Ima ovde dobrih igrača, ali Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina nemaju ligu da bi mogli nešto sami da urade na velikoj sceni. Ovo jeste trusno, opasno područje, bilo je ratova, bilo je svega, ali mislim da su ta strašna vremena prošla. Treba nešto raditi, probati, ne valja čekati neke Arape koji će dati novac na lijepe oči".

Izabrane vesti

Ovako, fudbal na klupskom nivou čini se sve više propada, pa je na prostoru bivše Jugoslavije maltene  ograničen na povremene reprezentativne uspehe. Federacija BiH trenutno je egzaltirana zbog Mundijala u Brazilu, ali kako nalaže običaj na brdovitom Balkanu – euforiju su ubrzo zamenila prepucavanja, pa nedeljama čitamo o prepucavanjima selektora Safeta Sušića sa Edinom Džekom i njegovim ocem (?!), Emirom Spahićem
"Ovaj sukob u reprezentaciji ne treba nikome, ni selektoru, ni igračima. Problema je uvek bilo, takvi su igrači, brzo se dignu, pa ih treba spuštati. Ali, nije ni njima lako. Sve je to iskustvo, to se stiče godinama. Kako da se ponašaš prema navijačima, medijima, treneru, saigračima... Mi smo prvi put došli u ovu situaciju, a to je novost, nešto drugačije".

Reprezentacija bivše JugoslavijeU vreme stare Jugoslavije velika takmičenja nisu bila toliko retka. No, i tada je bilo sličnih problema.
"Tada je to bilo drugačije. Kad ti prigovaraju, pokušaju to da uviju. Sećam se da mi je pokojni Branko Bulatović, kad sam objavio spisak igrača za Svetsko prvenstvo u Italiji, onako kroz šalu, rekao: 'Ne treba kopati novi bunar kad u starom još ima vode'. Nije mi bilo jasno, a onda je on rekao: 'Kako mogu da ti igraju i Prosinečki i Sušić u isto vreme?' Ja sam shvatio da mogu, ne samo njih dvojica, nego i Piksi Stojković. Ali, ja sam zato imao Srećka Kataneca".

Naravno, muke su Osimu zadavali i pojedini igrači.
"Imao sam probleme i sa Dejanom Savićevićem. On je bio naoštren, mislio je da mora da igra. Šta je trebalo? Da sklonim Zlatka Vujovića, koga bi poželio svaki trener, a da stavim Savićevića, koji je možda i bolji, ali nikad ne znaš kako će da odigra? Dejo je jedan od najboljih igrača koje sam vodio, ali i on je tada bio pogrešno savetovan. S njim imam vrlo korektan odnos, pričali smo o svemu... Meni se, nakon tih hladnih sukoba sa Savićevićem, nije ni treniralo. Bilo mi je muka da idem na trening, jer znam da ću videti Savićevića, da ćemo se gledati, da će njemu biti krivo jer ne igra, a i meni je krivo..."

Na to "pogrešno savetovan" novinar Al Džazire Emir Delić imao je i konkretno pitanje – da li je baš zbog Savićevića Osimu svojevremeno pretio i Željko Ražnatović Arkan?
"Eto, ja bar mogu da kažem da mi je pretio Arkan. Ako je to nešto…", otkrio je Ivica Osimsa kiselim osmehom na licu.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Srbijareprezentativni fudbalFK PartizanIvica OsimDejo SavićevićFK Crvena zvezdaBiHArkan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara