"Jeljcin Teheda"
"Jeljcin Teheda"

Jeljcin je sve opio u Brazilu! Ne vodkom, već fudbalom

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.06.14. | 08:14

Jeljcin Teheda je ime dobio po „korumpiranoj pijanici“, kako je to nedavno otkrila njegova majka, ali Kostarika upravo u njemu vidi najveću snagu reprezentacije koja je najprijatnije iznenađenje Mundijala

Izabrane vesti

Džoel, Brajan, Kejlor... Imena koja su bila otpisana uoči Mundijala. Momci kojima nisu davali ni promil šanse u grupi smrti sa Uruvajcima, Englezima i Italijanima. Mislilo se da će služiti zas popravljanje gol razlike u mrtvoj trci bivpih svetskih šampiona.

A. onda se desilo čudo. Malena Kostarika, zemlja sa svega 3,5 miliona stanovnika je postala senzacija Mundijala. Prvo su skinuli skalp Urugvaju, ali ih ni posle toga nisu ozbiljno shavtili. Kada su u drugom kolu na kolena bacili i Italijane, svet je drugačijim očima počeo da gleda Tikose. Po drugi put u istoriji su uspeli da se dokopaju druge faze svetskog prvenstva. Pre ovoga im je to jedino pošlo za nogom u debitantskom nastupu 1990. u Italiji sa Borom Milutinovićem na klupi.

Brajan Ruiz, Džoel Kembel, Kejlor Navas i kompanija su ekipa o kojoj priča ceo svet. Ekipa koja igra fudbal 200 na sat i čiju prašinu gutaju svetsku fudbalske velesile. Za pomenutu trojicu su čuli svi bolji pozanavaoci fudbalskih prilika u Evropi. Ali, u Brazilu se najviše priča o njihovom saigraču po imenu Jeljcin Teheda.

Atipično ime ga je učinilo slavnim, a fenomenalne igre u prva dva kola su ga lansirale u grupu mundijalskih zvezda.

Primetićete da Kostarikanci uglavnom imaju američka imena iako pripadaju španskom govornom području, što se može opisati velikim uticajem koji SAD imaju na ovu mirnu zemlju. Ali, pre 22 godine u malenom gradiću Limon rodio se dečko čija majka je bila veliki rusofil. U to vreme inauguracija Borisa Jeljcina na predsedničku funkciju se najavljivala kao dolazak demokratije u Rusiju, pa je Rosa Teheda svom sinu dala ime baš po bivšem predsedniku najprostranije zemlje sveta. Ona mu je dala ime, a ljubav prema fudbalu je nasledio od oca. Majka nije bila za to i jedva ga je pustila da ode od kuće kada je došao poziv iz prestonice San Hosea, iz čuvene Saprise.

Kasnije se Rosa razočarala i u Borisa Jeljcina, ispostavilo se da je sina nazvala po korpumpiranoj pijanici kako je to nedavno rekla, ali nije želela da mu menja ime.

Navijači Sebastijan i MarijaKao što se kontroverzni ruski predsednik opijao po sastancima, tako je i momak koji je nazvan po njemu opio fudbalsku planetu ovog leta. Raspitali smo se kod kostarikanskih novinara i navijača malo o njemu evo šta su nam rekli.
"Znamo da ste svi u Evropi čuli za Ruiza, Kembela i od ove godine Navasa. Ali, mi smo i pre početka takmičenja polagali velike nade u Helsina (Kostarikanci ne umeju pravilno da izgovore prezime ruskog predsednika op.a.), znali smo da može da eksplodira. On je najbolji igrač kostarikanskog šampionata iako ima samo 22 godine. Mi nemamo mnogo poznatih fudbalera. Naši igrači uglavnom karijere krče odlazeći u Holandiju, Dansku ili skandinavske zemlje. Tek retki uspeju da se dokopaju najjačim evropskih šampionata", rekli su nam Sebastijan i Marija, navijači Kostarike koji smo sreli na Marakani pred meč Rusije i Belgije.

Kostarikanski novinar Džeri Formika kaže da će Jeljcin Teheda biti jedan od momaka po kojima će se pamtiti ovaj Mundijal.
"Igra naše reprezentacije najviše zavisi od njega i Bolanjosa na sredini terena. Oni su motor ekipe i drže taj ludački tempo po kojem smo postali prepoznatljivi. Videli ste kako je Jeljcin pojeo Andreu Pirla. Italijan je dao samo jednu opasnu loptu na utakmici i to je bilo sve od njega. Pirlo je u očaju počeo da beži na stranu, da pokuša nekako da dođe u situaciju da odigra pas za gol. A, Teheda uopšte nije igrao flastera. Stizao je na sve delove terena. Odigrao je za desetku".

Sjajne partije nove kostarikanske zvezde nisu prošle neopaženo. Everton i Sanderlend su već spremili ponude za kostarikanskog pitbula. Ali, priča je tek počela. Nije isključeno da i već klubovi od pomenutih premijerligaša stave ovog momka na listu želja. Kostarika je na korak od prvog mesta u grupi, pa i četvrtfinale izgleda kao moguće ostvarenje. Sa Jeljcinom Tehedom, Los Tikosi su dobili novu zvezdu.

Nekada su Kostarikanci bili poznati po Medfordu i Vončopu, kasnije su sve nade polagali u propalog talenta Vinstona Parksa, sada imaju nekoliko dobrih igrača među kojima je i povređeni Brajan Ovijedo, a Jeljcinu Tehedi pripada budućnost kostarikanskog fudbala. 

(FOTO: Action Images)


tagovi

reprezentativni fudbalMundijalskiDnevnikKostarikaJeljcin TehedaBrazil2014DBrazil2014Aleksandar Gligorić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara