Jokanov gazda kupuje Vembli za pola milijarde! Hram pravog fudbala postaje dom onog američkog

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.04.18. | 14:58

Engleska u šoku. Izgleda da se nacionalni stadion ne isplati...

Engleska javnost je šokirana najnovijom vešću da će domaći hram fudbala Vembli biti prodat inostranom vlasniku! Amerikancu po imenu Šahid Kan.

Fulamov gazda Kan je ponudio pola milijarde funti (574.000.000 evra) za kupovinu najpoznatijeg svetskog stadiona. Podsetimo, novi Vembli je izgrađen 2007. na mestu legendarnog, starog prepoznatljivog po dva tornja i koštao je 800.000.000 funti. Od tada su dugovi bankama polako otplaćivani i ostalo je još oko 150.000.000 funti da se otplati. Očigledno da FA Engleske u čijem vlasništvu je stadion, vidi prodaju kao isplativu opciju na kojoj će zaraditi.

Izabrane vesti

Ostrvski mediji otkrivaju da je Šahid Kan sklopio dogovor sa FA Engelske koja je načelno prihvatila ponudu. Američki milijarder, čije se bogastvo procenjuje na sedam milijardi evra je američki tajkun pakistanskog porekla koji se obogatio u industriji sa autodelovima. Od 2011. godine ja vlasnik NFL kluba Džeksonvil Jaguara, a od 2013. Fulama koji sa klupe trenutno predvodi naš Slaviša Jokanović.

Kan je pregovore o kupovini Vemblija započeo februara prošle godine sa čelnikom FA Engleske, Martinom Glenom koji je kasnije ubedio ostale članove rukovodstva da prihvate ponudu jer se tako nešto ne odbija. FA planira da pored otplate dugova bankama, novac uloži u izgradnju oko 1.500 terena sa veštačkom podlogom širom Engleske koji bi poboljšali kapacitete  za stvaranje igrača, trenera, ali i za bolji status fudbala za žene. Engleska debelo kasni za zemljama poput Nemačke i Holandije što se tiče terena sa veštačkim podlogama. Engleska i Vels imaju ukupno oko 20.000 fudbalskih terena sa prirodnom travom, ali zbog loših vremenskih uslova, svaka sedma utakmica u tamošnjem fudbalu mora da se odlaže. Rešenje je u terenima sa podlogom koja dozvoljava igru i po lošijim vremenskim uslovima i koji će omogućiti veći broj treninga i kvalitetniji rad.

Takođe, FA Engleske će zadržati i pravo na prihode od određenih sadržaja na stadionu što iznosi dodatnih 300.000.000 funti. U pitanju su mečevi reprezentacije, polufinala i finala FA kupa, baraža za popunu liga… FA Engleske godišnje od prodaje ulaznica, VIP loža i luks paketa na Vembliju inkasira između 40.000.000 i 45.000.000 funti. Ipak, održavanje Vemblija košta FA više, pa je jasna namera da se reše tih gubitaka. Kan je obećao i da će reč Vembli ostati u nazivu stadiona bez obzira da li ime bude prodato nekom sponzoru. Čelnici engleskog fudbala veruju i da će bogati Amerikanac imati bolje kapacitete da ulaže u održavanje i poboljšanje stadiona i da bi mogao da investira u izgradnju Kuće slavnih na stadionu.

Kan ima u planu da njegovi Džeksonvil Jaguari povremeno igraju utakmice NFL lige na Vembliju, ali da postepeno stadion postane dom potpuno nove NFL franšize sa sedištem u Londonu. To znači i će reprezentacija Engelske igrati manje mečeva na Vembliju. Gotovo je izvesno da u jesenjim terminima neće igrati na Vembliju jer tada je u jeku NFL liga. Jaguarsi su već u više navrata igrali NFL mečeve na Ostrvu. Za 28. oktobar je na Vembliju zakazan i njihov duel sa aktuelnim šampionima Filadelfija Iglsima. A rukovodstvo NF lige je još ranije potpisalo desetogodišnji ugovor o partnerstvu sa Totenhemom prema kojem će se makar dva meča godišnje igrati na novom stadionu Spursa koji je u izgradnji. Sve ukazuje na to da se NFL vrlo ambiciozno širi na Evropu preko Engleske…

Kan će pored organizacije NFL mečeva, prihodovati od ostalih sadržaja na Vembliju kao što su koncerti, trke i razne druge svečanosti koje se organizuju u sklopu stadiona.

Ovo su loše vesti za Čelsi koji je planirao da se privremeno preseli na Vembli i da ga iznajmljuje za 11.000.000 funti godišnje dok traje rekonstrukcija Stamford Bridža.

(FOTO: Action images)


tagovi

VembliŠahid Kan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara