"Navijači Argentine"
"Navijači Argentine"

Južnoamerikanci se namerili da zgrome Evropljane!

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.06.14. | 12:02

Navijači južnoameričkih selekcija su se solidarisali i gotovo u svakom meču zajedno navijaju. Možete da vidite Kolumbijce iscrtane argentinskim simbolima, i obrnuto. Samo su Brazilci izdvojeni

Izabrane vesti

Švajcarska je obranila čast Evrope. Da Hicfeldova četa ne dade onaj gol u nadoknadi vremena protiv Ekvadora, Evropa bi od mogućih devet bodova protiv Južne Amerike imala samo jedan, mršavi. Mnoge slutnje i najave da će ovo biti Mundijal u znaku Latinosa zaista imaju smisla.

Iz više razloga, a ponajviše, čini se, iz motivacionog. Glupo bi bilo reći da Evropljani igraju bez velikog motiva, ma Mundijalu toga nema, ali motiv Južnoamerikanaca i ta napaljenost u njihovom pristupu se graniči s fanatizmom. Naravno, tu je i nesporni kvalitet, kao temelj njihovih nada u uspeh. Brazil i Argentina su tradicionalni favoriti, a Čile i Kolumbija bi zaista mogli da naprave nešto veliko. Urugvaj i pored poraza od Kostarike ne treba otpisati ako se Suarez potpuno opravi, jedino Ekvador zaista deluje kao ekipa koja ne može mnogo. I to je Švajcarska iskoristila.

Mnogi pominju vremenske uslove i aklimatizaciju, ali i ti Južnoamerikanci igraju uglavnom u Evropi. Ni njima nije svejedeno u ovim uslovima. Uostalom, evo šta nam je povodom toga rekao Safet Sušić.
"Nema to mnogo veze. Ja sam svoje Mundijale sa Jugoslavijom igrao na 35 stepeni. Sada je lakše. Istina, nije idealno, ali mi smo već dugo vremena u Brazilu, navikli smo se i u tim stvarima ne tražimo alibi", iskren je popularni Pape

Vezista Zmajeva Zvjezdan Misimović takođe ne pridaje mnogo pažnje uslovima.
"Ja nisam igrao od početka, ali istina je da se pri kraju meča teško disalo na terenu. Međutim, kako nama, tako i njima. Nema priče o teškim uslovima. Nešto drugo je prednost Južnoamerikanaca. Navijači. Videli ste kakvu je podršku večeras imala Argentina", kaže as Bosne i Hercegovine.

I tu je pogodio u centar. Ako se može primetiti da su igrači maksimalno motivisani i naoštreni, onda se može reći da kod njihovih navijača vlada raspoloženje transa. Argentinci, Kolumbiijci, Čileanci i Urusi cepaju grla zbog svojih miljenika. A posebno im je drago zbog pobeda nad Evropljanima. Kao da imaju stav: "Sad ste došli na naš teren i gotovi ste."

Kolumbijci

Nije ni čudo, jer Zeleni kontinent je domaćin Mundijala posle dugih 36 godina. Prevelika pauza za ove fudbalom zaluđene zemlje. Zato su se i solidarisali i gotovo u svakom meču zajedno navijaju. Možete da vidite Kolumbijce iscrtane argentinskim simbolima. Navijaju kao za svoje, a u fan zonama se druže i zabavljaju. Razumljivo, pošto nemaju ni problem jezičke barijere. Tu izuzimamo Brazilce. Ili bar veći deo njih. Ne samo zbog jezika. Oni navijaju samo za svoje i sve je podređeno Nejmaru i osvajanju šeste titule. Ne haju mnogo za okolne zemlje s kontinenta. Ubeđeni su da su najbolji i da ih niko neće zaustaviti. Ali isto tako se vidi i doza straha i nepoverljivosti u svoj tim. Srbija i Hrvatska su im pokazali neke stvari koje nisu želeli da vide. Obavezno navijaju protiv najvećih konkurenata. Pobedu Holandije nad Španijom su slavili kao da je njihova. I sinoć su iz sveg grla bodrili Bosnu i Hercegovinu. Ne zato što su im Zmajevi dragi, već što Argentinu ne vole i što bi se verovatno kolektivno poubijali da im Gaučosi uzmu Mundijal ispred nosa. Međutim, na Marakani nisu baš uspeli u toj nameri da ometu rivale. Argentinci su im održali čas navijanja, a Marakana se tresla od njihove pesme. Čak su Brazilci na stadionu burno pozdravljali i svaku izgubljenu loptu Mesija. On im je trn u oku. Ne mogu da pobegnu od toga. Pogotovo ih peče što je Mesi prva violina Barselone, a njihov miljenik Nejmar tek druga.

Uglavnom, Latinosima je pripala prva runda protiv Evropljana. Videćemo u drugom krugu kako će se stvari razvijati. Tada nas očekuju dva spektakularna meča i dve utakmice na krv i nož. Osokoljeni pobedom nad Australijom i petardom Holanđana, Čileanci jurišaju na Špance koje uopšte ne vole i nazivaju ih "lopovima koji su 300 godina pljačkali i palili njihovu zemlju". Pokušaće da Furiji zadaju fatalni udarac. To bi bio najidealniji scenario za La Rohu. Takođe, Urugvaj posle šamara od Kostarike više nema kredita. Ali nemaju ni Englezi. Ko izgubi, verovatno će moći da se pakuje. Biće zanimljivo pratiti obračun Južnomaerikanaca i Evropljana do kraja prvenstva... Provreće latinska krv! 

(Foto: Action Images)


tagovi

reprezentativni fudbalMundijalskiDnevnikmeđunarodni fudbalBrazil2014BrazilAleksandar Gligorić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara