Kako će kartoni uticati na konačan izgled grupne faze Mundijala?

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.06.18. | 20:10

FIFA fer-plej lista kao nikada ranije mogla bi da ima uticaj na konačan izgled grupne faze Mundijala

Kao nikada pre sudije na Mundijalu imaju važnu ulogu, iako je uvođenjem VAR sistema trebalo da bude drugačije. Ipak, ovde se radi o nečemu drugom. Naime, u kriterijum kod odlučivanja o konačnom plasmanu po grupama značajnu ulogu dobila je FIFA fer-plej lista. Svaka odluka sudije da dodeli žuti ili crveni karton mogla bi da na neki način kroji izgled tabele u slučaju da timovi imaju isti broj bodova, gol razliku i međusobni skor. Sada kada se spremamo za poslednje kolo takmičenja po grupama vreme je da se malo detaljnije pozabavimo ovim aspektom.

Kako se vrednuju kartoni? Prvo pravilo je da se radi o negativnim poenima. Jedan negativni poen dobija se za svaki žuti karton. Dva žuta kartona koja donose isključenje vrednuju se sa minus tri poena. Direktan crveni karton su četiri negativna poena, dok su jedan žuti u kombinaciji sa direktnim crvenim vrednuju sa pet negativnih poena.

Izabrane vesti

Ako pogledamo našu reprezentaciju, imamo za sada šest negativnih poena, pošto su na meču sa Kostarikom požuteli Branislav Ivanović i Aleksandar Prijović, dok su istu sudbinu u duelu sa Švajcarskom doživeli Luka Milivojević, Aleksandar Mitrović, Nemanja Matić i Sergej Milinković-Savić.

Dakle, evo pregleda situacija koje bi mogle da budu najzanimljivije u poslednjem kolu, uz, naravno, napomenu da preostaje da se pored rezultata vidi koliko će biti još kartona u tim završnim mečevima grupne faze.

Grupa B

Španija i Portugalija vode sa po četiri boda. U poslednjem kolu Španija igra sa Marokom, a Portugalija sa Iranom. Ako obe ekipa, kao što se i očekuje, upišu pobede, konačni poredak biće odlučen na osnovu FIFA fer-plej liste.

 

Grupa C

Ako Francuska pobedi Dansku sa 2:1 i Australija savlada sa 1:0 Peru, koji je već eliminisan, drugo mesto biće odlučeno na osnovu kartona. Isto će se desiti u slučaju da Galski petlovi slave sa 3:2, a Kenguri sa 2:1. Takođe, i ako bude 4:3 za Francusku, odnosno 3:2 za Australiju. I dalje po tom modelu.

Grupa D

Ovde bi isto moglo da bude zanimljivo. Ako Argentina pobedi Nigeriju sa 2:0, a Island savlada Hrvatsku sa 2:1 (ili Gaučosi dobiju sa 3:1, a Island sa 3:2 i dalje po tom modelu), kartoni će odlučiti konačan plasman.

Grupa E

Ako Srbija i Brazil u poslednjem kolu odigraju nerešeno (uz postignute golove, dakle 1:1, 2:2, 3:3 i dalje), a Kostarika pobedi Švajcarsku sa  jednim golom razlike (na primer, 2:1, 3:2, 4:3...)

Grupa F

Ovo je možda i najčudnija grupa jer može da se desi da sve tri ekipe imaju po šest bodova i istom gol-razlikom. Tako bi, recimo, kartoni odlučivali ako Švedska pobedi Meksiko sa 1:0, a istim rezultatom Nemačka savlada Južnu Koreju u poslednjem kolu.

Grupa G

Iako su Belgija i Engleska već obezbedile mesta u nokaut fazi, još se ne zna ko će da bude prvi u grupi. Sada oba tima imaju po šest bodova i gol razliku 8:2. A sastaju se međusobno upravo u poslednjem kolu. I taj duel, ako bude završen remijem, svakako će da utiče i na fer-plej listu. 

Foto: Action images


tagovi

SudijeRusija2018fer plejžuti kartoncrveni kartonFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara