Nikola Milenković
Nikola Milenković

KAKO GLASA SRBIJA: Krstajiću, vodi Blekija u Rusiju

Vreme čitanja: 7min | čet. 26.04.18. | 06:17

Preko 30.000 glasova u anketi MOZZART Sporta koja će trajati do 10. maja

Pre nekoliko dana MOZZART Sport vam je dao priliku da izrazite svoje mišljenje i u velikoj anketi glasate za 23 igrača koja bi selektor Mladen Krstajić trebalo da vodi na Svetsko prvenstvo u Rusiju.

Prikupili smo već preko 30.000 glasova, pa možemo reći da imamo „reprezentativni uzorak“ da napravimo prvi presek. Ono što je na prvi pogled uočljivo jeste da se mišljenje naroda ne razlikuje mnogo od onoga kako su selektori (prvo Muslin, pa Krstajić) dosad birali.

Izabrane vesti

Kvota da Srbija prolazi grupu - 2,15

S obzirom na to da na Mundijal mogu 23 igrača, mi smo „odredili“ da će Krstajić povesti trojicu golmana, po dva desna i leva beka, četiri štopera, četiri zadnja i centralna vezna, pet ofanzivnih veznih i krila i trojicu napadača. To, naravno, ne mora da bude tako. Primera radi, moguće je da će se selektor odlučiti za više od četvorice štopera na uštrb broja bekova jer Ivanović, Duško Tošić, pa i Milenković, koji su nominalno štoperi mogu da pokriju i bekovske pozicije.

U svakom slučaju, ta odluka je na selektoru.

Pogledajte sve vesti vezane za Svetsko prvenstvo u Rusiji

Da se podsetimo i ključnih datuma: Savez je obavezan da u FIFA do 14. maja dostavi širi spisak sa 30 imena, ali nije u obavezi da to učini javno. U prevodu, taj širi spisak stići će u javnost, samo ukoliko selektor odluči da ne bude tajan. A deset dana pre prvog meča na SP, dakle 4. juna, biće poznat konačan spisak od 23 igrača.

Da pogledamo kakvi su, po pozicijama, dosadašnji rezultati ANKETE koja će trajati do 10. maja

GOLMANI

Predrag Rajković (Makabi) - 13.790 glasova
Vladimir Stojković (Partizan) - 13.366
Marko Dmitrović (Eibar) - 10.015
Mile Svilar (Benfika) - 6.079
Vanja Milinković Savić (Torino) - 3.342
Aleksandar Jovanović (Arhus) - 1.018
Boris Radunović (Salernitana) - 606

Predrag Rajković

Ovde imamo nepodeljeno mišljenje oko toga koja trojica golmana treba da idu u Rusiju, a to i jesu tri imena koja su se pojavljivala na poslednjim spiskovima - Rajković, Stojković i Dmitrović.

Golman Makabija trenutno se nalazi na prvom mestu, ispred prvog čuvara mreže nacionalne selekcije Stojkovića, a razlog tome verovatno ne treba tražiti u nepoverenju u prvotimca Partizana, već u činjenici da je on kod jednog dela navijača Crvene zvezde i dalje „persona non grata“ zbog čuvenog prelaska u Humsku 2010. godine. Odličnim odbranama u Eibaru, Dmitrović je učvrstio svoje mesto među trojicom neprikosnovenih.

Najbliži toj trojci je mladi Mile Svilar, ali je i dalje pitanje kada će on imati pravo da igra za Srbiju jer još uvek nisu „rešeni“ papiri sa njegovim matičnim savezom (Belgija).

DESNI BEKOVI

Dušan Basta (Lacio) - 14.209 glasova
Antonio Rukavina (Viljareal) - 13.378
Milan Gajić (Bordo) - 5.021

Dušan Basta

Ako dva desna beka budu išla u Rusiju, to će biti Basta i Rukavina, saglasni su čitaoci MOZZART Sporta. Milan Gajić, svetski prvak iz 2015, ne igra redovno u Bordou, i nije još spreman za A tim, smatra većina.

LEVI BEKOVI

Aleksandar Kolarov (Roma) - 16.029 glasova
Ivan Obradović (Anderleht) - 7.564
Milan Rodić (C. zvezda) - 6.797
Filip Mladenović (Lehija) - 2.191

Aleksandar Kolarov

Novi kapiten Orlova Aleksandar Kolarov igrač je koji je dosad prikupio najviše pojedinačnih glasova - preko 16.000. Jasno je to svima: Kolarov u ovom trenutku nema pravog konkurenta u reprezentaciji.

Ali zanimljiva borba vodi se za drugog levog beka. Ivan Obradović trenutno ima prednost koja se meri s manje od hiljadu glasova u odnosu na Rodića, nekadašnjeg mladog reprezentativca, i momka koji je oživeo karijeru u Zvezdi, za koju igra fantastičnu sezonu. Ostaje do 10. maja da se vidi kome će narod, pored Kolarova, ukazati poverenje.

ŠTOPERI

Branislav Ivanović (Zenit) - 15.314 glasova
Matija Nastasić (Šalke) - 11.757
Duško Tošić (Bešiktaš) - 10.225
Nikola Milenković (Fjorentina) - 6.175
Nikola Maksimović (Spartak) - 5.517
Vujadin Savić (C. zvezda) - 5.332
Miloš Veljković (Verder) - 3.307
Jagoš Vuković (Verona) - 1.960
Uroš Spajić (Anderleht) - 1.633
Stefan Mitrović (Gent) - 1.318
Nemanja Pejčinović (Lokomotiva) - 1.015
Nemanja Milunović (BATE) - 1.006
Miloš Kosanović (Standard) - 193

Bane Ivanović

U ovoj kategoriji je baš uzbudljivo. Bane Ivanović je neprikosnoven, a prati ga Matija Nastasić. Problem je u tome što je štoper Šalkea povređen i, prema informacijama koje su potvrđene MOZZART Sportu, neće ni trenirati do 10. juna. Ostaje na Krstajiću da odluči da li će rizikovati i staviti ga na spisak putnika jer je veliko pitanje da li će Matija uspeti da se spremi u samo nekoliko dana treninga. Velika dilema za selektora.

Na trećem mestu je Duško Tošić, koji igra sjajno za Bešiktaš, među najboljim defanzivcima je turske lige, i ne bi trebalo da nas začudi ako 17. juna protiv Kostarike baš on bude činio tandem sa Ivanovićem, a vidimo ovde da su s tim saglasni i navijači.

Za neke iznenađenje, za neke ne, tek na četvrtom mestu je momak koji nema nijednu utakmicu za nacionalni tim Nikola Milenković. Popularni Bleki prošlog leta otišao je iz Partizana u Fjorentinu, „preživeo“ period adaptacije na Seriju A, i u poslednje vreme igra odlično, a ono što je zanimljivo, trener Pioli mu često menja pozicije u odbrani, pa je na nakoliko mečeva bio i desni bek, i dobro je obavio i taj posao. Naši čitaoci prate Seriju A i očigledno smatraju da za Milenkovića mora da se nađe mesta u avionu za Rusiju, bez obzira na to da li će ići Nastasić ili ne.

Blizu Milenkovića su Nikola Maksimović i Vujadin Savić. Prvi je prelaskom iz Napolija u Spartak konačno počeo da igra, i to je dobra vest, a loša je da se oseća da dugo nije igrao takmičarski fudbal, pa pravi dosta grešaka. Drugi sjajno komanduje odbranom Crvene zvezde, bio je na Krstajićevom spisku za prethodne pripremne mečeve, ali se povredio.

Ako gledamo rezultate ankete, Miloš Veljković iz Verdera je jedini osim pomenutih štopera koji, po mišljenju navijača, zaslužuje mesto u Rusiji.

Da rezimiramo: Krstajić će ovde imati dosta muka, prvo mora da odluči šta s Nastasićem, a potom koga će, uz Ivanovića i Tošića, povesti na SP. Narod zasad kaže Milenkovića obavezno, a tu su i Maksimović i Savić. Moguće je da selektor, kao što smo konstatovali, na uštrb bekova, na Mundijal povede i petoricu štopera.

ZADNJI I CETRALNI VEZNI

Nemanja Matić (Man. Junajted) - 16.154 glasova
Luka Milivojević (Kristal Palas) - 15.387
Marko Grujić (Kardif) - 8.087
Ljubomir Fejsa (Benfika) - 5.522
Nemanja Gudelj (Guangdžou) - 5.075
Nemanja Maksimović (Valensija) - 4.780
Nemanja Radoja (Selta) - 2.495
Miloš Jojić (Keln) - 2.015
Branko Jovičić (C. zvezda) - 1.792
Nenad Krstičić (C. zvezda) - 1.610
Saša Zdjelar (Partizan) - 986
Saša Lukić (Levante) - 613
Aleksandar Ignjovski (Frajburg) - 236

Milivojević i Matić

Matić i Milivojević - njih dvojica će sigurno istrčati na teren 17. juna protiv Kostarike, u to niko ne sumnja.

Na ovoj poziciji narod „vidi“ Marka Grujića kao sigurnog putnika u Rusiju, a vrlo dobro je kotiran i Ljubomir Fejsa, koji igra standardno za Benfiku, ali ga već dugo nema u nacionalnom timu. Pozive je dobijao, ali se uvek isprečila neka manja povreda, i nije dolazio na okupljanja, pa je pitanje da li se uopšte računa na njega.

Iako je otišao u Kinu, Nemanja Gudelj nije zaboravljen, i dobio je zasad tek nekoliko stotina glasova manje od Fejse, a njima dvojici je vrlo blizu i Nemanja Maksimović iz Valensije.

Još jedna tema Krstajiću za razmišljanje.

OFANZIVNI VEZNI I KRILA

Dušan Tadić (Sautempton) - 15.849 glasova
Sergej Milinković Savić (Lacio) - 15.842
Adem Ljajić (Torino) - 13.491
Filip Kostić (Hamburger) - 12.370
Andrija Živković (Benfika) - 8.656
Mijat Gaćinović (Ajntraht) - 6.687
Nemanja Radonjić (C. zvezda) - 3.974
Lazar Marković (Anderleht) - 1.716
Zoran Tošić (Partizan) - 1.157
Aleksandar Katai (Čikago) - 1.152

Dušan Tadić

Andrija Živković pre Mijata Gaćinovića - to je najjači utisak dosadašnjeg glasanja naših čitalaca.

Tadić, Sergej, Ljajić i Kostić su na pozicijama ofanzivnih veznih, na osnovu svih činjenica, sigurni putnici na SP, a njih zasad „biraju“ i navijači u svoj tim.

Gaćinović u poslednje vreme ne igra u Ajntrahtu kao ranije, dok je Živković sve bolji u Benfiki, i to izgleda donosi prevagu, mada će se „borba“ dvojica zlatnih Orlića s Novog Zelanda nastaviti do 10. maja.

Vihornog Nemanju Radonjića naši čitaoci vide kao prvog u redu posle pomenutih fudbalera.

Ono što ovde treba imati u vidu jeste da je moguće da Krstajić iz ova kategorije povede šestoricu igrača, a u tom slučaju bi morao da „žrtvuje“ jednog zadnjeg veznog ili napadača...

NAPADAČI

Aleksandar Mitrović (Fulam) - 15.835 glasova
Aleksandar Prijović (PAOK) - 14.434
Luka Jović (Ajntraht) - 12.723
Aleksandar Pešić (C. zvezda) - 2.254
Uroš Đurđević (Olimpijakos) - 1.937
Ognjen Ožegović (Partizan) - 656
Andrija Pavlović (Kopenhagen) - 507
Nikola Stojiljković (Kajzeri) - 180

Aleksandar Mitrović

Ovde nema nikakve dileme - gotovo jednoglasno su Mitrović, Prijović i Luka Jović izabrani da kao napadači predstavljaju Srbiju na Mundijalu i, s obzirom na razliku, tu se ništa neće promeniti do kraja glasanja. Ostaje samo da se vidi da li će Krstajić krenuti put Rusije s trojicom špiceva, a zasad su velike šanse da hoće.

Takva je trenutna situacija, a mi vas pozivamo da nastavite s glasanjem u anketi.

Foto: STAR SPORT


tagovi

anketaMundijal 2018Mladen Krstajićfudbalska reprezentacija SrbijeRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara