"Transferi koji su obeležili prelazni rok"
"Transferi koji su obeležili prelazni rok"

Kako je fer-plej ubio zimski prelazni rok

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.02.15. | 09:15

Možda ovog januara nismo imali „blokbastere“ kakvi su bili transferi Toresa iz Liverpula u Čelsi ili Suareza iz Liverpula u Barselonu, ali smo svakako počašćeni s nekoliko vrlo zanimljivih poteza. Utisak je ipak da se, za razliku od nekih ranijih vremena, klubovi ponašaju mnogo opreznije, pa i pametnije. Teško da su sami izabrali da gledaju u leđa Kinezima i Meksikancima

Transferi koji su obeležili prelazni rokNešto mora da nije u redu kada se među 10 najskupljih transfera u jednom prelaznom roku nađu Rajan Bertrand ili Rikardo Golart, čija lica prepoznaju samo pasionirani ljubitelji fudbala. Ili kada je među glavnim temama u Premijer ligi budućnost Darena Flečera. Fudbal se izgleda "pokvario", pa među najdarežljivijim klubovima nema Real Madrida, Barselone ili Mančester junajteda? Ili je u pitanju nova fudbalska realnost u kreaciji evropskih moćnika?

Pre će biti da je ovo drugo. Finansijski fer-plej, Uefina tvorevina koja teško da će ikad zaživeti u formi u kojoj je zamišljena, promenila je "krvnu sliku" klubova.

Izabrane vesti

Uostalom, Barselona je tihovala jer ju ja na to primorala suspenzija za 2015. godinu. Skorojevići kakvi su Pari Sen Žermen ili Mančester Siti takođe se nisu razbacivali petro-dolarima, pre svega jer su već "popili" milionske kazne zbog ranijeg rasipništva. To naravno ne znači da se ovog januara nije imalo šta videti na fudbalskoj pijaci, ali su u poređenju s nekim ranijim vremena bili uočljivi i neki novi trendovi.

Recimo Realovo okretanje mladima (stigli "samo" Martin Edegard i Lukas Silva) iako na Bernabeu već dugo konce igre vuku isključivo oni koji stigli sa strane, kao već izgrađene planetarne zvezde. Ili štedljivost Italijana, koja je primetna već neko vreme, ali se ovog januara iskazala u punoj "snazi" zbog čega su – izuzev Rome, Napolija, pa donekle i Sampdorije – svi uglavnom dovodili igrače na "poček", odnosno na pozajmice. A možda i najbolji dokaz je brazilska "fabrička traka" koja godinama snabdeva najveće evropske klubove, ali koja se ove zime okrenula drugim tržištima.Everton Ribeiro - umesto u Ligi šampiona otišao u Kinu

Razlog bi mogla da bude najava ukidanja vlasništva treće strane što će, kako se očekuje, dodatno ugroziti sumnjivo šurovanje tamošnjih biznismena i "biznismena" s bogatim saradnicima sa Starog kontinenta. Donovima brazilskog fudbala, moćnijim i od klubova, nije trebalo dugo da shvate kako da spasu investicije. Nagrabusio je Kruzeiro, godinama smatran za pozitivan primer poslovanja brazilskog kluba, tim koji je dve godine igrao u istom sastavu, da bi sada ostao bez tri najveća asa – Rikarda Golarta, Lukasa Silve i Evertona Ribeira. Silva je istina završio u Realu – tamo gde se igra najbolji fudbal - ali Golart je otišao u Guangdžou Evergrande za 15.000.000 evra, a Ribeiro, iako procenjen na 17.000.000, u Al Ahli za "skromnih" 9.000.000. Morale su da se zadovolje sve zainteresovane strane u Brazilu. Kažu da ih je bilo čak šest.
"Imali smo ponude i pregovore sa Mančester Junajtedom, Monakom i Milanom, ali nijedna nije zadovljila prohteve Kruzeira. Bili su srećni samo sa Al Ahlijevom", nemoćno je slegao ramenima Riberio, sa 25 godina momak na vrhuncu snage.

Slična je i Golartova priča, te njegovog kolege iz Guangdžoua Alana (stigao iz Red Bul Salcburga za 11.000.000). Kinezi su naime ovog januara bili drugi najizdašniji na planeti. Potrošili su 80.000.000 evra. Ispred su samo Englezi sa oko 161.270.000. Paradoksalno, Španci su daleko iza – spremnost Petera Lima da za 25.000.000 evra dovede Enca Pereza u Valensiju ubedljivo je najskuplja pogodba na Pirinejima. Realova kupovina Silve skoro je duplo jeftinija, pa su klubovi iz Primere sve skupa potrošili 54.550.000 evropskih novčanica.

Italijani su prema informacijama specijalizovanog potrala transfermartk.de ostali kraći za 76.100.000, dok su – eto novog iznenađenja – Meksikanci četvrti sa cirka 65.850.000?! Za nekih milion i kusur manje kupovalo se u Nemačkoj, dok je francuska Liga 1 stala na "svega" 32.000.000.Najveći protivnici finansijskog fer pleja

Nije to naravno posledica siromaštva u evropskim klubovima. Prosto, Uefa ih je primorala da obrate pažnju kako posluju, a posle astronomskih suma koje su letos bile u obrtu, Evropljani su jednostavno morali da "povuku ručnu". Samo primera radi, Englezi su letos pazarili za 1.050.000.000 evra!

Sa sportskog aspekta – sasvim normalna pojava. Svima je lakše da ekipe selektuju pre no što sezone počnu. Pod pritiskom Uefine čizme svi su to morali da shvate. Otud i manjak iznenađujućih transfera. Manje-više sve se znalo još na samom početku prelaznog roka. Paničnih kupovina bilo je manje no ikad. A podsetimo samo da se u Premijer ligi na zimu 2011, poslednjem pre no što je finansijski fer-plej stupio na snagu, na novajlije potrošilo 266.000.000 evra.

Uzroci nešto siromašnijeg transfer roka svakako se mogu pronaći i u padu rublje zbog čega su i Rusi zategli kaiš. Kinezi, Meksikanci i Arapi nemaju tih ekonomskih muka. Ali mnogo će vode proteći Dunavom pre no što iko od njih uspe da izazove dominaciju evropskog klupskog fudbala, Dok se to ne desi, ostaće im da se raduju isluženim imenima velikana ili nesrećnim Brazilcima koji se ne pitaju mnogo o svojoj budućnosti.

NAJSKUPLJI TRANSFERI ZIMSKOG PRELAZNOG ROKA:

IGRAČ IZ KLUBA U KLUB CENA
Huan Kvadrado Fjorentina Čelsi 33.400.000
Vilfred Boni Svonsi Mančester Siti 32.300.000
Andre Širle  Čelsi Volfzburg 32.000.000
Enco Perez Benfika  Valensija 25.000.000
Bernardo Silva Benfika Monako 15.750.000
Rikardo Golart Kruzeiro Guangdžou 15.000.000
Gabrijel Paulista Viljareal Arsenal 15.000.000
Sejdu Dumbija CSKA Moskva Roma  14.400.000
Lukas Silva Kruzeiro Real MAdrid 13.000.000
Rajan Bertrand Čelsi Sautempton 12.780.000

NAPOMENA: Ime igrača, klub iz kojeg je otišao, klub u koji je došao, cena u evrima (podaci su sa specijalizovanog sajta transfermarkt.de).

SRPSKI LEGIONARI U VRTLOGU POZAJMICANastasić u dresu Šalkea

Novi vetrovi u evropskom fudbalu uticali su i na srpske legionare. Svakako najviše pažnje privukle su selidbe Matije Nastasića iz Mančester Sitija u Šalke i Filipa Đuričića iz Benfike u Sautempton. U oba slučaja u pitanju su pozajmice, a isti je slučaj i s Nenadom Krstičićem (Bolonja), Željkom Brkićem (Kaljari), Alenom Stevanovićem (Specija)... 

(FOTO: Action Images)


tagovi

Zimski prelazni rok 2015Meksikomeđunarodni fudbalKinaItalijaEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara