"Tomas Miler iznad Jaroslava Rakickog"
"Tomas Miler iznad Jaroslava Rakickog"

Kamen u mašini za mlevenje mesa: Kako je stao svirepi Bajern i zašto Gvardiola igra u formaciji koju drugi ne koriste?

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.02.15. | 16:11

„Sudije su bile katastrofalne“, poručuje Franc Bekenbauer posle remija sa Šahtjorom kome nemačka javnost zamera treneru ekipe iz Minhena da se prekombinovao

Tomas Miler iznad Jaroslava RakickogKao da je neko stavio kamen u mašinu za mlevenje mesa. Zakočeno, krckavo, dosadno, bez naznake da bi nešto moglo da se promeni. Tako je izgledao Bajern u večeri prvog evropskog neuspeha od gostovanja Mančester Sitiju (2:3), jer se remi bez golova sa Šahtjorom mora  okarakterisati lošim rezultatom za ekipu koja seje strah i trepet po Nemačkoj (za vikend strpala osam lopti u mrežu Hamburga) i koja slovi za jednog od kandidata za ponovno osvajanje Lige šampiona.

Tih 0:0 nametnulo je dilemu u nemačkoj javnosti da li je potreba Pepa Gvardiole da neprekidno smišlja nešto novo ovoga ovoga puta bila kontraproduktivna za ekipu. Španski stručnjak je izveo tim bez klasičnog centarfora (opet krenuo sa Tomasom Milerom na mestu „lažne“ devetke, a ostavio na klupi Roberta Levandovskog) i počeo u do sad retko korišćenoj formaciji 3-3-3-1, u kojoj je na mesta zadnjih veznih stavio Ćabija Alonsa i Bastijana Švajnštajgera, na čemu mu nemačka javnost posebno zamera, jer je izgledalo da jedan drugom smetaju na tom malom prostoru. Možda zbog prečestog „overavanja“ lopte na delu terena, gde Bavarci nisu opasni, nisu do izražaja mogle da dođe brzinske sposobnosti Franka Roberija i Arjena Robena, a posebno se čini da se u sistemu nagomilanih vezista Mario Gece potpuno izgubio, pa su napadi gostiju postajali manje opasni od trenutka kad su fudbaleri Šahtjora shvatili kako mogu da zaustave rivala.
„Ovo nije Bajern na koji smo navikli“, podviknuo je Matijas Zamer, sportski direktor kluba iz Minhena, posle samo jednog udarca u okvir gola, koji je - gle čuda - uputio desni bek Rafinja i to još u 39. sekundi utakmice.

Izabrane vesti

Ćabi Alonso i TajsonParadokslano, Bajern je mnogo opasniji bio u završnih 15 minuta meča. I to sa desetoricom na terenu posle isključenja nervoznog Alonsa. Do tad neprimetnog Gecea zamenio je Robert Levandovski, a taj detalj je najbolji zalog kritičarima Gvardioline igre da je ekipi neophodan klasičan centarfor, jer su prethodno njegovi igrači loptu u kazneni prostor slali napamet, a tek ulaskom bivšeg prvotimca Borusije delovalo smisleno nekog gađali. I delovalo je da je Bajern opet moćan.

Ono što je potpuno nerezonski i šta mu novinari spočitavju je odluka da u protokol uvrsti čak dvojicu rezervnih golmana. Manuel Nojer se ionako dosađuje tokom utakmica, ali je bivši trener Barselone odlučio da mu obezbedi duplu zaštitu, pa je na klupu „posadio“ Pepea Rejnu i Toma Štarkea. I tako smanjio manevarski prostor za nekog novog igrača čija bi svežina s klupe možda stvorila razliku u ofanzivnom delu.
„Bilo je teško igrati sa desetoricom skoro pola sata. Tokom prvog dela smo kontrolisali utakmicu, ali u drugom nismo uspeli u tome. Sad moramo da pobedimo u revanšu. Uveravam vas da ćemo to uraditi“, nepokolebljiv je Gvardiola, koji bez obzira na trofejnu karijeru ima skroman učinak na gostovanjima u nokaut fazi Lige šampiona, gde je na 16 utakmica ostvario samo četiri trijumfa.

Kao i svaki veliki klub, tako je i Bajern požurio da nađe krivca za neočekivani rezultat. Prema oceni Bavaraca to je sudija Undijano Maljenko, koji ih je „počastio“ sa pet žutih kartona i pride isključio Ćabija Alonsa zbog - ruku na srce - grubih startova.
„Moram glasno da poručim da su sudije bile katastrofalne. Maljneko je pokazao da je daleko ispod nivoa Lige šampiona. Start Alonsa nad Luizom Adrijanom nije bio za javnu opomenu. S moje tačke gledišta to nije bila dobra odluka. Čak smatram da su sve odluke arbitara bile diskutabilne. Igrači Šahtjora su bili ekstramno grubi, a pošto im je sudija dozvolio da se tako ponašaju, onda tu fudbala nije moglo da bude“, besan je Franc Bekenbauer, počasni predsednik Bajerna.  

Riberi između Srne i Daglasa KosteIzdanje Bajerna u Ukrajini je aktuelizovalo temu o tiki-taka fudbalu. Ima li ta ideja prođu? Ova utakmica otkrila je da Bavarcima nije vredelo ni što su razmenili 656 pasova. Čini nam se, mogli su još toliko i opet ne bi dali gol. Dosadan fudbal je zakazao. A samo 72 sata ranije isti taj princip doneo je eksploziju oduševljenja na Alijanc areni i padanje u trans navijača dok ushićeno gledaju kako umesto Benatije ulazi Riberi, pritiska kad nema potrebe i - pogađa. Takvim žele da ih vide i 11. marta, kad im se fudbaleri Šahtjora „nacrtaju“ na utakmici koju prvak Nemačke mora da dobije.
Sami smo krivi što sebi nismo olakšali posao još u prvoj utakmici. Zato revanš moramo da dobijemo, nemamo drugog izbora“, upozorava Arjen Roben.

Uostalom, može li neko da zamisli da ukrajinski Rudari u Minhenu naprave senzaciju i iskopaju grumen zlata predodređen za petostrukog prvaka Evrope? Makar Gvardiola izveo tim sa Nojerom i desetoricom vezista...

(FOTO: Action images)


tagovi

Pep GvardiolaNemackaMatijas ZamerLiga šampionaFranc BekenbauerEvropaBajern MinhenArjen Roben

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara