""
""

Kantona opet udario jako: Kakav Zidan, kakav Platini, ja sam najbolji igrač Francuske svih vremena! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.01.15. | 12:43

Legendarni as Junajteda odgovorio na pregršt zanimljivih pitanja, a prvi put pričao o incidentu na Selhrst Parku pre 20 godina kada je nokautirao navijača Palasa

Podignuta kragna, golovi za antologiju i naravno kung-fu potez na Selhrst Parku... Ovo su samo od nekih acocijacija na legendarnog Francuza Erika Kantonu, čoveka koji je bio prvi kapiten Mančester junajteda rođen van Ostrva. I danas je Kantona nepresušna inspiracija fudbalskih romantika, neko ko je bio dovoljno veliki, ali i neko ko odudara od svih pošasti modernog fudbala.

Originalnost i neverovatnu količinu samopouzdanja Erik Kantona je demonstirao i u poslednjem intervju za magazin Four Four Two. Na konkretno pitanje ko je najbolji igrač Francuske svih vremena, Zinedin Zidan ili Mišel Platini, legenda Junajteda je imala odgovor kakav i priliči Eriku Kantoni:
„Neko drugi. Ja!“

Izabrane vesti

Sjajni napadač bio je i ostao neponovljiv zbog vanserijskih poteza, ali i ratničkog nerva koji je demonstirao 25.januara 1995.godine. Prvo je dobio crveni karton zbog starta na štoperu Palasa Ričardu Šou, a potom je eksplodirao. Dok je izlazio sa terena domaći navijači su ga vređali, najglasniji je bio Metju Simons koji ga je vređao iz prvog reda i dobacivao:  „Odj... nazad u Francusku“!

Buntovnik kao što je Kantona nije izdržao. Pogodio je Simonsa nogom pravo u grudi, a potom ga primirio udarcem šakom.
„Velika je šteta što se posle prvog udarca nisam dočekao na noge. Zato sam ga udario ponovo, ali nisam to učinio dovoljno jako. Morao sam da ga udarim mnogo jače“, rekao je Kantona za magazin Four Four Two.

Zbog huliganskog ispada Kantona je dobio dve sedmice zatvora, ali kazna mu je preinačena na 120 sati društveno-korisnog rada koji je odradio trenirajući mlađe kategorije Junajteda. Engleski savez kaznio ga je sa osam meseci zabrane igranja.
„Nikad nisam bio uzor ili učitelj, neko ko će da vam govori kako da se ponašate. Život je jednostavno cirkus. Ja sam samo čovek i fudbaler, radio sam samo ono što želim. Ako želim da udarim navijača koji me vređa onda ću to i da uradim. Ne vidim da je moja odgovornost veća samo zato što sam profesionalni igrač“.

Te noći posle gostovanja Kristal Palasu stvorena je neraskidiva veza između Junajteda i Erika Kantone. Iako su svi mislili da će Francuz napustiti Old Traford ser Aleks Ferguson nije želeo da čuje za takvu opciju, dok su navijači Đavola po povratku ekipe iz Londona postavili transpernt: „Nikada nećemo zaboraviti šta se desilo na Selhrstu“.
„Navijači su bili uz mene, njihova podrška mi je pomogla da lakše prođem kroz pakao. I klub je bio uz mene, zato sam i ostao u Junajtedu. Kada sam izgubio strast prestao sam da igram fudbal".

Kantona je govorio i u aktulenom trenutku Mančestera, otporu navijača prema familiji Glejzer.
„Mogu da razumem navijače. Dok je Aleks Ferguson bio tu oni su znali, a znao sam i ja da se filozofija Mančester junajteda nikada neće promeniti. Ali pošto je otišao... To me jako, jako brine! Ja sam zabrinut za budućnost Mančestera. Inače, nedavno sam upoznao ljude iz Junajteda iz Mančestera. Imaju odličnu ideju. Nadam se da će za 50 godina osvojiti neki evropski trofej i postati veliki evropski klub“.

(Foto Action Images)


tagovi

Zinedin Zidanser Aleks FergusonPremijer ligaMišel PlatiniKristal PalasFrancuskaEvropaErik KantonaEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara