""
""

Katalonski Mocart

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.05.14. | 10:31

Đonatan Sorijano, nekada nada Espanjola i Barselone, danas je jedan od najboljih strelaca Starog kontinenta. U dresu Red Bul Salcburga ove sezone na 38 mečeva postigao 45 golova, prvi je golgeter Lige Evrope i ima sjajan prosek pošto trese mrežu na 71 minut. Austrijanci ga žele u svom nacionalnom timu, a on sanja poziv selektora Crvene furije Del Boskea

„Zlatna kopačka“ ostaće (zasad) nedosanjani san, ali samo društvo Kristijana Ronalda, Suareza, Mesija i Koste u trci za zvanje najboljeg golgetera Starog kontinenta, prva pozicija na listi strelaca Lige Evrope, te čak 45 postignutih golova na 38 mečeva (minulog vikenda het-trik protiv Admire), izbacili su ove sezone u prvi plan relativno anonimnog 28-godišnjeg Španca Đonatana Sorijana, uzdanicu austrijskog šampiona Red Bul Salcburga.

Za momka koji je svojevremeno bio velika nada Espanjola, koji je prošao sve mlađe selekcije Crvene furije, a u dresu mlade reprezentacije imao fantastičan prosek od dva gola po meču, prvi put se na ovim prostorima čulo pošto je bio član Barselone B koja je izborila plasman u Segundu. Bio je to tim u kojem su igrali Tijago Alkantara, Pedro, Teljo, Montoja, Bartra, Kuenka, Oriol Romeu, a koji je sa klupe predvodio tada trener početnik Pep Gvardiola.

Izabrane vesti

Pored Mesija, Anrija, Etoa, Ibrahimovića i Krkića nikada nije uspeo da se izbori za mesto na velikoj sceni Nou Kampa (debitovao je, istina, u meču Kupa kralja), ali je zato sa 32 gola, pod vođstvom Luisa Enrikea, bio najbolji strelac Segunde! I onda je, na Božić 2011. odlučio da unovči fudbalsko znanje, a pre svega da dokaže da ima kvalitet i za veliku scenu.

"Imao sam ponuda iz Primere, Bundeslige i Premijer lige, kao i Benfike. Međutim, svi klubovi su me želeli za šest meseci, u letnjem prelaznom roku kada mi je isticao ugovor", seća se Sorijano. "Rešio sam odmah da odem, a kako je Red Bul Salcburg bio najkonkretniji, preselio sam se u Austriju. Nije bilo lako navići se na fizički znatno zahtevniji fudbal, novi jezik, zemlju, hranu, klimu".

Katalonac se, međutim, nikada nije pokajao zbog alpske avanture u sedištu Red Bula gde uživa popularnost poput Sebastijana Fetela ili Feliksa Baumgartnera.

"Čast mi je da su mi, iako još ne znam baš najbolje ni jezik, dali kapitensku traku i novi ugovor sve do 2017. godine", skroman je Španac.

Iako je tokom novembra i decembra zbog povrede kolena bio van terena, iza Sorijana je sezona za pamćenje: u ligi je postigao 30 pogodaka, u kvalifikacijama i glavnom žrebu Lige Evrope čak 11 na devet mečeva, pa jedan u eliminacionim borbama za Ligu šampiona, tri u Kupu Austrije... Uz neverovatnu statistiku da je tresao mrežu na svaki 71 minut! I pride gol protiv Ajaksa, koji je postigao sa više od pola terena, a koji je završio na TV špicama...  

U Salcburgu i dalje trljaju ruke kada im neko spomene Sorijana kojeg su platili „čak“ 500.000 evra, a sada ga ne bi prodali ni za 10.000.000. Mediji na Ostrvu tvrde da je zainteresovan čak i Liverpul.

"Ne znam da li bih bio spreman da napustim ovaj raj ovde, ni da li bih se vratio u domovinu. Verovatno samo ako bude neka baš ozbiljna ponuda", objašnjava golgeter Red Bula koji sa Brazilcem Alanom Karvaljom (24) čini najbolji napadački tandem Evrope koji je samo u prvenstvu „upisao“ 54 gola.

Selektor Austrije Marsel Koler ne krije da bi ga rado video u nacionalnom timu. Međutim, kada bi stigao poziv Visentea del Boskea za Mundijal, dileme ne bi bilo.

"Niko me nije zvao, znam da je ogromna konkurencija, pogotovo kada je uz Ljorentea, Negreda, Soldada, Toresa i Pedra, sada stigao i Kosta. Međutim, niko mi ne može zabraniti da se nadam", zaključuje sjajni Sorijano.

DAO GOL I ODBRANIO PENAL

Sorijano je igrom slučaja ušao i u istoriju Mundijalita. Na Svetskom prvenstvu 2005. za igrače do 20 godina, u duelu protiv Hondurasa, junak ove priče je prvo postigao gol, a onda u finišu utakmice, kada je isključen golman Crvene furije, stao među stative i – odbranio jedanaesterac!

S POROĐAJA DO HET-TRIKA

Kada mu se rodila treća kćerka dobio je dozvolu trenera da bude uz suprugu u bolnici. Porođaj se odužio pa je na prvenstvenu utakmicu došao tek u poluvremenu, pri rezultatu 2:2. Potpuno neočekivano, praktično tek što se presvukao, ušao je u igru i – postigao het-trik! 

LIČNA KARTA

Ime i prezime: Đonatan Sorijano Kasas
Rođen: 24. 9.1985. u El Pont de Vilomara
Zemlja: Španija
Visina: 180cm. Težina: 77 kg.
Pozicija: centarfor

Karijera: Espanjol B 2001-2005. (70 mečeva/32 gola), Espanjol 2002-2005. (42/3), Almerija 2006. (17/7), Poli Ehido 2007. (12/2), Albasete 2009. (11/1), Barselona B 2009-2012. (79/54), Red Bul Salcburg 2012-2014. (68/56)

Reprezentacija: mlada selekcija Španije (4 meča/8 golova).

Titule: Kup Španije 2006, prvak Austrije 2012. i 2014, Kup Austrije 2012.

ZLATNA KOPAČKA 2014

1. L. SUAREZ (Urugvaj/Liverpul)         60     (30)
2. K. RONALDO (Portugalija/R. Madrid)56  (28)
2. D. KOSTA (Španija/A. Madrid)         54     (27)
4. L. MESI (Argentina/Barselona)          52     (26)
5. Đ. SORIJANO (Španija/Red Bul)      45     (30)
6. A. FINBOGASON (Island/Herenven)         40,5  (27)
7. D. STARIDŽ (Engleska/Liverpul)     40     (20)
8. Ć. IMOBILE (Italija/Torino)     40     (20)
9. Z. IBRAHIMOVIĆ (Švedska/PSŽ)   37,5  (25)
10. LEVANDOVSKI (Poljska/Dortmund) 36          (18)
NAPOMENA: igrač, zemlja, klub, broj poena, u zagradi broj postignutih golova.

NEISPUNJENA ŽELJA ŽUTOG

Krajem 2012. tadašnji strateg Crvene zvezde Robert Prosinečki otišao je u prijateljsku posetu Barseloni za koju je nekada igrao. Veliki Žuti se usput ponadao da će možda uspeti da privoli tamošnje čelnike da puste s njim u Beograd nekog od vedeta B tima Barse, a najviše se pričalo upravo o Sorijanu. Naravno, do ovog „transfera“ nije došlo iz već dobro poznatih nam razloga – akutne nemaštine na Marakani.


tagovi

međunarodni fudbalEvropaDžonatan Sorijano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara