"Viktor Valdez napušta teren"
"Viktor Valdez napušta teren"

Kazna za fer-plej: Fifa oduzima Južnoafrikancima pobedu nad svetskim prvakom?

Vreme čitanja: 2min | čet. 21.11.13. | 20:06

Bafana Bafana dozvolila Špancima da zbog povrede Valdeza izvrše izmenu viška što bi moglo da spreči njihov skok na rang listi nacionalnih timova

Viktor Valdez napušta terenUtorak je bio rezervisan za revanš mečeve baraža za Svetsko prvenstvo, ali i za prijateljske mečeve nacionalnih timova. Iako su utakmice u Francuskoj i Švedskoj privukle dosta pažnje i donele dosta uzbuđenja, vrlo zanimljivo je bilo i na Crnom kontinentu na kome je Južna Afrika pobedila apsolutnog vladara Evrope i sveta Španiju sa 1:0.

Međutim, kako stvari sada stoje, taj rezultat će možda biti poništen?! 

Izabrane vesti

Naime, trener Furije Visente Del Boske je do 74. minuta izvršio dozvoljenih šest izmena, a onda se povredio Viktor Valdes (koji je inače i ušao na početku drugog poluvremena umesto Kasiljasa) i Španci su morali da posegnu za improvizovanim rešenjem.

Na gol liniju je, 15 minuta pre kraja, stao Alvaro Arbeloa , međutim s obzirom na to da se igrala prijateljska utakmica stručni štab Španaca je hteo da na gol pošalje i svog trećeg čuvara mreže. Nakon konsultacije sa delegatom FIFA (Ajodele Mušarafou iz Benina) Špancima je dozvoljeno da izvrše i sedmu izmenu pa je Pepe Reina stao među stative.  

Iako je posle utakmice rekao da je bilo u redu da se Španci konsultuju sa sudijama, trener Južne Afrike Gordon Igesund nije bio baš oduševljen ovim potezom.
"Španski igrači su me pitali da li imam nešto protiv i ja sam im rekao da se posavetuju sa sudijom", rekao je Igesund

Visente Del Boske je posle utakmice ipak pohvalio fer-plej domaćina, ali Južnoafrikancima bi to moglo da se obije o glavu jer FIFA razmišlja da meč proglasi neregularnim što bi afričkoj selekciji odmah izbilo iz džepa 500 bodova (i skok od nekih 20 pozicija) koje su osvojili pobedom nad svetskim šampionom. 

Slična situacija dogodila se 2008. godine kada je Fabio Kapelo odlučio da zameni više igrača nego što je dozvoljeno na meču između Engleske i Trinidada i Tobaga. Taj meč je ipak bio zaveden kao regularan. 

Selekcija Bafana Bafana se trenutno nalazi na 61. pozicije Fifine rang liste i ovi bodovi bi joj dobro došli u potrazi za novim sponzorom pošto je Puma raskinula ugovor sa Južnoafrikancima i neće im više dostavljati dresove na njihovu adresu. 

(FOTO: Action Images)


tagovi

FIFAJužna Afrikareprezentativni fudbalViktor Valdes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara