Kina je na nogama: Derbi za titulu!

Vreme čitanja: 2min | sub. 03.11.18. | 09:05

Guangdžou Evergrande i Šangaj SIPG ukrštaju koplja u meču sezone (12.35)

Posle sedam godina fudbalske hegemonije Guangdžou Evergrandea kineska Superliga mogla bi da dobije novog šampiona. Reč je o Šangaju SIPG koji tri kola pre kraja tekuće takmičarske godine ima dva boda više od ljutog rivala, kojem gostuje u 28. rundi (12.35, Sport Klub 5). Trijumf jedne od ekipa ne bi zvanično odlučio pitanje novog prvaka, ali bi i te kako poljuljao samopouzdanje konkurenciji. I jedni i drugi su u fantastičnoj formi pred ključni duel sezone.

Guangdžou Evergrande vezao je pet pobeda, a doživeo samo jedan poraz na 11 poslednjih utakmica. Ruku na srce, domaći su malo podbacili ove sezone, ali sigurnim korakom su se vratili u borbu za novi trofej. Odlično igraju kod kuće, retko gube na svom stadionu, veoma su dobri na strani, na kraju krajeva reč je o sedmostrukom uzastopnom prvaku. Ipak, tradicija i prošlost su jedno, a sadašnjost nešto sasvim drugo. Fabio Kanavaro se najviše uzda u brazilski kvartet. Anderson Taliska se odlično snašao u novoj sredini, sa 15 postignutih golova trenutno je najbolji strelac svog tima, te se otkup ugovora od Benfike nametnuo kao logična posledica. "Starosedelac" Rikardo Gulart dao je 13, Paulinjo 11, Alan devet golova... Brazilci su alfa i omega u Guangdžouu...

Izabrane vesti

O Šangajevoj formi najbolje svedoči podatak da su poslednji put poraženi početkom avgusta, a od tada su odigrali 12 mečeva. Gosti u svojim redovima imaju najboljeg strelca lige Vu Leija, koji je dosad čak 25 puta tresao protivničke mreže. Primera radi, u leđa mu gledaju Odion Igalo, Eran Zahavi, Sedrik Bakambu, Dijego Tardeli, Frank Ašimpong, Alan Kardec, Alešandre Pato, Gracijano Pele, Nijaša Mušekvi...  I Šangaj ima svoje brazilske adute. Pomalo zaboravljeni Hulk i Oskar postigli su po 12 golova, a Elkeson sedam. 

Ukoliko želi da ostane u trci za titulu, Šangaj pravo na poraz - nema. Pogotovo ne protiv Guangdžoua koji je proteklih sezona razvio neku vrstu kompleksa među ostalim superligašima. Trener Šangaja Vitor Pereira, nekadašnji šef Porta, Al Ahlija, Olimpijakosa, Fenerbahčea i Minhena 1860, imao je pune ruke posla pred ovaj meč. Najpre da psihički spremi svoje pulene na pravi način.

Derbi kao i svaki je teško prognozirati, tim pre što je ulog ogroman i što je reč o susretu najefikasnijih napada i najtvrđih odbrana u ligi. Ključ bi mogao da bude u golovima. Sedam prethodnih međusobnih susreta ovih timova otišlo je u 3+. 

KINA 1 - 28. KOLO

Petak
Guejdžou - Guangdžou R&F 0:2 (0:2)
Šandung - Čangčuen 2:0 (2:0)
Tjenđin Ćuenđen - Peking Guan 0:0
Šangaj Šenhua - Henan 0:2 (0:1)

Subota
12.35: (2,00) Dalijen (3,45) Peking Rene  (3,45)
12.35: (1,75) Đengsu (3,50) Hebei (4,50)
12.35: (1,75) Guangdžou Evergrande (3,60) Šangaj SIPG (4,30)
12.35: (1,80) Čungćing (3,50) Tjenđin Teda (4,20)

*Kvote su podložne promenama

Foto: Reuters, Shutterstock


tagovi

Kina 1sportsko klađenjeGuangdžou EvergrandeŠangaj SIPG

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara