"Navijači Rome uskoro dobijaju nove miljenike"
"Navijači Rome uskoro dobijaju nove miljenike"

Kladite se na Romu – 2016!

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.02.14. | 10:28

Posle Radonjića i Golubovića na probu u Večni grad stigao i 19-godišnji David Manuel Milinković, koji je kratko bio i u Crvenoj zvezdi, a potom i u BASK-u. A tu su već Jedvaj, Sanabrija, Paredes...

Navijači Rome uskoro dobijaju nove miljenikeMožda je Juventus ove sezone zaista nedodirljiv za rivale iz Serije A, ali Džejms Palota i Valter Sabatini gledaju u budućnost i nemojte se iznenaditi ako kroz koju godinu Roma oformi najperspektivniji tim na Starom kontinentu.

Ova aktuelna generacija na Olimpiku, ma koliko vredela, već je zrela za rekonstrukciju. Uostalom, Frančesko Toti i Danijele De Rosi, na čijem se umeću zasniva igra Vučice deceniju i kusur, već su u poznim godinama, a mlađi neće biti ni golmani De Sanktis i Lobonc, te Majkon, Bastos, Tadei...

Izabrane vesti

Pritom, pitanje je koliko će predsednik Palota moći da odoleva naletima bogatijih klubova za Miralema Pjanića, pa je jedino logično razmišljati o onome što će biti sutra.

Okosnica za neka buduća vremena već napravljena je dovođenjem Kevina Strotmana, Radže Najngolana, Žervinja, Adema Ljajića i Matije Destra, ali tek kada se zagrebe ispod površine može se videti osnovna ideja uprave Rome i njenog prvog operativca, čuvenog Valtera Sabatinija.

Sportski direktor Rome je, naime, poznat po tome što ume da nanjuši skriven talenat. Baš on je i zaslužan što su u Seriju A došli asovi poput Edinsona Kavanija, Havijera Pastorea, Fernanda Muslere, Aleksandra Kolarova, Josipa Iličića... I svi za relativno male novce u poređenju sa onim što su doneli klubovima u kojima je briga o timu bila poverena Sabatiniju.

Ipak, čini se da nigde nije dobio toliko odrešene ruke kao sada kod Palote. Samo još da vlasnik Rome istraje u strpljenju i sačeka da plodovi Sabatinijevog rada sazru. Seme uspeha, bar se tako nadaju na Olimpiku, već je posađeno.

"O čemu se radi?", možda se pitaju oni koji su navikli da u poslednje vreme o Romi čitaju najviše kada se pominju prodaje igrača za možda i precenjene iznose (Erik Lamela, Markinjos, Pablo Osvaldo...).

Razlika u odnosu na većinu drugih klubova koji pucaju na najviše domete jeste u tome što Palota i Sabatini ne trče pred rudu i teško zarađeni novac odmah olupaju na sumnjive kupovine. Naprotiv. Oni strpljivo lutaju po fudbalskom svetu prateći ono najjeftinije i potencijalno neprofritabilnije – decu!

A poslednji u nizu onih koji su zapali za stručno oko Sabatinija jeste naš Manuel David Milinković! Reč je o 19-godišnjem momku koji ima i francusko državljanstvo i koji u srpskoj javnosti nije previše poznat s obzirom na to da je ponikao u Kanu.

Međutim, oni koji prate zbivanja u mlađim kategorijama znaju da je Milinković nekih šest meseci proveo i u Crvenoj zvezdi, ali je zbog, prema nezvaničnim informacijama, papiroloških problema ubrzo prosleđen BASK-u da bi ovih dana bilo obznanjeno da je na probi baš u Romi!

Reč je o momku koji će u maju proslaviti 20. rođendan, a koji igra u veznom redu, po krilu, i kojeg odlikuja brzina i tehnička prefinjenost (pogledajte video snimak).

Članska karta RomeMilinković, podsetimo, nije prvi u nizu mladih srpskih talenata koje su primetili na Olimpiku, jer je pre njega kaparisan i Partizanov vunderkid Nemanja Radonjić, te desni bek OFK Beograda i zlatnih Orlića iz Litvanije Petar Golubović, koji se kali u Novari.

Ali, njih trojica (Adema Ljajića tu ne računamo, jer je već afirmisan igrač) samo su deo Sabatinijevog opusa.

Pre srpskog trija u italijansku prestonicu sleteli su Čeh Tomaš Vestenicki (1996. godište), njegov vršnjak iz Švedske Valmir Beriša (ponikao u Halmštadu, a otet ispred nosa Borusije Dortmund), Koritibin Abner Filipe koji stiže na leto, najtaletovaniji momak iz Boke Juniors Leandro Paredes (na pozajmici u Kjevu), te dragulji u vidu Dinamovog Tina Jedvaja (plaćen 4,4 miliona evra) i Tonija Sanabrije, najvrednijeg bisera Barselone B i novopečenog reprezentativca Paragvaja koji je u Večni grad došao za 4,5 miliona evra da bi odmah bio poslat u Sasuolo da stiče iskustvo.

Sabatini je udicu sada zabacio i na Hakana Čalhanoglua iz Hamburga (kojeg ste mogli da upoznate posle gola sa 50 metara u pobedi nad Borusijom Dortmund), a čak i da mu on izmakne iz ruku sigurno je da pod Vučicinim skutima raste prava mala legija.

Gladna uspeha.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Toni SanabrijaTin JedvajSerija ARomaPetar GolubovićNemanja RadonjićLeandro ParedesItalijaEvropaDavid Manuel Milinković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara