""
""

Košarkaški savez Srbije šalje predlog: Prebacite završinicu ABA lige za kraj sezone

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.02.16. | 15:05

"Za mene bi bilo logično da se završnica Jadranske lige prebaci za taj trenutak kada bude bilo poznato da li će i ko uopšte igrati Evroligu naredne sezone", poručio je Dragan Đilas

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Niša)

Izabrane vesti

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas poručio je na današnjoj sednici Skupštine da bi Superliga Srbije mogla da doživi transformaciju ukoliko ne budu usklađeni kalendari svih predstojećih takmičenja u narednom periodu. Kako sada stvari stoje, u slučaju da se Crvena zvezda plasira u četvrtfinale Evrolige, a crveno-beli zajedno sa Mega Leksom budu učesnici finala Jadranske lige, moglo bi da se dogodi da Superliga bude podeljena na dve grupe po četiri tima.

U tome bi generalno nastao veliki problem jer bi, kako sam Đilas kaže, liga izgubila na regularnosti zbog toga što se ne bi znalo ko ima prednost domaćeg terena u plej-ofu, što bi sa sobom pokrenulo još dodatnih komplikacija. Zbog toga prvi čovek KSS došao je na sledeću ideju - da se završnica ABA lige prebaci za kalendarski finiš sezone, a da u međuvremenu nacionalni šampionati mogli da funkcionišu bez veliki pauza. Tačnije, za onaj trenutak kada se bude znalo da li će klubovi kroz ABA ligu imati prolaznost u Evroligu naredne sezone. 
"Obratićemo se domaćoj ligi i ABA ligi. Za mene bi bilo logično da se završnica Jadranske lige prebaci za taj trenutak kada bude bilo poznato da li će i ko uopšte igrati Evroligu naredne sezone. Treba da se zna šta onaj ko pobeđuje u Jadranskoj ligi dobija. Logično je i da znate šta dobijate kada uđete u neku ligu generalno, ali očigledno je da to nije poznato. ABA liga je odvojena od nas, ali je zaista pitanje kako bi se nacionalni šampionati odigrali u situaciji kada bi se prvo igrala završnica regionalnog takmičenja, pa pauza od gotovo mesec dana za ostale klubove. Mislim da to nije dobro, jer ako bi se neke promene napravile, uz određeni napor moglo bi da se dođe do nečega što bi svima olakšalo posao", rekao je Đilas.

On je podsetio i da bi sezona trebalo da se završi do 10. juna, kako bi igrači iz domaćeg prvenstva imali priliku da se nađu na spisku za reprezentaciju Srbije pred početak priprema za kvalifikacije za Olimpijske igre. 
"Niko ne može da dođe u situaciju da mu takmičenje traje duže od tog termina i da Saša Đorđević i njegov tim imaju bar 18 dana za pripreme i za kvalifikacioni turnir. Idealno bi bilo da se sezona završi do 10. juna i da igrači imaju pauzu od pet dana kako bi se pripremili za rad u nacionalnim selekcijama, a onda nadamo se nastave zajedno put u Rio".

Đilas je najavio da će ulaznice za kvalifikacioni turnir u Areni koštati od 400 dinara i tako budu dostupne svim građanima.
"Da Arena ima 30.000 mesta, koja god da je cena karte mislim da bi sve bilo prodato. Odlučili smo se da cene karata samo pokriju troškove organizacije, da karte budu dostupne svima, da imamo mnogo porodica na utakmicama", dodao je on.

Predsednik KSS rekao je i da je protiv Evrolige sa 16 klubova i da Savez ne mora da bira između ULEB Evrolige ili FIBA Lige šampiona, kao što su pojedini Savezi uslovljeni.
"Mislim da nije dobro za košarku što se napravio ovakav sistem, ali moramo se prilagođavati. FIBA je napravila svoj koncept sa 32 kluba i za Srbiju je bitno to da mi tamo imamo 'jedno plus jedno' sigurno mesto - direktno i kroz kvalifikacije. Nekima u Evropi je to smetalo, ali mislim da takve kritike nisu na mestu. Sada čekamo da vidimo šta je sa Evroligom, priča se puno o tome da li će neki klub dobiti pozivnicu ili neće. Mislim da to klubovima odvraća pažnju i stavlja ih u još teži položaj".

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK PartizanMega LeksKošarkaški savez SrbijeJadranska ligaDragan ĐilasFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara