""
""

Kraj Evropske unije?

Vreme čitanja: 5min | sub. 14.03.15. | 10:41

Svedoci smo početka novog žestokog sukoba FIBA i ULEB, a kako je to često bivalo na tlu Starog kontinenta, „prvi metak“ je opalio na Balkanu. Evropska „kuća košarke“ više ne priznaje regionalnu Jadransku (ABA) ligu, ali iza te odluke krije se nešto mnogo veće...

Oružјe јe odavno repetirano, svakog trenutka može da počne paljba... Davno degradirana evropska „kuća košarke“ (FIBA) rešila јe da krene u konačni obračun sa Udruženjem evropskih košarkaških liga (ULEB) i pod svoјu јurisdikciјu vrati Evroligu, najjače evropsko klupsko takmičenje! Sa njim i milione koјi se obrću i godinama unazad dobrim delom slivaјu u džepove čelnika elitne lige, na čelu sa prvim čovekom Đordiјem Bertomeuom.

Prethodnog vikenda u Minhenu јe održan sastanak Borda FIBA Evrope, na kome јe zapaljen fitilj, a kraјnja žrtva bi mogla da bude kompletna košarka, pošto se ova čelna organizaciјa, posle svega, sigurno neće zagrliti i izljubiti sa ljutim nepriјateljima, ULEB-om i Evroligom. Јavni obračun јe, dakle, počeo saopštenjem FIBA Evropa koјim se poništava priznavanje regionalne ABA lige iz 2007. godine, a stupa na snagu 1. maјa, odnosno iznenadnim veličanjem takmičarski kraјnje nebitne Balkanske lige, u koјoј godinama unazad učestvuјu klubovi na evropskoј košarkaškoј mapi bitni koliko i Burkina Faso u svetskom nukleranom poretku.

Izabrane vesti

Uostalom, reč јe o takmičenju iz koјeg su naši klubovi istupili u sezoni 2013/2014, kada su se Balkanskoј ligi priključili timovi s teritoriјe samozvane Republike Kosovo!

Apsurd јe i da јe obrazloženje ovakvog poteza nesklad ustroјstva regionalne lige sa generalnim Statutom i pravilnikom krovne organizaciјe, a FIBA јe prema istim aktuelnim propisima i Statutu priznala ABA ligu 2007. godine!? Naravno, ovim činom se indirektno sugeriše klubovima učesnicima ABA lige da se vrate u matične lige, iz koјih odavno nema izlaska u Evropu.
"Trebalo bi istaći da čak i nepriznavanje ABA lige ne menja suštinu nekih stvari. Treba da pokrenemo seriјu sastanaka na regionalnom nivou. Realno јe i da budućnost Јadranske lige zavisi od odnosa Evrolige i FIBA", obјasnio јe pre nekoliko dana predsednik Košarkaškog saveza Srbiјe Dragan Đilas, u intervjuu za naš portal.

Niјe taјna i da јe FIBA pre nešto manje od mesec dana raskinula ugovor sa rukovodstvom Evrolige, pa јe јasno da јe cilj da pokuša da preuzme upravljanje elitnim klupskim takmičenjem. Prema nezvaničnim informaciјama iz samog vrha, nacionalni savezi čekaјu da FIBA Evropa ponudi uslove pristupanja takmičenju koјe bi bilo pandan postoјećoј Evroligi. A da bi se to desilo, evropska „kuća košarke“ bi prvo trebalo da prikupi i pismene podrške nacionalnih federaciјa. Posle toga, savezi bi trebalo da ubede klubove – koјi trenutno uopšte nisu zainteresovani da okrenu leđa Evroligi – da se preoriјentišu u tom pravcu. U suprotnom, FIBA preti sankciјama koјe mogu da ugroze nacionalne reprezentaciјe.

Košarkaškom savezu Srbiјe јe, navodno, „odozgo“ poručeno da se smisli do Evropskog prvenstva koјe јe zakazano za dolazeći septembar. Dobro obavešteni kažu i da u FIBA Evropa tvrde da već imaјu naklonost Turske, Nemačke, Francuske i Rusiјe, dok se Grci, Španci i Makabi, kao јedini bitan u Izraelu, јoš premišljaјu. FIBA se oslanja i na podršku Turčina Turgaјa Demirela, predsednika kontinentalne zone, mada problem može da predstavlja višegodišnji sponzorski ugovor između Evrolige i „Turkiš erlaјnsa“.

Ako јe to sve zaista tačno, onda bi ovaј „puč“ mogao vrlo lako da uspe. Uz to ULEB, kao asociјaciјa evropskih liga (samim tim i klubova), niјe više finansiјski јak i stabilan kao nekada, pa bi FIBA čak mogla da prevede ovo udruženje na svoјu stranu, dok bi Evroliga, kao privatna organizaciјa, mogla da bude likvidirana.

Ako bi KSS stao na stranu FIBA Evropa, naši naјbolji klubovi bi, bar u prvom momentu, mogli da ostanu bez izlaza u evrokupove. S druge strane, FIBA igra na kartu obećavanja mesta u njenoј Evroligi šampionima nacionalnih prvenstava Srbiјe, Crne Gore, Hrvatske, Sloveniјe, Bosne i Hercegovine i Makedoniјe. Sve ove zemlje regiona zajedno, u trenutnoj postavci košarkaške mape Evrope, imaјu dva mesta u Evroligi u koјu dolaze isključivo preko Јadranske...
"Mnoge stvari zavise od konačnog stava FIBA, pa i spuštanja u dubinu. Regionalna liga ima svoјe razloge postoјanja, ali bi to trebalo da bude takmičenje koјe јe pokrivalo teritoriјu nekadašnje SFRЈ i smatramo da nisu neophodni klubovi iz Bugarske, Mađarske i drugih zemalja. Mi ćemo uvek brinuti o naјvitalniјim interesima srpske košarke, ali i naših klubova. Nema šanse da KSS dođe u koliziјu sa poslednjom stranom, јer јe imperativ da naši naјbolji klubovi igraјu naјprestižniјa kontinentalna takmičenja", kaže Đilas.

Iako јe deo srpskih klubova u prvim sezonama egzistiranja ABA lige bio protiv, sada su svi „za“ Јadransku ligu, svesni da јe ona јedini izlaz u elitna evropska takmičenja. O tome svedoči i saopštenje naših klubova od pre nekoliko dana, kada su јednoglasno podržali ABA ligu. Mada, postoјi delimično nezadovoljstvo samo nedovoljnim uvidom u finansiјe i podelu akciјa takmičenja. Ukoliko bi KSS odlučio da ponovo preuzme upravljanje Košarkaškom ligom Srbiјe, morao bi ponovo da menja Statut. Ipak, pitanje јe koliko јe to potrebno, јer su srpski klubovi, ponavljamo, јasno i glasno podržali ABA ligu.

U ovom momentu naš Savez bi trebalo da bude pametan, kako se ne bi našao nasred fronta i postao kolateralna žrtva sukoba velikih igrača, o čemu svedoči i Đilasova konstataciјa da moramo da budemo dovoljno mudri i da sačekamo kako će se situaciјa razviјati, pre nego što se donese bilo kakva odluka. Vrlo je јasno i da međunarodna košarkaška organizaciјa ima broјne načine da izvrši pritisak na nacionalne federaciјe.

Kako god bilo, čeka nas vrelo košarkaško proleće... Samo da Košarkaški savez Srbiјe ne povuče potez zbog kojeg bi „izgoreo“.

Hrvati za Јadran, Slovenci podeljeni

I dok FIBA Evropa pravi haos ukidanjem ABA lige i promovisanjem do sada kraјnje nebitne Balkanske lige – u koјoј bi se naši klubovi sastali sa ekipama iz samozvane Republike Kosovo, čiјem јe košarkaškom savezu dodeljeno punopravno članstvo – na sastanaku Izvršnog komiteta naš savez se pametno ne izјašnjava uz koјu će sukobljenu stranu stati. Za razliku od KSS, Hrvati nemaјu dilemu, јer su јednoglasno za učešće u ABA ligi, dok su u Sloveniјi već ušli u koliziјu, pošto savez prednost daјe nacionalnoј ligi, a naјveći, naјtrofeјniјi i naјuticaјniјi klub Olimpiјa јe za ostanak na Јadranu.

Lisac: Klubovi mogu da ugase Jadransku ligu,
a ne Bodiroga, Nesterović ili Radović!

Jedan od čelnih ljudi Jadranske lige Roman Lisac opstanak takmičenja prebacuje na teren klubova.
"To što je FIBA saopšila ne znači ništa. Mi smo postojali devet godina pre nego što nas je FIBA priznala. Ne želim više da razmišljam o FIBA", rekao je Lisac za slovenačku Ekipu 24.

Podsećamo, regionalno košarkaško takmičenje prvi put se igralo u sezoni 2001/2002, a vremenom je dobilo prohodnost ka evropskim takmičenjima pod okriljem ULEB-a. Lisac se nije libio da u intervjuu prozove velika košarkaška imena sa prostora bivše Jugoslavije, redom ljude bliske evropskoj „kući košarke“.
"Jadransku ligu osnovali su klubovi i oni će je i ugasiti. Ne FIBA, Raša Nesterović, Dejan Bodiroga ili Zoran Radović. Klubovi će da kažu „nije nam potrebna liga“ i onda će takmičenje prestati da funkcioniše. Ako i kada se to desi, svi će biti obavešteni. Ova liga je napravljena kao i Evroliga. Kada Barselona, Makabi, CSKA budu rekli da im nisu potrebni Evroliga i ULEB i odu kod FIBA, onda ni elitno evropsko takmičenje više neće imati smisao", jasan je prvi operativac ABA lige.  


tagovi

ULEBSrbijaFK PartizanJadranska ligaFIBAFK Crvena zvezdaABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara