Endru Lak
Endru Lak

Kreće plej-of: Lak i Vilson žele da pokore Teksas

Vreme čitanja: 5min | sub. 05.01.19. | 09:37

"Vajl kard" vikend NFL šampionata otvaraju ljuti divizijski rivali sa juga AFC-a Hjuston i Indijanapolis. Tradicija uz Sijetl u duelima sa Dalas Kaubojsima

Šta je bilo – bilo je. Prvi deo sezone u NFL šampionatu je arhiviran, sada dolazi ono pravo, bitka za 53. Superboul koji se 3. februara igra u Atlanti. Usijanje "preko bare" dostiže vrhunac. Kreće plej-of u sportu koji nema konkurenciju u Sjedinjenim Američkim Državama. Danas i sutra na programu su četiri susreta prve runde doigravanja, takozvani "vajl kard" vikend. Nema kao u NBA ili NHL-u serija na tri ili četiri pobede, ovde postoji samo jedan meč, 60 minuta borbe do poslednjeg atoma snage. Nema popravnog.

Zanimljivo, prva dva susreta plej-ofa igraju se u Teksasu. U prvom sastaju se ljuti divizijski rivali sa juga AFC-a Hjuston Teksansi i Indijanapolis Koltsi. Oba tima imaju fantastične sezone iako su katastrofalno startovali. Hjuston je krenuo sa 0-3, ali je onda vezao devet uzastopnih pobeda i izborio prvo mesto u diviziji i prednost domaćeg terena u uvodnom kolu. Šta tek da kažemo za Indijanapolis? Bio je prežaljen pre početka sezone. Prognoze za Koltse bile su da će imati skor 2-14, a oni su krenuli sa 1-5. Svi su ih videli na dnu, međutim onda je krenula neverovatna serija "Feniksa" iz Indijanapolisa.

Izabrane vesti

Alfa i omega Koltsa je Endru Lak, nekadašnji prvi pik na draftu, čovek koji je zamenio velikog Pejtona Meninga. Imao je odlične tri sezone, doveo svoj tim i do finala konferencije, ali onda je usledila teška povreda ramena. Pričalo se o penziji, ali se posle skoro dve godine fantastični kvoterbek vratio na teren i igra sezonu života. Indijanapolis je na poslednjih 10 mečeva slavio na čak devet. Odrađen je odličan draft, popunjene rupe u odbrani, ofanzivna linija je jedna od najboljih koja sjajno štiti Laka i Indijanapolis je, uz Čikago, najprijatnije iznenađenje sezone.

Prošle nedelje u meču za plej-of Lak i drugovi oduvali su Tenesi u Nešvilu, a sada idu na noge još jednom divizijskom rivalu. Napad Koltsa protiv odlične odbrane Hjustona. Domaćin je poznat kao ekipa koja ima fantastičnu prednju defanzivnu liniju koju predvodi harizmatični Džej Džej Vot, jedan od najpopularnijih igrača današnjice. Snažni defanzivni end biće pravi izazov za ofanzivne linijaše gostiju. Ko dobiju tu bitku, biće bliži pobedi. Na papiru, Indijanapolis ima bolji napad (31 poen više od Teksansa u ligaškom delu sezone).

Briga za Koltse je povreda prve zvezde u napadu, risivera Ti Vaj Hiltona. Nije trenirao cele nedelje, ali se očekuje da igra i bude glavna meta Laka u napadu. Velike probleme u ofanzivi imaće i Hjuston. Pre tri nedelje tešku povredu je doživeo iskusni risiver Demerijus Tomas. On je u toku sezone u trejdu stigao iz Denvera sa oreolm Superboul šampiona u dresu Bronkosa pre četiri godine. Takođe, prvi raning bek Lamar Miler je rovit, propustio je nekoliko mečeva, ali će najverovatnije da nosi igru trčanja domaćeg tima. Sve je na odličnom mladom kvoterbeku Dešonu Votsonu i fenomenalnom risiveru Deandreu Hopkinsu koji je ove sezone jedan od najboljih hvatača lige. Odbrana gostiju zna odakle vreba najveća opasnost pa se očekuje udvajanje na prvoj zvezdi Teksansa.

Ove sezone su dva puta igrali i zanimljivo oba puta su slavili gostujući timovi. U prvom meču u Indijanapolisu Hjuston je srećno slavio posle produžetka 37:34, ali su se Koltsi revanširali pobedom 24:21. Tradicija je na strani Indijanapolisa koji vodi 10:6 u pobedama u poslednjih osam godina. Nijanse će da odlučuju, ne bi trebalo da gledamo meč sa mnogo poena, a malu prednost dajemo gostima.

U drugom meču, takođe u Teksasu, najpopularniji tim u SAD Dalas na velelepnom stadionu AT&T u Arlingtonu dočekuje zahuktali Sijetl. Gosti su takođe bili otpisani na startu sezone, krenuli su sa 0-2, a onda su kvoterbek Rasel Vilson i iskusni trenerski vuk Pit Kerol našli hemiju. Mlada ekipa je zaigrala onako kako Sihoksi tradicionalno igraju – ratnički, ponekad prljavo, a u napadu, trčanje, trčanje i samo trčanje. Dugo su tražili zamenu za Maršona Linča. Menjali su prethodne dve sezone raning bekove, nisu nalazili rešenja, a ove godine umesto jednog dominantnog imaju dvojicu dobrih, rukija Rašana Penija i nešto starijeg Krisa Karsona. Sijetl je ekipa koja je najbolja u ligi kada su osvojene jarde trčanjem.

S druge strane, i Dalas najveće nade polaže u Ezekijela Eliota, koji je prvi trkač lige ove sezone kada su osvojene jarde u pitanju (skoro 1.500). Odbrane su odlične, pogotovo je iznenadila defanziva Sijetla koja je pred početak šampionata i tokom sezone ostale bez četvorice asova - Majkla Beneta (Filadelfija), Kema Čenslera (penzija), Ričarda Šermana (San Francisko) i verovatnog najboljeg sejftija lige Irla Tomasa, koji je polomio nogu pre dva i po meseca. Nijanse će da odlučuju kao u meču Hjustona i Indjanapolisa. Jedna izgubljena lopta mogla bi da odluči pobednika.

Ono što je sigurno velika prednost gostiju je kvoterbek. Rasel Vilson, vođa Sijetla, ima veliko iskustvo iza sebe, odigrana dva Superboula (jedan dobijen), dok će kvoterbeku Kaubojsa Daku Preskotu ovo da bude tek drugi meč u doigravanju u karijeri. Prvi je izgubio u ruki sezoni od Grin Beja na domaćem terenu pre dve godine u polufinalu NFC-a. I Dalas je imao turbulentnu sezonu. Na startu očaj, ali je prekretnica bila trejd iz Ouklenda kada je doveden risiver Amari Kuper. Sada Kaubojsi nisu ekipa koja samo trči i oslanja se na Eliota nego ima rešenje i u igri kroz vazduh.

Tradicija je na strani Sijetla koji ima četiri vezane pobede. Dalas čeka više od četiri godine na pobedu protiv Sihoksa (poslednji put slavio u oktobru 2014. godine). Poslednja dva gostovanja u Teksasu, Sijetl je rešio u svoju korist (12:21, 12:13). Kada igraju ovi timovi nema mnogo poena. Ove sezone su odmerili sange u trećem vikendu i tada je Sijetl u svom "gnezdu" bio ubedljiv 24:13. Ono što ide u prilog Dalasu je da ove sezone odlično igra na svom terenu. Od osam susreta ima sedam pobeda na AT&T stadionu, a jedini poraz je doživljen od Tenesija sa 28:14. S druge strane, Sijetl u gostima ima polovičan učinak u ovom šampionatu - 4:4. Malu prednost dajemo Sijetlu.

Slobodan prvi vikend doigravanja obezbedili su Nju Orleans Sejntsi i Los Anđeles Remsi iz NFC-a i Kanzas Siti Čifsi i Nju Ingland Petriotsi iz AFC-a. Sve četiri ekipe biće domaćini pobednicima "vajl kard" vikenda za sedam dana.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sub 22:35 9501 NFLPF Houston - Indianapolis ki 2 2,20
Ned 02:15 9502 NFLPF Dallas - Seattle up manje (43.5) 1,85
Ukupna kvota4,07

NFL – PRVA RUNDA PLEJ-OFA

Subota
22.35: (1,80) Hjuston (13,0) Indijanapolis (2,20)

Nedelja
02.15: (1,70) Dalas (13,0) Sijetl (2,40)
19.00: (1,70) Baltimor (13,0) Los Anđeles Čardžers (2,40)
22.40: (1,40) Čikago (14,0) Filadelfija (3,35)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


tagovi

NFLHjuston TeksansIndijanapolis KoltsDalas KaubojiSijetl Sihoks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara