""
""

Lajpcig za 90 dana mora da zaradi 52.000.000 ili ne igra Ligu šampiona

Vreme čitanja: 2min | sre. 22.03.17. | 11:10

Bikovi se suočavaju sa kršenjem finansijskog fer-pleja UEFA, a sve zbog para koje im je upumpao Red Bul

Možda su čelnici Lajpciga uspeli da se provuku i dobiju licencu za takmičenje u Bundesligi prošlog leta sa konceptom kluba koji zastupaju, koji nije “traditionsverein”, ali kod federalnih organa u Nemačkoj nema prolaza.

Izabrane vesti

Kao i svaka kompanija u normalnoj zemlji, RasenBallsport Lajpcig morao je da objavi finansijski izveštaj za 2015. godinu. Na kraju te godine Bikovi su bili lideri Cvajte, ali ih je to i te kako koštalo. Ukupni troškovi ovog kluba dostigli su sumu od 80.279.000 evra, a u tu sumu uključen je i platni budžet od 32.715.000, objavile su revizorske kompanije. Prema istom izveštaju, RB Lajpcig ima velike prispele obaveze koje iznose 58.915.000 evra. 

Zanimljivo, najveći deo ovog duga (52.383.000) čine pozajmice direktno od strane Red Bula, kompanije za proizvodnju energetskih pića, koja drži 99 odsto akcija u Lajpcigu. Iz istog izveštaja primećeno je i da su ulaganja u dolaske fudbalera finansirana baš od tih pozajmica i to bi mogao da bude problem.

Naime, ukoliko do leta ne zaradi pomenutu svotu od 52.383.000 evra i ne prikaže ih kao priliv u kasu, Lajpcig bi mogao da ostane bez plasmana Ligu šampiona koja mu se smeši. Sadašnje poslovanje i pomenuti priliv novca kose se sa odredbama finansijskog fer-pleja (pamping), a da bi otklonili taj nedostatak Bikovi će morati da zarade pomenutu sumu, verovatno prodajom nekog od najboljih fudbalera - Forzberga, Keite, Vernera...

Nema šta, očekuje nas burno proleće u Lajpcigu, koji je najprijatnije iznenađenje Bundeslige i na terenu se odlično nosi sa velikanima, iako su izuzetno osporavani. Podsetimo, njima Liga šampiona visi i zbog povezanosti sa Salcburgom, ali je ovaj novi problem mnogo ozbiljniji jer se teže otklanja.

(FOTO: Action Images)


tagovi

UEFANemackaLiga šampionafinansijski fer-plej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara