"Zoran Laković"
"Zoran Laković"

Laković: Odluka CAS-a nonsens svetskih razmera

Vreme čitanja: 2min | sub. 11.07.15. | 14:15

“Ovom presudom se širom otvaraju vrata raznim manipulacijama gde će se sudbine utakmice kreirati u advokatskim kancelarija, a ne terenu“, kaže odlazeći generalni sekretar FSS

Zoran LakovićOdluka koja podriva temelje sportske borbe. Sud za arbitražu u sportu u Lozani je pomilovanjem Albanije za njen deo odgovornosti za nerede u Beogradu uzdrmao pravila fudbalske igre, smatraju čelnici FSS. Odlazeći generalni sekretar Zoran Laković presudu CAS-a naziva nonsensom svetskih razmera. Politički motivisanim.
"Posle detaljne analize obrazloženja presude Arbitražnog suda, još čvršće stojima na stanovištu da je ona politička, nepravedna, selektivna i u krajnjem slučaju poptuno nerezonska. Ovde nije u pitanju samo nepravda prema Fudbalskom savezu Srbije, našoj reprezentaciji, srpskom fudbalu u celini i svakom akteru igre ponaosob, već presuda podriva i zadire u čitav sistem istorijskih pravila fudbala, koji je ustanovljen pre više od jednog veka. Dakle, fudbal i UEFA, kao njena evropska kuća, dovedeni su u poziciju da se sama igra osnovnog i jasnog ustanovljenog pravila - da je odluka sudije na terenu je nepromenljiva - podvodi pod sumnju i nipodaštavajući položaj", smatra Laković, koji će uskoro napustiti fotelju na Terazijama zbog zaposlenja upravo u sedištu Uefe u Nionu.
"Tako se ovim presedanom, u oličenom u šokantnoj presudi Suda iz Lozane, širom otvaraju vrata razni manipulacijama, gde će se sudbine svih budućih utakmica kreirati u advokadskim kancelarijama i sudnicama, a ne na fudbalskim igralištima među samim akterima. To je taj nonsens svetske razmere: da svaki ofsaj, faul, ili jedanaesterac mogu da budu predmet sudskog spora. U tom slučaju, učinak trenera, igrača i sudija gubi svaki smisao, što fudbal neumitno vodi u propast. Tu opasnost prepoznala je i UEFA i uveren sam da će njihov pravni tim potražiti pravdu kroz žalbu Federalnom sudu u Švajcarskoj".

Karadžić upro prstom u "inspiratora huliganskih grupa" Gorana Vesića

Izabrane vesti

Ivan Ćurković, potpredsednik FSS, naveo je da je stanovište te organizacije uzvek bilo da se “odluke donose na terenu“, te da presuda iz Lozane nije u skladu sa osnovnim principima sporta.
"Svakako da će ovaj presedan imati i šire implikacije, ali mi ostajemo na stanovištu promocije fudbala, fer - pleja i dobre saradnje sa svim savezima".

Kolega Savo Milošević komentariše na sličan način.
"Odluka Arbitražnog suda u Lozani definitivno ima političku konotaciju i samim tim u meni izaziva zgražavanje i revolt. Jasno mi je da taj bes pojačava i sve ono kroz šta sam prošao u igračkoj karijeri, kada smo moji klupski i reprezentativni drugovi i ja, bili izloženi političkim sankcijama i nepravdi onih kojima je sport bio samo mehanizam za pritiske i ucene. Nažalost, i sada generacija srpskih fudbalera doživljava sličnu sudbinu - da se tim kažnjava, a rezultat kreira izvan terena. Ovde ne govorim o fudbalskom kvalitetu, samo želim da on bude izražen kroz veštinu igranja, a ne lobiranja. Lakše je podneti sportski poraz na terenu, nego političku pobedu na sudu. Mi smo takmičari i neka nam dozvole da to stvarno i budemo".

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Zoran LakovićSud za arbitražu u sportuSrbijareprezentativni fudbalFSSCAS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara