Le Talek: Zvezda ključ mog fudbalskog vaskrsnuća

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.10.18. | 14:54

Francuz ukazao na to koliko mu je boravak u Srbiji pomogao u karijeri

Damijena le Taleka navijači pamte s mnogo pozitivnih emocija. Imao je nešto slabiji početak, ali se kasnije uzdigao do visina kojim je zadobio epitet jednog od najboljih stranaca u klupskoj istoriji.

Setiće se navijači, njegovom odlasku iz Ljutice Bogdana malo ko se radovao... Zbog toga je, uostalom, rukovodstvo Crvene zvezde na sve načine i želelo da zadrži francuskog štopera, ponudilo mu ozbiljne finansijske uslove samo kako bi se zadržao stub odbrane Savić - Le Talek. Ipak, Francuz se odlučio za povratak u domovinu, jer se zasitio srpskog fudbala. Sada je, ipak, ukazao i na još jednu stranu njegovog transfera u Monpelje...
“Želim da pokažem svima da je moguće vratiti se u Ligu 1 i biti konkurentan najjačima na svetu, uprkos tome što sam najveći deo karijere proveo na istoku Evrope“, kaže Le Talek francuskim medijima, pa dodaje:
“Ne kažem da je to najbolji put, ali ponekad to je jedini put koji imaš. Zato sam polomio vrata, kako bih se vratio kući bolji“.

Izabrane vesti

Kada je dolazio u Crvenu zvezdu, januara 2016. godine, nije znao šta u Beogradu ga čeka. Ali, verovao je da će mu biti bolje nego u Saransku, gde je igrao za Mordoviju. Posle razgovora sa suprugom, spakovali su kofere i stigli u Beograd u transferu vrednom 250.000 evra.
“Bio je to dolazak u budućnost s mnogo potencijala. Crvena zvezda je poseban klub u mom srcu, klub najzaslužniji za moje fudbalsko vaskrsnuće“.

Početak njegove karijere nije bio najbolji. Nije se snašao u Renu, klubu u kojem je ponikao, a onda je zajedno sa bratom Antonijem le Talekom otišao u Borusiju iz Dortmunda, gde je delio svlačionicu s Robertom Levandovskim i Jirgenom Klopom. Teška povreda desnog ramena tokom utakmice nemačkog Kupa promenila mu je karijeru. Kako i tamo nije mogao da se izbori za mesto u timu, krenuo je put evropskog Istoka.
“Uvek sam bio veliki emotivac. U duši sam pobednik, uvek sam se trudio da izvučem maksimum iz svega, čak i kada sam bio na dnu. Znao sam da ću da izađem, jer mi je glava bila najjače oružje“.

Otišao je u Ukrajinu, stigao u Hoverlu – mesto koje je njegov agent želeo da zaobiđe u širokom luku.
“Otišao sam tamo, posetio klub, bila je prava katastrofa. Moj agent nije želeo da ostanem, ali ja sam mu rekao da ću ostati. Pogodio sam džek-pot“.

Nažalost, zbog neisplaćenih plata umalo je bankrotirao.
“Stalno mi je u glavi samo bilo da sve ovo radim kako bih otišao u bolji klub. Fudbal me je spasao. Da nisam toliko voleo ovu igru, verovatno bih tada završio“.

A onda je usledio beg u Saransk, posle čega je stigao poziv koji je promenio sve. U Crvenoj zvezdi je odigrao ukupno 104 utakmice, strelac je bio sedam puta, uz još toliko asistencija. Osvojio je dve šampionske krune u Srbiji i igrao grupnu fazu Lige Evrope.

Damijen le Talek je sada među najboljima u Monpeljeu i već je zatresao mrežu dva puta.

Foto: Star Sport


tagovi

Damijan Le Talek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara