"Koreografija posvećena Luisu Aragonesu"
"Koreografija posvećena Luisu Aragonesu"

Legenda Aragones se smeši sa neba: Atletiko je prvi posle 18 godina! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 02.02.14. | 20:47

Madriđani golovima Vilje, Koste, Miranda i povratnika Dijega savladali Real Sosijedad i posle 59 nedelja svrgnuli Barselonu sa liderske pozicije na tabeli Primere!

Koreografija posvećena Luisu AragonesuPisali smo već o kletvi koja već deceniju i kusur lebdi nad Visente Kalderonom... O kletvi sa kojom je veliki Luis Aragones otišao u grob. Ali, možda je baš njegovo upokojenje bilo ono što je trebalo Jorgandžijama da se osveste, da shvate da mogu da vudu veliki kao što je bio on, da konačno zanemare kompleks niže vrednosti, iskeze zube moćnicima iz Reala i Barselone i naprave taj tako mali korak, ali istovremeno i korak na kojem su se godinama saplitali. Atletiko je na emocijama preplavljenom Kalderonu savladao Real Sosijedad sa 1:0 i zaseo na prvo mesto na tabeli Primere!

Prvi put posle čak 18 godina! Prvi put još od 1996. kada je Radomir Antić dirigovao Jorgandžijama, a sadašnji trener Dijego Simeone, tada kao 26-godišnjak, kao izbezumljen trčao po terenu i lovio protivničke igrače.

Izabrane vesti

I koji je sada tu životinjsku energiju preneo na celu ekipu. Sastavljenu uglavnom od igrača pred kojima verovatno ni u jednom drugom klubu protivnici ne bi zazirali. Ali i ekipu koja sada na svaku loptu ide "u meso". Koja živi san sa kojim madridski radnici više od decenije ležu u krevet.

Ne zaboravljajući one retke koji su im pružali zadovoljstvo da budu najbolji. Poput pomenutog Luisa Aragonesa, trostrukog prvaka tokom igračke karijera i čoveka koji je potom i kao trener Atletika dizao šampionski pehar.

Njemu u čast, verna publika sa Kalderona ćutala je prvih osam minuta (taj broj je Aragones nosio na dresu), da bi potom proključala galama sa tribina i probudilča ubilački instinkt u domaćem timu. Poništen gol Davida Vilja zbog ofsajda samo je nagovestio kasniju eksploziju Simeonove kaznene ekspedicije.

Do kraja poluvremena Vilja uspeo da načne goste. Emilijano Insua je ukrao loptu na 30-ak metara od gola gostiju iz San Sebastijana, prosledio je do Dijego Kosta, a najbolji strelac Atletika, koji je u tom trenutku još čekao prvenac u 2014, nesebično prosledio do saigrača iz napada. Rutinska egzekucija i 1:0.


Uz ruke visoko podignute prema nebu. "Luise, ovo je za tebe", kao da je želeo da kaže Vilje, bio član one čuvene Aragonesove generacije koja se 2008. popela na evropski vrh i označila početak španske dominacije.

I ponovo se, barem privremeno, uvukao strah u noge domaćeg tima, koji je i pre dve nedelje mogao do čela Primere, ali je prosuo vođstvo protiv Sevilje. Za razliku od tog meča, međutim, Simeone je sada uspeo da na poluvremenu održi borbeni duh u svlačionici.

Veliki ratnik Dijego Kosta pomogao mu je u toj nameri. Savršena duga lopta Raula Garsije iza leđa defanzivaca gostujućeg timai prvi ovogodišnji pogodak rasnog finišera kojim je osiguran ostanak bodova na Kalderonu.


Kasniji gol štopera Mirande i prvenac povratnika Dijega, još jednog miljenika tribine koji se vratio da pomogne ekipi u pokušaju da dosegne nebeske visine, bili su samo šlag na tortu. Potvrda Atletikove snage. Brutalne.

Uostalom, prvi put posle tačno 59 nedelja (apsolutni rekord Španije), kolo u prvenstvu Španije zaršiće se, a na njegovom mestu neće biti Barselona (poslednji put se do desilo na kraju sezone 2011/2012). Ona je sada tri koraka iza Atletika. Real stepenik ispod, pa ga čak ni pobeda na vrućem gostovanju kod Atletik Bilbaa na San Mamesu neće izbaciti na sam vrh.

Tamo je sada Atletiko!



PRIMERA - 22. kolo:

Elče – Almerija 1:0 (0:0)
/Erera 58/

Betis – Espanjol 2:0 (0:0)
/Kastro 71, 89/

Atletiko Madrid – Real Sosijedad 4:0 (1:0)
/Vilja 38, Kosta 72, Miranda 74, Dijego 87/

21.00: Atletik Bilbao – Real Madrid

Ponedeljak:
22.00: Viljareal - Osasuna

Petak:

Granada – Selta 1:2 (1:1)
/El-Arabi 41 – Kabral 28, Fernandez 88

Subota:

Barselona – Valensija 2:3 (1:1)
/Sančez 7, Mesi 54p – Pareho, Pjati, Alkaser 59/

Levante – Rajo Valjekano 0:0

Hetafe – Valjadolid 0:0

Malaga - Sevilja 3:2 (1:0)
/Duda 31p, 83, Samu 77 - Baka 49, Facio 66/

(FOTO: Action images)


tagovi

ŠpanijaReal SosijedadPrimeraMirandaLuis AragonesEvropaDijego KostaDijegoDavid ViljaAtletiko Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara