"Liga šampiona"
"Liga šampiona"

LŠ: Ko je favorit?

Vreme čitanja: 6min | uto. 23.04.13. | 10:33

U polufinalnim mečevima Lige šampiona dvostruki špansko-nemački obračun: Bajern – Barselona i Dortmund – Real Madrid. Pobednici će inkasirati po 6.500.000 evra i pride obezbediti kartu za veliko finale 25. maja na londonskom Vembliju

Liga šampionaNemačka ili Španija? Bundesliga ili Primera? U skoro šest decenija dugoj istoriji Lige šampiona, nekadašnjeg Kupa evropskih šampiona, 10 puta smo imali polufinalne mečeve u kojima su se sastajali klubovi iz iste zemlje, tri puta zemljaci su odlučivali o tituli (2000. Real Madrid i Valensija, 2003. Milan i Juventus, 2008. Mančester Junajted i Čelsi), ali prvi put se ove godine desilo da se u polufinalu nađu po dva tima iz dve države: Bajern – Barselona i Borusija (Dortmund) – Real Madrid. A, ulog je mesto u velikom finalu koje će 25. maja biti odigrano na čuvenom Vembliju u Londonu.

Posle skoro osam meseci, 120 utakmica na kojima je prisustvovalo više od 5.200.000 gledalaca i 351 postignutog gola, još jedna uzbudljiva sezona najkvalitetnijeg i najatraktivnijeg klupskog fudbalskog takmičenja na planeti ušla je u samu završnicu. I posle preostalih pet mečeva biće poznat novi šampion Starog kontinenta pošto je prošlogodišnji slavljenik Čelsi abdicirao još u prvom krugu.

Izabrane vesti

Sve četiri ekipe koje su ostale u trci već su bili evropski šampioni: Real Madrid rekordnih devet puta, Bajern i Barselona po četiri, a Dortmund jednom. Žoze Murinjo (Real) i Jup Hajnkes (Bajern) u svojim biografijama imaju po dve krune, dok Vilanova (Barselona) i Klop (Dortmund) tek jure prvenac. I dok se nemački predstavnici pre svega oslanjaju na sjajan kolektiv, španski velikani ponajviše zavise od dvojice superstarova – Kristijana Ronalda, sa 11 golova prvog strelca takmičenja i Lionela Mesija, četvorostrukog uzastopnog osvajača Zlatne lopte.
"Četiri najbolje evropske ekipe su stigle do polufinala i sada definitivno, bez obzira na trenutnu formu, nema favorita", smatra selektor Nemačke Joakim Lev.
MesiNažalost, u konkurenciji za titulu je preostao samo jedan srpski reprezentativac – Neven Subotić. Defanzivac Borusije tako ima priliku da ponovi podvig i podigne najvredniji pehar kao što su poslednjih godina činili Branislav Ivanović (Čelsi), Dejan Stanković (Inter) i Nemanja Vidić (Mančester Junajted).

Predigru meča Bajerna i Barselone, ni kriv ni dužan, obeležio je čovek koji je zvanično, još nekoliko meseci, nezaposlen – Pep Gvardiola. Ništa čudno, ako se zna da se radi o bivšem proslavljenom treneru koji je s Kataloncima za četiri godine osvojio skoro sve što se moglo osvojiti, ali i o stručnjaku koji će već u junu preuzeti najtrofejniji nemački klub!
"Neću zvati Gvardiolu da tražim savete, nema potrebe",  poručuje Hajnkes.

BAJERN – BARSELONA

Utorak, 20.45 časova. Stadion: Alijanc Arena. Kapacitet: 71.700.

BAJERN (4-2-3-1): Nojer – Lam, Van Bujten (Boateng), Dante, Alaba – Švajnštajger (Luis Gustavo), Havi Martinez – Roben, Miler, Riberi – Gomez

BARSELONA (4-3-3): Valdes – D. Alves, Pike, Bartra, Alba – Ćavi, Buskets, Inijesta – Pedro, Mesi, Sančez

KROZ ISTORIJU...

14. 4. 2009.          Bajern – Barselona          1:1
8. 4. 2009.            Barselona – Bajern          4:0
4. 11. 1998.          Barselona – Bajern          1:2
21. 10. 1998.       Bajern – Barselona          1:0
16. 4. 1996.          Barselona – Bajern          1:2

Ako je suditi po formi, onda je „prvi među jednakima“ – Bajern. Bavarci su nemilosrdni ove godine, od početka 2013. u svim takmičenjima su odigrali 18 mečeva i zabeležili 17 pobeda uz poraz od Arsenala u revanšu osmine finala. I tradicija je uz Nemce koji su na šest prethodnih mečeva protiv Barse tri puta slavili uz dva remija i samo jedan poraz. Međutim, svi na Alijanc Areni još pamte dvomeč iz 2009. kada ih je Barselona posle 1:1 u Minhenu demolirala na Nou Kampu sa 4:0 pre nego što su osvojili još jednu evropsku krunu. I bez obzira što su se provukli protiv PSŽ-a, katalonske „vanzemaljce“ nikada ne treba otpisivati, pogotovo ako potpuno spreman bude čudesni Leo Mesi. Međutim, interesantno je da lekari Argentincu u subotu nisu dali „zeleno svetlo“ za nastup protiv Levantea, te da tvrde da je spreman 70-80 odsto...

Glavni problem trenera Vilanovine Barse ipak je odbrana. Zbog povreda su van terena kapiten Pujol (verovatno će biti spreman za revanš) i Maskerano, „požuteo“ je Brazilac Adrijano, pa će Pikeu u poslednjem redu odbrane društvo najverovatnije praviti mladi Bartra, iako je rekonvalescent Abidal odigrao profesorskih 90 minuta protiv Levantea. Na drugoj strani, ni domaćin neće biti kompletan jer su na duže vreme odsutni povređeni Kros i Badštuber, pod znakom pitanja je „roviti“ kapiten Švajnštajger, dok zbog kartona neće moći da igra Mandžukić. Hendikep ili ne, tek šansu će dobiti iskusni Mario Gomez koji je na poslednje dve utakmice, u prvenstvu i Kupu Nemačke, postigao pet pogodaka!

Na 20 mečeva protiv španskih klubova u Minhenu, Bajern je samo jednom poražen (skor 14-5-1) i to od La Korunje, u dvomečima sa timovima s Pirineja ima pozitivan bilans (8:6), a od 10 ovosezonskih susreta u Ligi šampiona Švajnštajger i drugovi su sedam rešili u svoju korist (7-1-2). Na drugoj strani, Barselona nije bila toliko ubedljiva (5-3-2), ali Kataloncima nekako leže Nemci pošto na poslednjih osam gostovanja u ovoj zemlji nisu poraženi (5-3-0), a od 17 eliminacionih susreta protiv Pancera čak 13 su rešili u svoju korist.  
SubotićNišta manje zanimljiv neće biti ni dvomeč Borusije i Real Madrida koji su svojim izjavama proteklih dana dobro „podgrejali“ Jirgen Klop i Žoze Murinjo, posebno nakon što je španska štampa obelodanila da je Nemac jedan od kandidata da nasledi Portugalca na klupi Kraljevskog kluba.

Dva tima su se inače već sastala ove sezone i to u grupnoj fazi kada su uspešniji bili Milioneri pošto su kod kuće pobedili sa 2:1, a na Šamartenu izvukli remi (2:2). Ipak, ukupan bilans u međusobnim okršajima je na strani Španaca koji imaju dve pobede, tri remija i već pomenuti poraz.

BORUSIJA (D) – REAL MADRID

Sreda, 20.45 časova. Stadion: Signal Iduna Park. Kapacitet: 66.000.

BORUSIJA D. (4-2-3-1): Vajdenfeler – Pišček, Subotić, Humels, Šmelcer – Gundogan, Bender – Blažikovski, Gece, Rojs – Levandovski.

REAL MADRID (4-2-3-1): D. Lopez – Arbeloa, Varan, S. Ramos, Koentrao – Ćabi Alonso, Kedira – K. Ronaldo, Ozil, Di Marija – Iguain.

KROZ ISTORIJU
6. 11. 2012.          R. Madrid – Borusija       2:2
24. 10. 2012.       Borusija – R. Madrid       2:1
25. 2. 2003.          Borusija – R. Madrid       1:1
19. 2. 2003.          R. Madrid – Borusija       2:1
15. 4. 1998.          Borusija – R. Madrid       0:0Ž
1. 4. 1998.            R. Madrid – Borusija       2:0

Klopovi „jurišnici“ su na čudesan način došli do polufinala pošto su u revanšu protiv Malage postigli dva gola u nadoknadi vremena?! Dortmund ove sezone kod kuće ima stopostotan bilans (5-0-0, gol-razlika 10:3), sa španskim timovima imaju pozitivan učinak (5-3-2), kao i dosadašnjim dvomečima (4:2). I Milioneri su jedini od polufinalista koji još nije doživeo neuspeh na evropskoj sceni – šest trijumfa i četiri remija.

Madriđanima okršaji protiv nemačkih timova nikada nisu bili preterano „po volji“ (u dvomečima 11:7), posebno na gostovanju gde su na 24 susreta ubeležili samo jednu pobedu, uz šest remija i čak 17 poraza. Baš kao što Murinju ne leže polufinala pošto je to etapa takmičenja u kojoj je čak tri puta eliminisan. Španski velikan će u Dortmundu biti oslabljen bez povređenih Esijena i Marsela, verovatno i Modrića, dok će Jirgen Klop moći da računa i na Nurita Sahina koji je Milionerima pozajmljen upravo od strane – Reala!

Karte za duel u Minhenu koštale su između 40 i 150 evra, dok je za onaj u Dortmundu bilo neophodno izdvojiti od 45 do 170. I, naravno, sve su razgrabljene istog dana kada su se našle na blagajnama. Oba duela direktno će prenositi TV Arenasport 3, a okršaj iz Dortmunda gledaoci će moći da gledaju i na kanalima RTS-a. Revanš mečevi su na programu 30. aprila i 1. maja.

(FOTO: Action images)


tagovi

Bajern MinhenBorusija DortmundEvropaJirgen KlopJup HajnkesLiga šampionaNemackaReal MadridŠpanijaTito VilanovaŽoze Murinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara