"Luda trka za Premijer ligu"
"Luda trka za Premijer ligu"

Luda trka u Čempionšipu: Na talonu Premijer liga i džek-pot od 250.000.000 evra!

Vreme čitanja: 6min | čet. 21.04.16. | 18:43

Tri kola pre kraja predstavljamo vam šest kandidata za ulazak u elitu

Luda trka za Premijer ligu

Trka za promociju u Čempionšipu opasno se zahuktala, a tri kola pre kraja čak sedam ekipa konkuriše za plasman u elitu koji na kraju, osim vrhunskog fudbala sledeće sezone, donosi i veliki džek-pot od skoro 250.000.000 evra timu koji se plasira u Premijer ligu. 

Izabrane vesti

Midlzbro, Barnli i Brajton vode svoju bitku za prva dva mesta i direktnu promociju, a Boro trenutno beži pratiocima dva boda. Barnli bi već sutra uveče mogao da ih preskoči pobedom na Dipdejlu protiv Prestona, ali je jasno da nas do kraja trke očekuje velika borba.

Hal i Derbi su matematički još u igri za direktnu promociju, ali izgleda da im na kraju ipak ne gine plej-of, a tamo će im se verovatno pridružiti i Šefild Venzdej, koji ima šest bodova više i bolju gol razliku u odnosu na sedmoplasirani Kardif.

Zato vam danas predstavljamo kandidate za Premijer ligu, a vi sami odaberite za koga ćete navijati u narednih nekoliko nedjelja koje će biti uzbudljive.


MIDLZBRO

Džordan Rouds

Ekipa Aitora Karanke nalazi se na vrhu tabele i trenutno je najveći favorit da se posle sedam godina vrati u Premijer ligu. Borov uspeh izgrađen je na solidnim osnovama. Primili su samo 28 golova na 43 utakmice, što je najmanje u celoj ligi. Međutim, ekipa Riversajda je postigla 60 golova ove sezone, što je manje nego što su dali Barnli, Derbi i Šefild Venzdej.

Imaju dva boda više od ostalih rivala u trci za direktnu promociju i sigurno bi voleli da što pre završe sav posao, kako bi izbegli da o ulasku u Premijer ligu odlučuju u poslednjem kolu protiv Brajtona. Midlzbro tesno pobeđuje u poslednje vreme, uglavnom sa po golom razlike, ali im je važno što je skupo plaćeni Džordan Rouds proradio, nakon osam utakmica bez postignutog pogotka.

Karanka, koji je prošlog meseca imao bizarnu raspravu sa igračima na terenu, posle koje je čak dao otkaz, sada je uveren da njegov tim ima karakter da prvi prođe kroz cilj u ovoj trci.

Raspored do kraja: Ipsvič (D), Birmingem (G), Brajton (D)


BARNLI

Andre Grej

Izjednačujući pogodak Majkla Kina u nadoknadi vremena protiv Midlzbroa veoma je značajan za Barnli jer im je doneo prednost u gol razlici u odnosu na Brajton. Njihov moral sigurno bi znatno pao ako bi na kraju trke završili na trećem mestu, jer su trenutno u seriji od 20 utakmica bez poraza. To im donosi oreol nepobedivosti, a imaju i dovoljno iskustva, ako imamo u vidu da su pre dve godine izborili promociju sa istim menadžerom i gotovo istim timom.

Efikasni su, sa 67 golova jedna su od najubojitijih ekipa u Čempionšipu, i zato u svakom meču ubiraju bodove. Andre Grej je ključ uspeha Klaretsa, a kada mu ne ide kao pre neko veče protiv Boroa, menadžer Šon Dajš može da se okrene solidnom Ešliju Barnsu na klupi. Trenutno izgledaju bolje nego generacija koja je 2014. ušla u Premijer ligu, pa im svi daju prednost da zajedno sa Midlzbrom prvi prođu kroz cilj na kraju trke.

Raspored do kraja: Preston (G), KPR (D), Čarlton (G)


BRAJTON

Entoni Nokert

Brajton je bio tim koji je najduže bio bez poraza ove sezone, a tek sedam dana pred Božić prvi put je osetio gorčinu neuspeha. Menadžer Kris Hjuton je odradio sjajan posao tako što je Galebove od borbe za opstanak doveo do borbe za Premijer ligu, a sve to za samo 12 meseci. Hjuton nije potošio 16.000.000 evra na Džordana Roudsa kao Midlzbro, ili 12.000.000 na Andreja Greja kao Barnli, ali je sjajno birao, pa je recimo odlična investicija bila ta što je u januaru iz Belgije vratio Entonija Nokerta koji je sa Lesterom osvojio Čempionšip 2014. godine.

Albion je pobedio na šest od poslednjih sedam utakmica, a čak i na iznenađenje Hjutona postali su najefikasniji tim trenutno sa 18 golova. Brajton je najedanput podigao jedra u ovoj trci i opasno preti da ugrozi Boro i Barnli u trci koja, kao što rekosmo može da im napuni džepove. Ubedljive pobede nad Fulamom (5:0) i KPR-om (4:0) kod kuće nagoveštavaju da Galebovi mogu da se vrate posle 33 godine u elitu i podsete navijače na slavne dane ovog kluba kada se igralo i finale FA kupa.

Osim što moraju da pobeđuju u poslednja tri kola, moraće to da čine i sa što većom razlikom, jer im gol-razlika trenutno slabija od Midlzbroa i Barnlija, a još jedan motiv imaju i prema radnicima ovog kluba koji su u avgustu poginuli u avionskoj nesreći. Plasman Galebova u Premijer ligu bio bi pravi znak počasti.

Raspored do kraja: Čarlton (G), Derbi (D), Midlzbro (G)


HAL SITI

Stiv Brus

Kada je reč o promociji u Premijer ligu, Stiv Brus je već bio, video… Dva puta je uvodio Birmingem, jednom Hal i zna tačno šta je potrebno da bi to učinio kroz plej-of. Uprkos odlasku dosta dobrih igrača nakon ispadanja prošle sezone, još uvek u timu ima nekoliko dokazanih premijerligaških imena poput Majkla Dousona, Džejka Livermora, Moa Dijamea, Ahmeda Elmohamadija i Toma Hadlstona.

Ostali, poput Urugvajca Abela Ernandeza koji je postigao 18 golova, pronašli su pravu formu u Čempionšipu, a Hal je izgubio samo jednu utakmicu na svom terenu ove sezone što bi moglo da bude odlučujući faktor kada dođe plej-of, jer bi pobeda od nekoliko golova razlike na svom ternu bila presudni faktor.

Zanimljivo, Tigrovi imaju meč manje u odnosu na rivale, igraće u utorak protiv Brentforda, ali im to po svoj prilici neće doneti direktnu promociju... 

Raspored do kraja: Lids (D), Brentford (D), Bolton (G), Roteram (D)


DERBI

Kris Martin

Ovnovi su oko Božića bili na čelu tabele, ali očajna forma izbaranika Pola Klementa koštala ga je posla nakon nekoliko meseci. Predsenik Mel Moris je nade Derbija u povratak u Premijer ligu stavio u ruke šefa omladinske škole Darena Vasala, ali početnik u menadžerskom poslu nije uspeo da im obezbedi direktnu promociju.

Derbi je u međuvremenu angažovao i Harija Rednapa kao savetnika Vasalu i to se pokazalo kao pozitivan korak jer su Ovnovi čini se u pravom trenutku ušli u top formu, kada se odlučuje o dobitniku džek-pota. Pobeda nad Bristol Sitijem bila je četvrta u nizu kojom su overili mesto u plej-ofu. Pre dve godine Kvins Park Rendžers im je zadao bolan poraz u finalu plej-ofa na Vembliju, pa će se nadati da će ovaj put napraviti iskorak u odnosu na taj uspeh. Ako ne bude tako, Vasal će dobiti otkaz...

Raspored do kraja: Šefild Venzdej (D), Brajton (G), Ipsvič (D)


ŠEFILD VENZDEJ

Fernando Forestijeri

Sove su trebale do sada da obezbede mesto u plej-ofu, ali su izgubile sedam bodova u poslednje tri utakmice što im je donelo nervozan finiš sezone. Ekipi Karlosa Karvahala treba još samo jedna pobeda da obezbedi mesto u top šest, a u poslednja tri kola igra i protiv direktnog rivala za plej-of Kardifa. Nije realno da im baraž izmakne u finišu, pa ćemo tam ogledati neizvesnu borbu jer je sve moguće, pa i da Sove prešišaju Derbi, Hal ili nekog trećeg.

Ono što Šefildu ide na ruku je istorija – samo jednom su u istoriji bili u plej-ofu, 2005. godine kada su se pod vođstvom Pola Staroka vratili u Čempionšip. A druga stvar koja im je adut je najbolji fudbaler ove lige Fernando Forestijeri, koji ima ulogu „slobodnog umetnika“ koji je dao 15 golova, a namestio još upola toliko saigračima.

Jedina briga je što nisu pobedili nijedan tim iz top šest, ali će priliku da poprave utisak imati u subotu kada gostuju Derbiju. Pre 11 godina baraž sa Hartlpulom igrao se na Milenijum Stadionu u Kardifu, a Sove se nadaju da će ovog puta biti prvi tim iz Jorkšira koji će zaigrati na novom Vembliju.  

Raspored do kraja: Derbi (G), Kardif (D), Vulverhempton (G)

(FOTO: Action Images)

Pratite MOZZART i na Vajberu


tagovi

Stiv BrusŠefild VenzdejPremijer ligaKris HjutonHari RednapHal sitiEngleskaDerbi kauntiČempionšipBrajtonBarnliAitor Karanka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara