"Luis Enrike "
"Luis Enrike "

Luis Enrike na pragu Barselone, prijemni ispit u u nedelju protiv Reala!

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.05.14. | 16:54

Sportski direktor Blaugrane Andoni Zubizareta uslikan na sastanku sa trenerom Selte, koji će, kako javljaju katalonski mediji, na kraju sezone zameniti Herarda Tatu Martina na Kamp Nouu

Luis Enrike Trebalo je da se održi u strogoj tajnosti, ali veličina Barselone jednostavno ne dozvoljava takve stvari, pa su se samo nekoliko minuta po početku sastanka u javnosti pojavile fotografije Andonija Zubizarete i Luisa Enrikea. Ma koliko obojica odbijali da potvrde šta je bila tema pregovora katalonski mediji jednoglasno javljaju da bi sadašnji trener Selte na kraju sezone trebalo da se i treći put vrati na Kamp Nou. Sada u ulozi šefa struke.

Uostalom, da je bio strpljiviji, verovatno bi takvu čast dobio još 2012. godine kada je odlazio Pep Gvardiola. Tada je upravo Enrike, a ne pokojni Tito Vilanova, kao trener B tima Barse bio projektovan u Gvardiolinog naslednika.

Izabrane vesti

Ali Enrikeu se nije čekalo, a poziv Rome bio je previše primamljiv. Malo je nedostajalo da ga ambicija odvuče u ambis, pošto se u Italiji nije snašao, pa je posle samo jedne sezone na klupi Vučice napustio Romu jer nije uspeo da je dovede na evropsku scenu.

Međutim, usledila je potpuna rehabilitacija u Selti, ekipi koja je u prošloj sezoni prvoligaški status spasla tek posle pobeda u poslednja dva kola, da bi u ovom takmičarskom ciklusu pod vođstvom Enrikea zaigrala znatno bolje i opasnu zonu ostavila daleko iza sebe.

Luis Enrike očigledno zna ponešto o fudbalu, a u Barsi su to mogli da vide i kada je Gvardiolu nasledio na mestu kormilara B tima i pogurao ga do baraža za promociju (naravno, nije ga ni igrao, jer je neizvodljivo da Blaugrana ima dve ekipe u Primeri).

Povoljna okolnost je i to što 43-godišnji strateg zna kako funkcionišu stvari u klubu u kojem je kao igrač proveo punih osam sezona, a potom još tri kao trener. Energija koja ga je krasila tokom igračke karijere nije nestala ni kada je uplovio u trenerske vode, pa za Enrikea kažu da je veliki motivator, a upravo je to nedostajalo aktuelnom šefu struke Herardu Tati Martinu.

Sa Đordijem AlbomDoduše, Argentinac od samog početka nije prihvaćen na Kamp Nouu, a podrška je polako opadala s obzirom na to da u igri ekipe nisu uočene nikakve novine, da bi i potpuno iščezla posle tri uzastopna poraza od Atletika (Liga šampiona), Granade (Primera) i Reala (kup).

Već tada je bilo jasno da Martino neće izdržati u Kataloniji, a eksperiment sa strancem uverio je klupske glavešine da je bolje ponovo priliku pokušati sa nekim od sopstvenih izdanaka kakvi su bili Gvardiola i Vilanova.

Takođe, prednost Enrikea bi mogla da bude i ta što je u Selti uspeo da Rafinju, Barsinog klinca (u Vigu igraju i Nolito i Andreu Fontas, ali su oni sada pod ugovorom sa klubom iz Galicije), izbaci u prvi plan kao jednog od najuticajnijih igrača u ekipi o čemu svedoče i četiri gola i sedam asistencija. Mlađi brat Bajernovog Tijaga Alkantare još je član Barselone, pa ne bi bilo iznenađenje da naredne jeseni konačno i dočeka šansu u prvom timu.

Međutim, Enrikea će sačekati još sijaset problema, pošto Ćavi više nije u punoj snazi, krila nisu ubojita onoliko koliko su zamislili na Kamp Nouu, a ekipi nedostaje glad za pobedama, pa i fizička snaga što će se dodatno pogoršati kada na leto ode i Karles Pujol. Opšti je utisak katalonske javnosti da je Martinova ekipa previše mekana i da je to razlog što nije uspela da se, primera radi, izbori sa ratnicima iz madridskog Atletika.              

Ali opet, Martino je kritikovan od samog dolaska u španski fudbal. Luis Enrike bi mogao da bude dočekan kao bog. Pod jednim uslovom – da sledećeg vikenda na Balaidosu ne dozvoli Realu da pobedi Seltu na jedinom preostalom gostovanju u ovoj sezoni. U tom slučaju Barseloni bi pobeda nad Atletikom na koncu sezone donela titulu šampiona (naravno, ako prethodno savlada i Elče).

Desi li se to dobar deo zasluga biće pripisan baš Enrikeu, pa bi njegov put ka funkciji šefa stručnog štaba Barselone išao preko crvenog tepiha. 

(FOTO: Action Images)


tagovi

ŠpanijaSeltaPrimeraLuis EnrikeHerardo MartinoEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara