""
""

Mali korak ka Rusiji, veliki za srpski fudbal: Orlovi konačno silni protiv slabijeg od sebe! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.10.16. | 22:35

Predvođen sjajnim Dušanom Tadićem tim Slavoljuba Muslina lako slavio u Kišinjevu – 3:0

Možda je ovo mali, baš mali, korak ka Mundijalu u  Rusiji, ali veliki za kompletan srpski fudbal! Orlovi su konačno na suvi kvalitet, autoritet i znanje uspeli da slome rivala koji pripada društvu Liliputanaca.

Moldavci će vrlo teško nekome oteti bodove (barem reprezentacijama koje su nam direktni rivali), ali pobeda u Kišinjevu je za Slavoljuba Muslina i njegove izabranike je slatka kao med – 3:0. Reprezentacija Srbije je istočni front prošla bez ogrebotine i ujedno napumpala samopouzdanje pred mnogo, mnogo teži izazov sa Austrijom. A tada će se videti jesu li ovi Orlovi spremni da beleže dobre rezultate u kontinuitetu i budu konkuretni iole ozbiljnijim selekcijama.

Izabrane vesti

Večeras u Kišinjevu videlo se samo da ideje Slavoljuba Muslina dobijaju obrise. Srbija je u Tadiću i Kostiću, kreatorima i onog boda protiv Irske, na dobrom putu da dobije paklen tandem. Kreativac Sautemptona je ponovo „spakovao“ dva gola, jedan dao,  pokazavši još jednom da je u osnovnom fudbalskom paramteru – talentu – naš najbolji igrač. Bez konkurencije! Videli smo i odbranu koja nije dozvolila rivalu šut u okvir gola dobrih 60 minuta i povremeno manjkavi vezni red koji je pružio luksuz  Moldavcima da se na početku nametnu.

Siže je sasvim jasan: odradili smo ono što bismo stalno morali. Da bez velike muke pobeđujemo slabije od sebe.

Zašto je važno redovno pobeđivati papirnate autsajdere videli smo na početku meča u Kišinjevu! Valjda ohrabreni našim decenijskim stradanjima od Kazahstana do Makedonije, Moldavci su krenuli vrlo hrabro. Reklo bi se čak – bezobrazno. Visoko su podigli poslednju liniju, napadali sa sedmoricom igrača, valjda želevši da na brzinu postignu gol i dodatno unervoze četu Slavoljuba Muslina. Uskoro su domaćini postali žrtve sopstvenog tempa.

Međutim, pustimo Moldvace da anliziraju broje defanzivne greške i naivnost koju nije uspeo da im eliminiše nekadašnji sovjetski reprezentativac Igor Dobrovoljski. Relano, nisu nam Orlovi podarili gurmansku igru, niti smo imali razloga da padnemo u sevdah posle 45 minuta. Zujalo je oko gola Stojkovića u početnoj fazi igre, ali čini se da je Slavoljub Muslin uspeo da našem nacionalnom timu daruje smirenost, stabilnost i racionalnost. Pustili smo Moldavce da se fizički raspadnu, a potom i da stradaju posle greške koja priliči zonskoj ligi.  Naš poslovođa Tadić je oteo loptu štoperu domaćina, stuštio se ka golu Čebanu, a potom nesebično proigrao Kostića za inicijalno vođstvo.

Kada govorimo o dobrim stvarima u igri Orlova valja apostrofirati da je postavka  Moldavaca analizirana do najsitnijih detalja, da su perfektno dijagnostifikovane slabe karike u sistemu Igora Dobrovoljskog. Dakle, nismo gubili vreme kratkim i lepršavim pasovima, već smo direktnim loptama u prostor tražili crtu amaterizma u poslednjoj liniji Moldavije. Baš ono što su radili Velšani pre mesec dana. Postigli smo gol iz prve prave šanse. Karakteristika koja nam je nedostajala u prethodnim turobnim kvalifikacijama.

Oslobođeni stega posle pogotka Filipa Kostića, počeli smo da pokazujemo autoritet.  Stativa Kostića bila je uvod u još jedan pogodak. Sve je ponovo pripremio Dušan Tadić, a Branislav Ivanović je postigao 12.gol u reprezentaciji.

Dakle, Dušan Tadić se nameračio da bude naš najbolji igrač u Kišinjevu, a verujemo da će ga kreativni zanos, nabujao posle promocije Slavoljuba Muslina,  držati u dobrom delu kvalifikacija. Zaslužio je nekadašnji član Vojvodine da možda i najbolju partiju u reprezentativnom dresu zaokruži pogotkom. Imao je u tom 58.minutu veliku pomoć kolege po kreaciji Aleksandra Kataija kome je selektor u nastavku poverio minute kako bi na krivoj nozi hvatao defanzivce Moldavije. Dojučerašnji član Crvene zvezde je, tako, gledao ka golu, a potom ostavio na tacni povratnu loptu Tadiću.

 

Tad je i stavljena tačka. Do kraja meča viđeno je rutinsko odrađivanje posla. I skupljanje snage za Austriju.

Čeka nas jako bitan meč...

 

MOLDAVIJA – SRBIJA 0:3 (0:2)
/Kostić 19, Ivanović 37, Tadić 58/

Stadion: Zimbru u Kišinjevu

Gledalaca:4000

Sudija: Aleksej Kulibakov (Belorusija)

MOLDAVIJA (4-2-3-1): Čebanu – Racu, Karp, Epureanu, Bolohan – Kojočari, Gacan – Andronić, Čebotaru, Dedov – Bugaev.

SRBIJA (3-4-3): Stojković – Nastasić, Ivanović, Vuković (od 70. S. Mitrović) – Rukavina, Gudelj, Milojević, Kolarov – Kostić (od 69. Tošić), Tadić, Pavlović (od 46. Katai).

(Foto Star Sport)


tagovi

Dušan TadićEvropaFilip Kostićfudbalska reprezentacija SrbijeMoldavijareprezentativni fudbalSlavoljub MuslinSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara