""
""

Mamić kao Džaja nekad: Zvezdi sića iz Kine i Azerbejdžana, Dinamu milioni čak i za Vidu

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.01.13. | 16:35

Prodaja kontroverznog Domagoja Vide u kijevski Dinamo za šest miliona evra je poslednji dokaz kakav je fudbalski trgovac Zdravko Mamić, a Ljupko Petrović poručuje da bi mnogi iz Srbije mogli da uče od popularnog Maminja

 

Izabrane vesti

Nekada je Crvena zvezda poslovala sa najvećim klubovima Evrope. Posebno se to odnosi na 90-te godine prošloge vekada kada je tandem DžajićCvetković imao veliki ugled i rejting širom Starog kontineta. U Inter je odlazio Pančev, Savićević u Milan, Stojković u Marsej, Mihajlović u Romu, Jugović u Sampdoriju, Petković i Ognjenović, a umalo i Jovičić u Real, Aćimović i Bunjevčević u Totenhem, Stanković u Lacio, Vidić i Pjanović u Spartak, Bošković u PSŽ... I da ne nabrajamo više.

Ali, vremena su se promenila. Odlaskom pomenutog rukovodećeg tandema, Zvezda je gubila ugled dok nije došla na najniže grane. Danas u ložama na Marakane nema skauta najvećih klubova. Menjala su se rukovodstva, a Zvezdin rejting je samo sve više propadao. Pogotovo se to odnosi na period od odlaska Dragana Stojkovića, koji je ipak bio „marka“ u fudbalskoj Evropi. Od tada, Zvezda je osuđenja da radi sa fudbalskim polu-svetom, pa je tako njen kapiten Đorđević završio u Uzbekistanu, najbolji strelac Kaluđerović u Kini, golman Stamenković u Azerbejdžanu...

To je slika i prilika tadašnjeg Zvezdinog rukovodećeg kadra, koje nije imalo ni mrvu ugleda u evropskim fudbalskim krugovima, a na San Siro, Bernabeu ili Olimpiko su mogli da odu samo kao turisti da kupe suvenir ili se slikaju.

Nekada je Zvezda imala ugled, danas ga nema. Danas je najozbiljniji klub na Balkanu zagrebački Dinamo, čiji gazda Zdravko Mamić bez obzira na sve kontroverze koje ga prate može da se smatra jednim od najboljih trgovaca Evrope. Radi ono što su nekada radili Džajić i Cvetković. Prodaje igrače u Totenhem, Mančester Siti, Arsenal, Lion, Volfsburg, Hamburg...

Pre nekoliko dana Mamić je prodao Domagoja Vidu ukrajinskom velikanu Dinamu za šest miliona evra. Igrača kojem se smejala cela Evropa... Igrača koji je izbačen iz reprezentacije zbog lumpovanja, pa je potom namigivao igračima Liona koji su punili mrežu Dinama u najsumnjivijem meču u istoriji Lige šampiona. Podsetimo i da je u Dinamu suspendovan jer je u klupskom autobusu pio pivo pred trenerom. Engleski mediji su ga tada okarakterisali kao jednog od najglupljih u Evropi. Taj i takav Vida je prodat za šest miliona.

A, podsetimo i da će Partizan na Lazaru Markoviću zaraditi samo sedam miliona evra zbog upliva menadžerskih prstiju Zahavija i Ramadanija. Razlika između kontroverznog Vide i vunderkinda Markeca je samo milion evra?! Ali, prava razlika je u stvari Mamić.
„I Džajić i Mamić imaju oko da prepoznaju mladoga igrača i dobro nanjuše ko će postati svetska klasa. Džajić je taktičniji, smireniji, staloženiji, dok je Mamić "hodajuća eksplozija". Ali, treba mu odati priznanje da je Dinamu doneo golem novac i učinio ga najuspešnijim klubom na prostoru bivše Jugoslavije. Džajić bi svakako od Mamića mogao da nauči kako se prodaju igrači u današnje vreme“, rekao je za Večernji list iskusni srpski stručnjak Ljupko Petrović, koji je radio sa obojicom: Džajićem u Zvezdi, a Mamićem u Lokomotivi.

Istina, mnogo toga se spočitavalo Mamiću. Da je promašivao sa kupovinama iz inostranstva, da je deo novca završavao u njegovim džepovima, da on sastavlja ekipu umesto trenera, da se njegov klub bruka u Ligi šampiona... Ali, jedno mu se ne može osporiti: napunio je kasu Dinama do vrha! Danas dva ili tri igrača Dinama zarađuju kao cela Zvezda. 


tagovi

FK Crvena zvezdaDinamo ZagrebDomagoj VidaDragan DžajićLazar MarkovićLjupko PetrovićSrbijaSuperligaZdravko Mamić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara