""
""

Kreće Rajevac! A Alžir ima najbolji tim u istoriji

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.09.16. | 09:08

Marez, Slimani, Braimi... Reč je o najskupljoj afričkoj selekciji

Zlatnom generacijom alžirskog fudbala samtran je tim sa početka 80-ih godina prošlog veka kada je ova zemlja debitovala na Mundijalima. Ali aktuelni tim Pustinjskih lisica ima sve preduslove da zaseni tu omiljenu generaciju Alžiraca i da ispiše najslavnije stranice tamošnjeg fudbala. Pa čak i da postane jedan od najboljih timova koje je reprezentativni fudbal u Africi video.

Izabrane vesti

Alžir danas završava kvalifikacije za Kup Afričkih Nacija naredne zime. I najavljuje kandidaturu za odlazak na Mundijal u Rusiji gde će pokušati da nadmaši osminu finala iz 2010. Taj zadatak je poveren Milovanu Rajvecu koji će sutra debitovati na klupi Alžira i pokušati da ponovi rezultate koji su ga proslavili u Gani.

Pomenuta alžirska generacija iz 80-ih je na SP u Španiji 1982. bila žrtva jedne od najsramnijih utakmica u istoriji fudbala i prevare u režiji Nemaca i Austrijanaca. Igrao je tada čuveni Rabah Mađer koji će se Nemcima donekle osvetiti u finalu KEŠ-a 1987. godine kada je golom za sva vremena ispalio metak u srce Bajerna. Igrala je ta generacija i u Meksiku 1986. godine, ali nije ništa uradila. Šansa je propuštena četiri godine ranije...

Posle titule - zasada jedine - šampiona Afrike 1990. godine, usledile su mračne godine alžirskog fudbala, rezultati su bili ispod očekivanja, a ni kvalitet reprezentacije nije bio zadovoljavajući. Bio je to tanak igrački kadar. Povratak Alžiraca na svetsku fudbalsku mapu je usledio tek u Južnoj Afrivci 2010. godine kada su osvojili bod protiv Engleske i fudbal je opet zaludeo alžirski narod.

Međutim, početak meteorskog uspona Pustinjskih lisica zaustavljen je već na sledećoj prepreci pošto su doživeli fijasko u kvalifikacijama za KAN 2012. pa je na klupu doveden Vaha Halilhodžić koji je preporodio reprezentaciju. Bio je to i dobar momenat jer je Alžir počeo da izbacuje sve bolje i bolje igrače, mirisalo je na opasnu generaciju... Vaha ih je odveo u Brazil 2014. i napravio najbolji rezultat u istoriji reprezentacije. Alžir je u grupi sa Rusijom, belgijom i Južnom Korejom uspeo da se izbori za plasman u nokaut fazu gde ga je budući svetski prvak Nemačka zaustavila tek posle produžetaka. Alžir je časno poražen, ali je osvojio srca ljubitelja fudbala i van ove ogromne zemlje.

Najbolja stvar za reprezentaciju je bila što su mnogi od nosilaca igre bila na početku reprezentativne karijere i što je nadgradnja samo nastavljena. halilhodiža je zamenio Francuz Gurkuf i nije uspeo da ostavri napredak. Kao prvi favorit KAN-a 2015- godine, Alžir je eliminisan u četvrtfinalu od Obale Slonovače pa je nova promena selektora bila neminovnost jer su očekivanja i apeiti bili velike s obzirom na kvalitet igračkog kadra. Posle dugog većanja i merenja, selektorska palica je predata Milovanu Rajevcu u nadi da će ponoviti uspehe iz Gane. Cilj je osvajanje Kupa Afričkih Nacija naredne zime u Gabonu što bi donelo i plasman na Kup Konfederacija u Rusiji narednog leta. Konačan cilj je Mundijal u Rusiji i pokušaj da se nadmaši rezultat Halilhodžićevog tima.

Može li Rajevac sa ovom ekipom da ispuni visoka očekivanja? Gledajući kvalitet igračkog kadra - može!

Odavno na Crnom koninentu nije viđena ovako talentovana generacija. Alžir je u ovom trenutku bez premca najskuplja afrička reprezentacija. Iako se specijalizovani sajt transferamrkt ne može samtrati baš svetim pismom, neke smernice može da pruži. Po njemu, tim Alžira u ovom trenutku vredi 128.000.000 evra i 24. je na palneti. Mesto izand je Srbija sa kojim miliončetom većom vrednosti.

Rajevac na raspolaganju ima paklen tim! Rijad Marez - zvanično najbolji igrač engleske Premijer lige. Islam Slimani - taze najskuplje pojačanje u istoriji Lestera! Jasin Braimi - za kojeg je Everton poslednjeg dana prelaznog roka nudio 40.000.000 evra. Sofijan Feguli - veliko pojačanje Vest Hema.

Fauzi Gulam iz Napolija je jedan od najboljih levih bekova Serije A. Nabil Bentaleb je bio velika perspektiva Totenhema i nedavno se preselio u Šalke. Safir Tajder momak koji ima fudbal u malom prstu i samo neozbiljnost i neprofesionalizam su ga koštali da u Interu i Sautemtponu ne ostavi veći trag. Vezista Rašid Gezal iz Liona je ovog leta bio na meti brojnih engelskih i italijanskih klubova. Sofijan Hani iza sebe ima sjajnu sezonu u Belgiji zbog koje je kao veliko pojačanje iz Jankovićevog Mehelena otišao u Anderleht. Adlen Gedijura je bitan šraf u Votfordu. El Arabi Sudani je uveo Dinamo zagreb u Ligu šampiona i zaradio kod Mamića ugovor vredan 1.000.000 evra godišnje. Tu je i Jasin Benzija koji je u Francuskoj i Lionu najavljivan kao Novi Benzema, ali nije opravdao očekivanja. Sećamo ga se kao udarne igle Francuza na EP za omladince u Litvaniji kada su naši Orlići baš protiv njih slavili u finalu. I tako dalje...

Ima tu još solidnih igrača iz italijanskih i francuskih klubova, tek poneki igrač iz domaćeg prvenstva dobije poziv u naciuonalni tim.

Mane? Svakako ih ima. Već godinama nemaju boljeg golman od nepouzdanog Bolija. Štoperi su takođe slaba tačka iako na toj poziciji imaju kapitena Međanija. Bije ih glas da nisu taktički disciplinovani i da ne vole da slušaju trenere. Imaju veliki broj kvalitetnih igrača u ofanzivnom delu tima i nije lako svima pronaći ulogu.

To su sve problemi koje bi Rajevac trebalo da reši. Makar se to očekuje od njega. Ako uspe u tome, pustinjska oluja bi mogla zaveje afrički fudbal i naoravi nešto veliko na globalnoj sceni.

Prvi ispit je danas. Alžir je u kvalifikacionoj grupi sa lesotom, Etiopijom i Sejšelima kolo pre kraja obezbedio prvo mesto. Ali na jesen kreću kvalifikacije za Mundijal, a grupa je pakleno teška. U njoj su Zambija, Nigerija i Kamerun.

Zato su ubeldjiva pobeda i dopadljiva igra danas u igru mačke i miša protiv Lesota potrebni Rajevcu da uspešno započne misiju Rusija 2018.

Piše: Aleksandar Gligorić

(FOTO: Action images)


tagovi

Rijad Marezreprezentativni fudbalMilovan RajevacJasin BraimiIslam SlimaniAlžir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara