""
""

Marin Sedlaček: Više nismo fabrika plejmejkera! Drugi nam uzimaju decu i kopiraju naše sisteme

Vreme čitanja: 6min | ned. 21.02.16. | 09:57

"To nikako ne valja za srpsku košarku u celini, a ni u perspektivi. Pazite, a upravo od plejmejkera jako zavisi i razvoj igrača na ostalim pozicijama", poručio je nekadašnji igrač Crvene zvezde, sad NBA skaut i stručni konsultant

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Niša)

Izabrane vesti

Tokom četiri dana nacionalnog kupa epicentar svih košarkaških dešavanja bila je niška tvrđava, u kojoj je osam najboljih ekipa imalo šansu da se dokopa trofeja Žućkove levice. Posle dugih i iscrpljujućih borbi ostali su samo još košarkaši Partizana i Mega Leksa, koji će od 21 čas odmeriti snage i dati konačni odgovor - ko će se okititi lovorikama. Zajedno sa ekipama i ljubiteljima dobre košarke, niški Čair posetio je i veliki broj klupskih emisara iz različitih delova Evrope, ali i SAD, u potrazi za budućim nadama igre pod obručima. Jedan od njih je i čuveni Marin Sedlaček, NBA skaut Filadelfije Seventisiksersa, koji je u subotu, u vremenu „van dužnosti“ za MOZZART Sport govorio o aktuelnostima, problemima i realnosti srpske košarkaške. 

Pre svega - o samom Kupu Radivoja Koraća...
"To je ono što srpska košarka ima u ovom trenutku. Ali, nije to toliko loše, ali nije nešto ni ekstremno dobro, to je naša realnost, sa aspekta ugla timova koji igraju Jadransku ligu i domaće prvenstvo. To je konstanta koja se provlači godinama unazad. Tu i tamo se dogodi neko iznenađenje, kao kada je Vršac pobedio Metalac, ili FMP Partizan pre nekoliko godina. Obično u finalima nemamo ekipe koje bi mogle da naprave velika iznenađenja", rekao je Sedlaček, koji je zatim ukazao na jednu vrlo bitnu stvar:
"Ono što je primetno jeste da su ekipe koje igraju Jadransku ligu fizički neuporedivo jače od timova iz KLS, gde bih isključio FMP. Pre svega, jer je tim iz Železnika prilično mlad, dosta mlađi od ostalih ekipa na turniru, ali i kao takvi oni su dominantni u domaćoj ligi, što se vidi u ostvarenim rezultatima".

NEMAMO PLEJMEJKERE, A OD NJIH NAM ZAVISI MNOGO TOGA!

Kolege skauti - Ivo Dukan i Marin Sedlaček

Ipak, ono što nekadašnjeg igrača Crvene zvezde mnogo više brine jeste ono što polako postaje srpska realnost - sve je manje pravih organizatora igre, kojih smo nekada imale „za izvoz“.
"Ono što je s jedne strane zabrinjavajuće i zbog čega se lampice polako uključuju jeste to što u srpskoj ligi, koju javnost prati daleko manje od Jadranske lige, mi nemamo prave plejmejkere, ne 'proizvodimo' ih više. Evo, pogledajte i velike srpske ekipe. Crvena zvezda i Partizan godinama unazad na mestu organizatora igre forsiraju strance, a tek sada u Zvezdi je situacija malo drugačija. To nikako ne valja za srpsku košarku u celini, a ni u perspektivi. Pazite, a upravo od plejmejkera jako zavisi i razvoj igrača na ostalim pozicijama", smatra Sedlaček i ukazuje na to da nije siguran kada će se ovaj problem iskoreniti.

Čovek koji često radi i kao stručni konsultant srpske košarkaške reprezentacije na velikim takmičenjima u Niš je stigao još prvog dana turnira. Sa sobom uvek nosi svesku u koju beleži sve, pa i najsitnije detalje, uvek posmatra igrače iz svih uglova i svoje misli prenosi na papir. Imao je, kao i svi oni koji su imali želju da pogledaju mečeve završnog turnira, priliku da vidi nekoliko neizvesnih utakmica u duelima timova iz KLS i ABA lige. Ali i pored toga nije uveren da se granica razlike između timova iz  „gornjeg“ i „donjeg“ doma srpske košarke približila.
"Znate kako, u utakmicama koje su eliminacionog karaktera sve je mnogo drugačije. To su ljudi mogli da vide ovde, ali i na svim evropskim i svetskim takmičenjima. Autsajderi uvek igraju rasterećenije od ekipa koje su favoriti. Drugo, tu je razlika u stilu i načinu igre. Adaptacija kvalitetnijih timova u odnosu na one, uslovno rečeno, manje kvalitetnijih je takva da je drugima potreban veći vremenski period. Videli smo da su klubovi iz KLS pokazali da mogu da se nose sa jačima, ali u nekim objektivnim okolnostima, kvalitet determiniše pobednika na kraju", rekao je Sedlaček i u dahu nastavio:
"U meču Konstantina i Mege veliki broj promašenih slobodnih bacanja domaćina odredio je konačni rezultat, kod Partizana i FMP poslednji šut. Kod Borca i Metalca smo videli čak i produžetak, dok je Smederevo u ovom trenutku ipak daleko ispod Crvene zvezde. Opet, sa tog aspekta gledano, da li se granica približila ili ne videćemo kroz Superligu uskoro. Odnosno, videćemo da li je neko spreman da uopšte napadne jednu od prve četiri pozicije na tabeli. To je najbolji odgovor na ovo pitanje". 

UZIMAJU NAM DECU, PROTIV TOGA MORAMO DA SE BORIMO!

Sedlaček sa tefterom

Emisar Seventisiksersa dao je svoje mišljenje na pitanje zašto je razlika u kvalitetu ogromna godinama unazad.
"Klubovi imaju manje budžete, manje kvalitetnih igrača na ovom tržištu, od kojih mnogi odlaze na sve strane Evrope, pa čak i u rangove niže. To je problem koji nas jako muči i zbog čega smo u ovakvoj situaciji. Vi praktično imate situaciju da igrači od 15 ili 16 godina idu u inostranstvo, budu tamo po godinu ili dve i onda ih nema nigde. To je velika stvar na koju bi trebalo da povedemo računa kada je u pitanju približavanje klubova po kvalitetu. Bez baze nemamo ni šanse da ispravimo stvari".

Kao i u slučaju problema oko manjka organizatora igre u Srbiji, Sedlaček nije siguran ni da će se ovaj, gorući problem uskoro rešiti.
"Ja bih jako voleo da se to promeniti. Ali, kakva je sada situacija ne vidi način da se to promeni u skorije vreme. Tu prvo mora da se krene od sistema mlađih kategorija, prevashodno govorim o broju utakmica koje ti dečaci igraju, preko same razređenosti kvaliteta po 'bivšim' košarkaškim centrima. Mi stalno govorimo i hvatamo se za to da imamo Kragujevac, Čačak, Kraljevo, Užice... Postoje timovi koji igraju, ali ne postoji u mlađim kategorijama, kadetskim i juniorskim, ekipa koje su među tri ili četiri u državi. Ako se nešto ne promeni i ako se ne napravi neki sistem, da se na primer vrati sistem na period slave jugoslovenske košarke, mi ćemo imati veliki problem. Jer, druge države su videle kako smo mi nekada radili, iskopirali naše dobre stvari i pogledajte gde su oni sad, a gde mi. Uzimaju nam decu i to je ono sa čime moramo da se borimo".

ZVEZDINI REZULTATI U EVROLIGI SU IZNAD SVIH OČEKIVANJA

Upitali smo Sedlačeka da li mu se neki igrač posebno dopao na dosadašnjem turniru i dao nam je pozitivan odgovor. Međutim, o imenima nije smeo da govori iz razloga što mu pravila posla to ne dozvoljavaju.
"Ima, ali ja ne mogu da govorim o imenima, posebno o onima koji bi trebalo da budu draftovani zato što nemam pravo, zbog NBA. Ima igrača koji su na pragu da budu draftovani, ali i igrača koji su po godinama već sada tu negde... Ima određenog potencijala, ima određene perspektive. Ali, ono što mora da bude neka vrsta nadgradnje ne ide kako treba, igrači sporije 'eksplodiraju' ili njihov razvoj ne ide u pravom smeru. Ova sezona ponovo je pokazala da Jadranska liga nastavlja da pravi igrače koji su interesantni za NBA i koji mogu da igraju u vrhunskim evropskim klubovima".

Za kraj zamolili smo Sedlačeka da nam prokomentariše Zvezdinu sezonu u Evroligi.
"Gledajte, jasno je da su Zvezdini rezultati ove sezone iznad svih očekivanja. Plasirali su se u Top 16 i pored izuzetno teške grupe, a sada su u ozbiljnoj šansi da odu i u četvrtfinale. Dobro je što se Crvena zvezda konačno vratila na kolosek, što se tiče selekcije igrača, što su uspeli da se snađu u situaciji gde im je posle onako uspešne sezone otišlo nekoliko najvažnijih igrača. Jedino što može da im bude otežavajući faktor jeste veliki broj utakmica i povrede, koje su konstantne... Inače, u pitanju je kontinuiran rad u sistemu sa trenerom koji je dugo godina tu, a tim ima igrače koji se prilagođavaju sistemu", zaključio je Sedlaček u razgovoru za MOZZART Sport.

(FOTO: MN Press)


tagovi

SrbijaFK PartizanMetalacMega LeksMarin SedlačekKup Radivoja KoraćaKK KonstantinJadranska ligaFMPFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara