""
""

Moćnici ih gaze, a oni gaze rivale po Primeri: Priča o Rajo Valjekanu i kako”veliki” žele da unište “male”

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.01.13. | 12:44

Ogorčeni što njihov tim sa najmanjim budžetom u ligi konstantno igra mečeve u neatraktivnom terminu, navijači kluba iz predgrađa Madrida poručili potpredsedniku FS Španije da njegova majka može da gleda fudbal ponedeljkom, ali ne i oni jer je to dan za posao, školu i mamurluk, nikako za fudbal. U inat svim igraju prelep fudbal i nalaze se na petom mestu

 

Izabrane vesti

Nova sezona, novi entuzijazam, nove nade...Ali prazan stadion. Jednostavna rečenica kojom se opisuje trernutno stanje fudbalskog kluba Rajo Valjekano čiji navijači protestuju od samog početka. Ali ne protiv kluba, to nikako. Kivni su na Fudbalski Savez Španije, tačnije potpredsednika Havijera Tebasa. Umesto razdragane grupe ljudi, igrače Raja pri izlasku na teren sačekuje tišina, sablasno prazne stolice i transparenti upućeni Savezu.
„Ako fudbal pripada Tebasu neka ga onda njegova prokleta majka bodri“.

Na drugom piše:“Za rad, za one koji traže posao, za učenje, za oporavak od pijančenja...ponedeljak je dobar za mnoge stvari samo ne za fudbal. Ne fudbalu ponedeljkom“.

Protesti su bili izraženi za svačiju dobrobit, a ne samo Valjekana. Svoju prvu utakmicu Rajo je odigrao u nedeljnom večernjem terminu, sledeći put to je bilo podne. Ali su vrlo brzo to postali ponedeljci. „Ponedeljci nas ubijaju“, požalio se trener Pako Hemez.

Dobra vest za fanove je da Hemez greši jer Rajo se oseća i te kako živim što dokazuju i dosadašnji rezultati.

Nije u pitanju samo ponedeljak, nego i petak. Ove sezone liga koristi 14 različitih termina, od podne do jedanaest uveče i "vikend" utakmice su razvučene na četiri dana. Jedna utakmica se igra petkom, jedna ponedeljkom, a ostale subotom i nedeljom. To ne mora samo po sebi obavezno biti problem. Mnoge lige imaju termine petkom ili ponedeljkom i to se moze posmatrati kao dobra stvar, vreme za utakmice na kanalima koji su svima dostupni je petak ili ponedeljak, pa ako je to vreme rezervisano utakmice ce biti gledane.

Samo što to i nije baš tako. Vreme za utakmice na besplatnim kanalima je pomereno zbog TV prenosa i suviše je stisnuto (ima pregršt utakmica subotom). To je deo jedva prikrivenog i nikad priznatog plana podrivanja koncepta "opsteg interesa", utvrđenog zakonom, umesto da svaka utakmica bude na pretplaćenom kanalu. Statistički gledano prošlogodišnji termin subotnje večeri je obično bio dodeljen najboljim utakmicama lige, pa se dolazi do savršenog izgovora za uklanjanje te utakmice sa zemaljskih kanala.

Pošto datumi i vremena utakmica nisu potvrđeni do oko dve-tri nedelje pre početka, što je napredak, navijači treba da čekaju. I da se nadaju. Prošlog petka, navijači Raja nisu bili u mogućnosti da putuju u Bilbao. Tu je i zaboravljeni neuspeh Španije da (dovoljno) unapred odredi dan meča. Timovi i treneri, koji ih pripremaju za utakmicu, ne znaju kada je utakmica i koliko dana imaju za trening. 

Madrid i Barselona ove godine nisu bili ni jednom od kanala koji su svima dostupni. Ni jedan od “evropskih klubova” nije bio. Međutim, Rajo je bio primoran da igra petkom ili ponedeljkom više od bilo kog drugog tima, jer te termine niko ne želi. Igrali su četvrtkom, ponedeljkom, ponedeljkom, petkom, ponedeljkom. I od devet odigranih utakmica manje od polovine su igrali subotom ili nedeljom. Od njih je samo jedna bila na kanalu dostupnom svim gledaocima.
"Mozda smo skromni, ali nismo idioti", kaze Hemez.

Da je u pravu, jeste. Ljudi su jednostavno zaboravili gde se Valjekano trenutno nalazi. Pobeda u Bilbau (2:1) bila im je četvrta uzastopna i trenutno dele peto mesto sa Malagom. Nije loše za tim koji je samo jednom igrao Evropu (Fer Plej koeficijent) i koji pretežno traži način kako da preživi i ostane u ligi.
“Mi možemo sebi da priuštimo samo igrače sa pozajmice. I svake godine moramo da pronalazimo nove igrače. Letos smo vratili četvoricu fudbalera u Atletiko Madrid i oni odlično igraju sada za drugoplasirani tim lige. Prodali smo i Mićua. Nije lako zameniti takve igrače, ali se trudimo”, rekao je Felipe Minambres sportski direktor kluba sa najmanjim budžetom u ligi.

Uprkos svemu oni su samo tri boda manje od pozicije koja vodi u Ligu šampiona. Rajo igra agresivan i ofanzivan fudbal.  Posle utakmice Barselone i Seltika na Nou Kampu kada su Škoti umalo iznenadili Barsu Hemez je izjavio:
„Bilo bi me sramota da moj tim igra tako“.

Nešto kasnije Seltik je pobedio Barselonu dok je Rajo u međuvremenu doživeo katastrofu primivši od Barse čak pet golova. Ipak Hemez više voli da se seća da je njegov tim prvih dvadesetak minuta pritisnu Barsu na njenom terenu (uprkos ubedljivom porazu), nego da se povuče nazad i brani svoj gol.
„Možemo da stvorimo istoriju iako smo osuđeni na ponedeljak“, izjavio je trener Raja.


tagovi

EvropaHavijer TebasMiču BačuajiPako HemezPrimeraRajo ValjekanoReal MadridŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara