""
""

MONTEVIDEO, BOG TE VIDEO! Počinje najveća tramvaj liga, udariće Rekoba na Zalajetu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.02.13. | 16:06

Spremite ze pakleni derbi Nasional – Penjarol! Danas startuje drugi deo 109. šampionata Urugvaja, a čak 14 od 16 prvoligaša smešteno je u prestonici, jedan u njenom predgrađu, a jedini klub koji nije član „montevideoskog klana“ je Sero Largo iz gradića Mela, udaljenog 390 kilometara od „fudbalske centrale“.

London može da se pohvali da ima šest prvoligaša, Beograd, Istanbul i Atina po pet, Moskva i Larnaka četiri, ali svi ovi gradovi su „mačji kašalj“ za Montevideo, koji okuplja čak 14 od 16 članova elitne urugvajske fudbalske divizije (još sedam u drugoligaškom društvu)!

Izabrane vesti

Nasional, Penjarol, Belja Vista, Sentral Espanjol, Sero, Danubio, Defensor, Feniks, Liverpul, Montevideo Vonderers, Rasing, Progreso i River Plate su klubovi koji su smešteni na prostoru od 525 kvadratnih kilometara, u prestonici u kojoj živi tek 1.300.000 stanovnika. Ovom probranom društvu pripada i Tanke Sisli čije je sedište takođe u Montevideu, ali je odlučio da ove sezone igra u 98 kilometara udaljenoj Floridi, dok je Huventud smešten u Las Pijedrasu, svojevrsnom predgrađu glavnog grada, nešto poput našeg Pančeva, udaljenog zvanično 23 kilometra od prestonice.

Obrni-okreni, ispada da u zemlji dvostrukih svetskih prvaka postoji samo jedan tim koji ne pripada „Montevideo klanu“, a to je Sero Largo iz grada Melo, koji ima tek nešto više od 50.000 stanovnika i nalazi se blizu granice sa Brazilom (60 kilometara), na 390 kilometara od svih značajnijih fudbalskih dešavanja u Urugvaju. U prevodu, to znači da jedan Nasional ili Penjarol tokom cele sezone (Apertura i Klausura) pređu na gostovanjima manje od 500 kilometara, a Sero Largo skoro 6.000(?!).

O troškovima da i ne govorimo...

Prvi šampionat Urugvaja odigran je 1900, profesionalizam je uveden pre više od osam decenija, u elitnom rangu takmičenja do sada je nastupalo 57 klubova, ali se nikada nije desilo da titula napusti Montevideo! Deset različitih klubova je uspelo da podigne šampionski pehar, ali nijedan izvan prestonice...

VEČITI RAT NASIONALA I PENJAROLA

Sa 46 titula Penjarol je i dalje najtrofejniji tim u Urugvaju, ali ga ozbiljno ugrožava večiti rival Nasional (stadioni udaljeni tek 1,8 kilometara), pošto u 21. veku vode u odnosu na velikog rivala sa 8:2! Ovo je jedan od tri najveća derbija južno-američkog fudbala, pa ćemo tako i ove sezone videti spektakularan okršaj crveno-plavo-belih i žuto-crnih. Kako na terenu, tako i na tribinama gde vlada pravi pakao! Pogledajte neke od prethodnih njihovih duela…

Narednog vikenda, sa zakašnjenjem od nedelju dana (zbog velikih incidenata na terenu i tribinama koji su viđeni početkom godine u duelu Nasionala i Penjarola), startovaće drugi deo 109. urugvajskog fudbalskog prvenstva. Poput Argentinaca i njihove komšije igraju tokom godine dve mini-lige od po 15 kola (kalendarski jesen – proleće, mada ima predloga da se vrate na sistem leto – zima), Aperturu i Klausuru, samo što za razliku od Gaučosa koji imaju dva, Urugvajci dobijaju samo jednog prvaka.

Po završetku drugog dela, u polufinalu (jedan meč) sastaju se prvoplasirani timovi iz obe polusezone (Aperture i Klausure), a onda pobednik iz ovog duela igra dvomeč za titulu protiv ekipe koja je sakupila najviše bodova ukupno u obe lige. Ako je jedna ekipa bila najuspešnija i u Aperturi i u Klausuri, automatski postaje šampion, ako ekipa sa ukupno najviše bodova pobedi u polufinalu, takođe automatski osvaja trofej, dok u slučaju poraza dobija priliku za popravni u velikom superfinalu.

Početak Klausure spokojno dočekuje ekipa Penjarola koja je trijumfovala u Aperturi i, u najgorem slučaju, barem obezbedila da se bori u polufinalu za titulu, mada imaju dobre šanse i da budu ukupno najuspešniji tim, s obzirom na to da su pobegli po četiri koraka prvim pratiocima Nasionalu i Defensoru. Ovo je u neku ruku bilo i očekivano jer, na papiru, Penjarol ima najskuplji tim u ligi, procenjen na oko 15.000.000 evra, dok su Danubio (Aperturu završio na poslednjoj poziciji!) i Nasional „teški“ po 11.000.000.

REKOBA I LOKO ABREU vs ZALAJETA I ESTOJANOF

Međutim, dok je Penjarol jesenas skupljao bodove, Nasional je ove zime dobro napunio klupsku kasu, pošto se od obeštećenja slilo skoro sedam miliona evra. I to zahvaljujući prodaji Piriza u Terek (2.800.000), Vesina u Fjorentinu (2.300.000) i Kabrere u Kaljari (1.500.000). Novac od ovih transfera iskorišćen je za dovođenje na pozajmicu ili kao slobodnih agenata Albina iz španskog Espanjola, čuvenog Sebastijana Loka Abreua iz brazilskog Botafoga, te iskusnog Arismendija. Ali, udarna igla će biti legendarni Alvaro Rekoba koji briljira i u poznim igračkim godinama i postiže golove čak i direktno iz kornera. Tu su i iskusni defanzivci Alehandro Lembo (nekada igrao u Betisu) i legenda južno-američkih terena i bivši reprezentativac Urugvaja, 37-godišnji Andreas Skoti. Tu je i bivši golgeter Espanjola, Ivan Alonso.

Na drugoj strani, najzvučnije pojačanje Penjarola je Agiregaraj koji je stigao iz rumunskog Kluža. Ali, glavna snaga plavo-belo-crvenih su iskusni napadači Marselo Zalajeta koga se sećate iz Juventusa i Napolija, kao i brzonogi dribler Fabijan Estojanof, nekada igrač Valjadolida, Deportiva, Panioniosa… Odbranom drma 37-godišnja legenda reprezentacije Urugvaja i dugo godina prvotimac Šalkea, levonogi bombarder Dario Rodrigez.  

Urugvajci trenutno ne mogu da se pohvale da na domaćoj sceni imaju asove kalibra Forlana, Suareza ili Kavanija, ali bi trebalo ipak zapamtiti imena Dijega Laksalta (Defensor), Huana Albina (Nasional), Leonarda Melacija (Danubio), Sebastijana Sose (Sentral Espanjol), Matijasa Agiregaraja (Penjarol)...

Njima će društvo praviti i 40 internacionalaca koji se nalaze na platnim spiskovima urugvajskih prvoligaša – najviše je Argentinaca (17) i Brazilaca (13), a svoje predstavnike imaju i Kolumbija, Paragvaj, Panama, Kanada, Ekvador i Čile.

Piše: Veljko Beara


tagovi

Alvaro RekobaJužna AmerikaMarselo Zalajetanasional logoPenjarolSebastijan Abreu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara