"Navijači Rusije"
"Navijači Rusije"

MOZZART u ruskom gnezdu: Kapelo, vodi svoju „moskovsku prostitutku“, hoćemo Dzjubinja

Vreme čitanja: 4min | pet. 27.06.14. | 10:15

Rusi mnogo cene Miodraga Grofa Božovića. Jedan od njih bi ga rado video i na selektorskoj funkciji. Kažu da je Grof "srce od čoveka". Pogotovo što iskreno voli Rusiju i nije u njoj samo zbog para kao ostali

Izabrane vesti

Rusija je zatvorila listu evropskih gubitnika koji se posle prvog kruga na Mundijalu vraćaju kući. Kako su igrali, Baćuške nisu ništa više ni zaslužile. I pored dve blede partije protiv Belgije i Južne Koreje, ruski navijači su se nadali da će protiv Alžira sve doći na svoje mesto.

Većina njih je otputovala u Kurićibu na odlučujući meč protiv Brazila. Ipak, bilo je i onih koji su posle Belgije ostali u Rio de Žaneiru. Za meč protiv Alžira su se okupili na jednom mestu. U muzeju savremene umetnosti u Flamengu, Rusija je zakupila prostor koji je pretvorila u "Rusku kuću", gde će se navijači okupljati. Istovremeno, na taj način se najavljuje i sledeći Mundijal koji će biti odigran u Rusiji. Uz podsećanja na istoriju svetskih prvenstava, ali i rusku istoriju, umetnost, sport...

Kamp Rusije

Muzej

Jašin

Muzej je predivan kompleks na plaži Flamengo, a Rusi su zakupili jedan deo prvog sprata. Unutrašnje prostorije i ogromnnu terasu okruženu palmama. Unutra se nalaze prostorije na muzejskim eksponatima koji najavljuju Mundijal u Rusiji. Na terasi su televizori, veliki šank, stolovi, stolice i ležaljke za navijače. Sve to prati velika statua legendarnog Lava Jašina ispod koje je grb Dinama.

Tu je i radionica za pravljenje "babuški", gde se zanima ženska populacija, dok muškarci leže ili sede zavaljeni po terasi i bodre Kapelovu četu. Da sve prođe u ruskom duhu, domaćin se potrudio i tako što je dopremio originalna pića iz Rusije poput Standard vodke i Baltika piva. Inače, ovo je valjda jedina terasa nekog javnog objekta u Riju na kojoj je dozvoljeno pušenje. Rusi su insistirali na tome.

Radionica

Okupila se razna fela Rusa. Obični navijači, turisti, biznismeni koji rade u Brazilu i njihovi gosti ostalih nacionalnosti. Oko 200 navijača koji željno čekaju pobedu protiv Alžira. Vrućinu gase hladnom vodkom. Brazilcima koji su tu kao gosti nije jasno da se toliko pije i puši na jednom mestu… 

Meč se bližiu početku, jedan od momaka iz Sankt Peterburga oduševljeno objavljuje:
"Kapelo počinje sa dva špica! Bravo! Možda padne sneg u Brazilu?"

I dok neki sa rukom na srcu pevaju himnu, drugi leže i ne pokazuju dostojanstvo ni da ustanu dok im svira nacionalna himna. Previše vodke verovatno…

Inače, Fabio Kapelo nije baš omiljen među navijačima reprezentacije koju vodi. Zamera mu se na godišnjoj plati od sedam miliona evra.
"Mi stalno moramo da preplaćujemo trenere. Advokat, Hidink, Spaleti, sada Viljas Boas i Kapelo", kaže Andrej iz Moskve.
"A koga od naših da postavimo?", odgovara mu drug Kolja.
"Slucki bi bio dobro rešenje, ali…"

Reč je o treneru CSKA Leonidu Sluckom kojeg u Rusiji smatraju najboljim domaćim stručnjakom. Ipak, ima ono „ali“. Stvar nije javna, ali Rusi mi kažu da je kočnica seksualno opredeljenje stratega Armejaca. Opredeljenje koje u Rusiji baš i nije popularno…

Inače, Rusi mnogo cene Miodraga Grofa Božovića. Jedan od njih bi ga rado video i na selektorskoj funkciji. Kažu da je Grof "srce od čoveka". Pogotovo što iskreno voli Rusiji i nije u njoj samo zbog para kao ostali.

Grofu odaju priznanje i da je tokom minule sezone lansirao otpisanog Artjema Dzjubu i napravio od njega najboljeg ruskog fudbalera u šampionatu. Ali Kapelo nije zvao Dzjubu jer ima lični problem sa mladim napadačem. Dzjuba sada zna kako je nekada bilo Savićeviću, Robertu Bađu, Del Pjeru… To je jedan od greha koji Rusi ne mogu da oproste Italijanu. Dzjuba u Rusiji ima nadimak Dzjubinjo.

Rusi

Gligorić sa Rusima

Drugi je što ne stavlja najbolje igrače u prvih 11. Igrače poput Keržakova, Džagojeva, Denisova
"Igra mu Samedov, a ne igra Džagojev. Je l znate kako zovu Samedova? Moskovska prostitutka, pošto je igrao za skoro sve klubove u Moskvi. Nije loš igrač, imao je dobru sezonu, ali kod Kapela je nezamenjiv. Ne zaslužuje takav status! S druge strane Džagojev je malo problematičan karakter i zato mu Kapelo ne veruje. Iako je Džagojev po svemu naš najtalentovaniji fudbaler", objašnjava nam Volođa iz Moskve.

Uprkos nepoverenju u Kapela, sve je počelo dobro. Rusi su ekspresno poveli, na opšte oduševljenje okupljenih navijača.
"Bravo Kokorin! Sada je pogodio ono što je promašio protiv Belgije", oduševljeni su Rusi.

Ali kako vreme prolazi, tako su i oni sve nervozniji.
"Ne mogu da verujem da će ceo meč da brani 1:0. Nije normalan. Zašto ne napadne da damo još jedan i da završimo stvar? Primićemo ga od Alžira ako se ovako nastavi", kaže Bulat.

Njegova prognoza se brzo obistinila. Opet je Akinfejev koštao Ruse.
"Stvarno loš Mundijal za njega. Inače, on je sjajan golman i napravi kiks jednom u dve godine. A, sada ovo… Ipak, ne možemo da ga mnogo kritikujemo. On je naš miljenik. Imao je toliko ponuda iz Evrope, ali nikada nije hteo da napusti Rusiju. Zbog te lojalnosti ga svi u Rusiji mnogo cene."

Rusi na sve misle

Vreme odmiče, nervoza rsate, vodka se naručuje sve brže i nervoznije. Alžir je ostao neporažen, a Rusi idu kući. Šta su sve rekli o Kapelu nije za javnost.

Neko od njih na kraju pomenu:
"Šta mislite da nam je bio Aršavin?"

"On je sada negde verovatno mrtav pijan i drži govor kako je jednom prilikom dao četiri komada Liverpulu na Enfildu. Ali pošteno da priznamo: nemamo igrača kao što je Šava bio. Nije sve ni do Kapela."

Sledeća prilika za Ruse je na domaćem terenu. Još danas počinju pripreme za Mundijal u njihovoj zemlji. Andrej kaže da Putin neće dozvoliti novu blamažu kao sa hokejašima u Sočiju i da ćemo za četiri godine gledati mnogo moćniju Rusiju.

Uprkos eliminaciji, zajapureni Rusi ne tuguju mnogo. Posle desetak minuta rekapitulacije poraza i ko zna koliko popijenih vodki, samo se čuje:
"Gde ćemo sada? Ajmo u grad da nešto popijemo. Veče je tek počelo."

Pročitajte još tekstova Aleksandra Gligorića iz Brazila.

(FOTO: Mozzart Sport/Aleksandar Gligorić)


tagovi

Rusijareprezentativni fudbalMundijalskiDnevnikmeđunarodni fudbalJužna AmerikaEvropaBrazil2014HBrazil2014Aleksandar Gligorić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara