""
""

NA DANAŠNJI DAN: Darko Pančev – Crvena zvezda je šampion Evrope (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sre. 29.05.13. | 09:51

Pre tačno 22 godine crveno-beli u čuvenom finalu na stadionu Sveti Nikola u Bariju savladali Marsej boljim izvođenjem jedanaesteraca

Darko Pančev. Crvena zvezda je šampion Evrope! Crvena zvezda je pobednik Kupa evropskih šampiona! Najveći uspeh u istoriji jugoslovenskog klupskog fudbala…

Glas čuvenog komentatora Milojka Pantića i danas je jako uverljivo svedočanstvo o grandoiznom podvigu crveno-belih koji su na današnji dan pre tačno 22 godine postali postali pravci Starog kontanenta. Tog 29. maja 1991. tim sa Marakane je u Bariju savladao Marsej boljim izvođenjem jedanaesteraca i postao tek drugi tim u istoriji fudbala sa prostora istočnog bloka (posle Steaue 1986) koji je podigao pehar sa “velikim ušima”.

Izabrane vesti

Fenomenalna ekipa tadašnjeg trenera Ljupka Petrovića je pred 58.000 gledalaca na stadionu Sveti Nikola napravila poduhvat koji će se prepričavati za vjek i vjekov. Za protivnika je imala u to vreme snažni Marsej (Žan Pjer Papen, Abedi Pele, Kris Vodl, Dragan Stojković Piksi…), ali i beogradski sastav bio ja jak “kao crna zemlja”, pa je u taktičkom nadmudrivanju dva velika sastava prošlo 90 minuta regularnog toka i još pola sata produžetaka bez golova, pre nego što se pristupilo izvođenju penala.

A već u prvoj seriji te lutrije Stevan Stojanović je ukrotio šut Manuela Amorosa, do kraja za crveno-bele pogađali Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i već pomenuti Darko Pančev, posle čega je nastalo veliko sljavlje. Tad i verovatno nikad niko vise sa ovih prostora neće uspeti da ga reprizira.

Na putu do evropske krune, Crvena zvezda je savladala švajcarski Grashopers (1:1, 4:1), škotski Rendžers (3:0, 1:1), nemačke ekipe Dinamo iz Drezdena (3:0, 3:0) i Bajern iz Minhena (2:1, 2:2), a ko se ne seća trebalo bi da zna da je i tada trener Bavaraca bio današnji šampion Evrope – Jup Hajnkes.

U istorijske knjige, međutim, tog proleća upisala su se neka druga imena: Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šbanadžović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Vladimir Jugović, Robert Prosinečki, Siniša Mihajlović, Dragiša Binić, Dejan Savićević i Darko Pančev.

A dve decenije kasnije, na predlog tadašnjeg predsednika Vladana Lukića (u finalu sedeo na klupi), kompletna generacija iz Barija proglašena je za – šestu Zvezdinu zvezdu.

(FOTO: Action images)

 

 


tagovi

Bari 1991FK Crvena zvezdaDarko PančevfudbalSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara