""
""

NA DANAŠNJI DAN: Kako je na Maksimiru puklo balkansko bure baruta, a Delije pokazale zube Bed blu bojsima (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sre. 13.05.15. | 12:22

Navijači Crvene zvezde bili su „oslabljeni“ jer je dobar deo njih ostao u Srbiji kako bi prisustvovao godišnjici sabora na Ravnoj gori

Nema političkog analitičara koji i danas neće konstatovati kako je raspad avnojevske Jugoslavije počeo na meču Dinama i Crvene zvezde. Tog 13. maja 1990.godine, kada je najtrofejniji srpski klub već demonstirao najvišu evropsku klasu balkansko bure baruta je definitivno puklo. Umesto derbija, u tom trenutku velikih timova, videli smo eskalaciju nadolazećeg nacionalizma i nerede koji se i danas u Beogradu i Zagrebu prenose s kolena na koleno.

Smatralo se da je incident bio režiran jer su kamenice i flaše bile dopremljene ispred stadiona u Maksimirskoj šumi. Sukob Delija i Bed blu bojsa počeo je na zagrebačkim ulicama, mada su navijači Crvene zvezde bili desetkovani. Veliki broj viđenijih Delija ostao je u Srbiji kako bi prisustvovao godišnjici sabora na Ravnoj gori. Tada se proslavio jedan od najčuvenijih navijača Crvene zvezde Peca Panker koji je na snimku (i danas se može pronaći na Jutjubu) rekao kako je 500 Bed blu bojsa bežalo pred 50 Delija.

Izabrane vesti

Međutim, i oni koji su došli glavni grad Hrvatske pokazali su zube brojnim domaćinima. Da utakmica definitivno neće biti odigrana bilo je jasno kada su fanovi Modrih provalili u teren. Tada je i mlada nada Dinama Zvonimir Boban žestokim maj-geri udarcem nasrnula na pripadnika policije.

Igrači Crvene zvezde spasili su se begom u svlačionicu. Stadion Dinama podsećao je na bojno polje.
„Bili su to grozni dani. Međutim, moram da budem iskren, nikada u svlačionici nismo povlačili ta pitanja. Nikakvih političkih prepucavanja među igračima nije bilo. I dan-danas sam se većinom njih jako dobar prijatelj“, rekao je Goran Jurić u tom trenutku neizostavan član prve postave Crvene zvezde koji je veliki deo karijere proveo u Dinamu.

Utakmica je registrovana službenim rezultatom u korist Crvene zvezde. U neredima na stadionu Dinama povređeno je 193 ljudi, od čega 117 policajaca.


tagovi

Zvonimir BobanSuperligaSrbijaHrvatskaGoran JurićEvropaDragoslav ŠekularacdelijeFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara