""
""

NA DANAŠNJI DAN: Maksimir - 23 godine kasnije, da li je sve bilo režirano? (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 13.05.13. | 12:57

Najveći navijački neredi na prostoru bivše Jugoslavije obeležili poslednji susret Dinama i Crvene zvezde 13. maja 1990. i najavili raspad države

Sećete li se čuvenog majgeri udarca Zvonimira Bobana u grudi milicajca? Prošle su tačno 23 godine otkako je taj nasrtaj velike zvezde ondašnjeg sporta na Refka Ahmetovića simbolično označio početak kraja ne samo fudbala na prostoru bivše Jugoslavije nego i tadašnje države. Tog 13. maja 1990. na stadionu Maksimir trebalo je da se odigra derbi između zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde, ali zbog masovne tuče navijača dva kluba utakmica nikad nije završena.

Incidenti su se dogodili u uzavreloj političkoj atmosferi, nekoliko sedmica posle prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, na kojima su je većinu osvojila stranka HDZ Franja Tuđmana, koja se zalagala za nezavisnost. U takvim okolnostima u Zagreb je doputovalo oko 3.000 Delija, predvođenih srpskim nacionalistom Željkom Ražnatovićem Arkanom, pa nije dugo trebalo da se usijane glave obračunaju.

Izabrane vesti

Prvi sukobi zabeležini su još na Trgu Bana Jelačića u centru Zagreba, da bi se ubrzo preneli ispred stadiona, a kulminirali su na Maksimiru. Ne mali broj ljudi deli mišljenje da je kompletan incident izrežiran u svrhu kasnijih političkih obračuna, pošto su motke, bejzbol palice, flaše i kamenice unapred dopremljene ispred stadiona, a posle tuče ispred njega, Bed blu bojsi i Delije sukobile su se i na očajno zaštićenim tribinama.

Rušenje zaštitne ograde, zatrčavanje jednih ka drugim i gađenje kamenicama nisu uspeli da spreče policajci, zbog čega su se incidenti ubrzo preneli i na teren. Zvezdini igrači su se povukli u svlačionicu, a Dinamovi ostali na terenu. Kapiten Modrih, Zvonimir Boban štiteći jednog od navijača svog kluba udario je nogom policajca Refika Ahmetovića (za koga se ispostavilo da je bosanski musliman). U očima Hrvata postao je junak, ali ga je srpska javnost osuđivala, da bi  ga Fudbalski savez Jugoslavije suspendovao na šest meseci i podneo krivičnu prijavu protiv njega.
„Bio sam samo javna ličnost, spremna da rizikuje život i karijeru, sve radi zarad hrvatske stvari“, govorio je kasnije Boban.

Podsetimo, susret je registrovan 3:0 u korist crveno-belih koji su osigurali titulu i pre tragičnih nereda u kojima su povređena 193 lica, od čega 117 policajaca.

 

 

 


tagovi

FK Crvena zvezdaDinamo Zagrebneredi na stadionuSrbijaZvonimir Boban

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara