"Predsednik FSJ Miljan Miljanić uručuje medalju Željku Ražnatoviću Arkanu u jesen 1998."
"Predsednik FSJ Miljan Miljanić uručuje medalju Željku Ražnatoviću Arkanu u jesen 1998."

NA DANAŠNJI DAN: Obilić krunisan u šampiona Jugoslavije! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.05.13. | 14:20

Pre tačno 15 godina Vitezovi s Vračara osvojili su jedinu titulu u istoriji

Predsednik FSJ Miljan Miljanić uručuje medalju Željku Ražnatoviću Arkanu u jesen 1998.

Danas je član Treće beogradske lige (sedmi rang takmičenja) ili, grubo proračunato, 174. klub po plasmanu u Srbiji, a pre tačno 15 godina overio je prvu i poslednju titulu - Fudbalski klub Obilić.

Izabrane vesti

Mnogima sećanja na ta vremena i dominaciju Vitezova s Vračara nisu draga, ali će ostati zapisano u istoriji da je 16. maja 1998. godine remijem s Proleterom u Zrenjaninu (1:1) Obilić postao prvak Jugoslavije.

Neposredno pre toga, dok brigu o klubu nije preuzeo Željko Ražnatović Arkan, bio je to popularni beogradski klub, koji se uglavnom takmičio u ligama na području grada, ali onda se sve preko noći promenilo, i ovaj instant-hit je isto tako, preko noći, postao učesnik kvalifikacija za Ligu šampiona. Ostaće zapisani i dueli Vitezova s Bajernom, Atletiko Madridom... ali sve to bilo je kratkog daha. Posle te titule, Obilić više nikada nije ponovio takav uspeh, a nedugo posle Ražnatovićeve smrti krenuo je sunovrat, sve do - sedmog ranga takmičenja.

Šampionsku ekipu vodio je Dragan Okuka, koji danas radi u kineskom Đijangsuu, a igrački kadar činili su Nenad Lukić (danas radi trener golmana), Predrag Filipović (igra u nižerazrednom Endrahtu, Belgija), Kuzman Babeu (pomoćni trener u Grafičaru), Darko Vargec (pomoćni trener u Indoneziji), Miroslav Savić (trener u Nemačkoj), Dragan Šarac (igra u Spartaku iz Subotice), Darko Nović (pomoćni trener u Jordanu), Živojin Juškić (direktor nemačkog Dramštada), Aco Vasiljević (nije u fudbalu), Saša Mrkić (doskorašnji trener Radničkog iz Niša), Saša Kovačević (fudbalski menadžer), Saša Viciknez (igra za Srpske bele orlove u Kanadi), Ivan Litera (trener u Portugalu), Zoran Ranković (fudbalski menadžer), Nenad Grozdić (živi u Austriji), Saša Zorić (bavi se ugostiteljstvom), Marjan Živković (radi kao trener), Goran Serafimović (trener mlađih selekcija), Boban Savić (ima školu fudbala) i Igor Dimitrijević (radi kao trener golmana).

Te sezone, inače, u ligi je bilo 12 timova, a igralo se po trokružnom sistemu. Na kraju, Obilić je imao 86 bodova, Crvena zvezda (s Dejanom Stankovićem i Pericom Ognjenovićem) dva manje, a Partizan je bio treći sa 70 poena...

Pogledajte i video-snimak s jedne od najzanimljivijih utakmica te sezone - Obilić - C. zvezda 4:3.

(Foto: MN PRESS, Nebojša Paraušić)


tagovi

dogodilo se na današnji danObilićSrbijaSuperliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara