Najgori klub Evrope - od Lige šampiona do totalne propasti za 12 godina

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.10.18. | 18:27

Početkom novog Milenijuma igrali su spektakularan fudbal i osvežili Kalčo kao retko ko pre njih...

Ne tako davno kvalifikacije za Ligu šampiona, ove jeseni zvanično najgori klub Evrope! Taj put prešao je Kjevo iz Verone za samo 12 godina.

Nisu potrebne nikakve analize niti previše filozofiranja. Dovoljno je baciti pogled na tabele najjačih evropskih liga i dolazimo do surove istine za Leteće magarce iz Verone - posle deset kola na kontu imaju minus jedan bod! Smo su tri kluba u Evropi koja još nisu osvojila bodove u tekućoj sezoni. Grčki Apolon Smirni u sedam kola, Lionsi sa Gibraltara su na nuli nakon šest utakmica s gol razlikom 0:16, a sličan učinak ima i Faetano iz San Marina.

Izabrane vesti

I od svih njih Kjevo je najgori jer je u septembru kažnjen sa 200.000 evra i minus tri boda, jer je prikazivao fiktivne iznose prilikom transfera fudbalera prethodnih godina. Kjevo je zapravo vrlo solidno ušao u sezonu. Na otvaranju prvenstva žuto-plavi su bili na pragu velike senzacije, do 77. minuta vodili su na domaćem terenu protiv Juventusa na debiju Kristijana Ronalda. Onda je Juve autogolom došao do izjednačenja, da bi tri boda Torinezima doneo Federiko Bernardeski, pogotkom u trećem minutu sudijske nadoknade. 

Usledio je debakl u Firenci (1:6), pa u trećem kolu 0:0 s Empolijem na Bentegodiju. E tada je usledila kazna oduzimanja bodova, a klub je tri dana kasnije na Olimpiku izvukao 2:2 protiv Rome, iako je do 52. minuta gubio 0:2. I to je bio njihov poslednji bod u ovoj sezoni, u narednih šest kola Leteći magarci upisali su šest poraza uz gol-razliku 3:15, što će reći da su ostali na minus jedan i polako ali sigurno tonu ka drugoj ligi. 

Istorija Kjeva je prilično zanimljiva. Klub je osnovan 1929, ugasio se 1936. zbog finansijskih problema, te je ponovno pokrenut 1948. Do kraja 80-tih godina prošlog veka takmičio se u nižim i regionalnim ligama, da bi 1989. izborio plasman u Seriju C. U trećoj ligi zadržao se pet sezona, kada je izborio plasman u Seriju B. Istorijski uspeh Kjevo je napravio 2001. Tada je kao trećeplasirana ekipa u drugoj ligi sa čuvenim Luiđi Delnerijem po prvi put izborio ulazak u elitu italijanskog fudbala. 

Oni malo stariji zaljubljenici u Kalčo sigurno se sećaju ekipe sa Bernardom Koradijem, Federikom Kosatom, Manfredinijem, Eugeniom Korinijem, Baroneom, Lanom, Morom, D'Anom, Brazilcem Lusijanom... A kasnije će doći i golman Lupateli, Legrotalje, Perota, Espozito, Maracina... U toj debitantskoj sezoni Kjevo je bukvalno "oduzeo" titulu Interu tri kola pre kraja. Sve do 90. minuta Nerazuri su vodili 2:1 golovima Dalme i Ronalda, ali onda je Kosato izjednačio i značajno umanjio šanse Interista da će stići do Skudeta. 

Mada, treba biti pošten i prisetiti se, Inter je te sezone mogao do naslova i pobedom u poslednjem kolu na gostovanju Laciju, ali je izgubio 2:4. 

Iz tih godina pamtimo da je Kjevo igrao spektakularan fudbal, možda i najlepši u Seriji A, a sećamo se i duela sa Crvenom zvezdom u Kupu UEFA 2002. Bio je to njihov debi na međunarodnoj sceni. U Beogradu 0:0, u Veroni 2:0 za crveno-bele. Tada su Leteći magarci u timu imali i čuvenog Nemca Olivera Birofa, a polako je počinjao da igra i sada legendarni Serđo Pelisije

Na krilima Pelisijea Kjevo je bio standardni član Serije A - osim jedne sezone, kada je ispao u Seriju B - i u eliti je već 10. sezonu zaredom. Vrlo verovatno i poslednju, jer osim što im na kontu stoji -1, radi se o klubu sa daleko najjeftinijim timom i najmanjim budžetom. Čak i da im nisu oduzeta ta tri boda, žuto-plavi bi sa samo dva osvojena bili najlošija ekipa liga petice. Ispred njih bili bi engleski premierligaši Hadersfild i Njukasl koji imaju po tri boda.

A pre 12 godina - Liga šampiona. To je ona sezona kada je Juve izbačen u Seriju B, pa se Kjevo sa petog pomerio na četvrto mesto i izborio kvalifikacije za elitno takmičenje. Na njihovu žalost, zaustavio ih je bugarski Levski.

Bivši italijanski selektor Đampjero Ventura preuzeo vruću klupu 10. oktobra ove godine, kada je klub već bio u velikom padu. Proteklog vikenda tukao ih je Kaljari sa 2:1, a slede im dve utakmice kod kuće, protiv Sasuola i Bolonje. Nova prilika da se izđe iz minusa. Mada...

Foto: Reuters


tagovi

Serija AKjevoĐampjero Ventura

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara