""
""

NASTAVLJA SE BUNDESLIGA: Samo Bajern može da zaustavi Bajern

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.01.13. | 09:49

Posle jednomesečne pauze opet će se zakotrljati lopta na bundesligaškim terenima, Bavarci apsolutni favoriti za osvajanje „salatare“ pošto Bajeru beže devet, a najvećem rivalu dortmundskoj Borusiji čak 12 bodova. Ne elitnim nemačkim terenima nastupaće devetorica srpskih „legionara“, među kojima i tek pristigli Nikola Đurđić (Grojter Firt)

 

Izabrane vesti

Posle jednomesečne zimske pauze sve je spremno za start prolećne sezone 101. fudbalskog šampionata Nemačke, odnosno 50. jubilarnog izdanja profesionalne Bundeslige, najgledanije evropske lige koja je jesenas zabeležila fantastičnu posetu od 42.109 gledalaca po utakmici. Ujedno, Bundesliga je i najzastupljenija u evrokupovima, pošto će u nastavku imati čak sedam predstavnika: tri u Ligi šampiona i četiri u Ligi Evrope!

U prvom delu su odigrana 153 meča, postignuta su 444 gola (prosečno 2,9 po susretu). Verovali ili ne, samo devet mečeva je završeno sa najnepopularnijih 0:0 (po tri puta na susretima Fortune i Augzburga), a u centru pažnje ponovo je bio najtrofejniji nemački klub svih vremena – Bajern.

Bavarci su polusezonu završili sa devet bodova više od Leverkuzena, čak 12 od aktuelnog šampiona i najvećeg rivala Borusije iz Dortmunda. Bajern je imao najefikasniji napad (44) i najbolju odbranu (7), zabeležio najubedljiviji trijumf (protiv Štutgarta sa 6:1) i pretrpeo samo jedan poraz, 28. oktobra na svojoj Alijanc Areni od popularnih Farmaceuta.

Prvi put posle 16 godina Bajern je vezao dve sezone bez titule, ali mu ovog proleća šampionska „salatara“ skoro sigurno neće izmaći. Uostalom, i statistika je na strani velikana iz Minhena, pošto je u skoro 70 odsto slučajeva jesenji šampion na kraju osvajao i krunu u Bundesligi.

A niko nije proćerdao ovoliku prednost kao što danas imaju Miler, Švajnštajger, Riberi, Roben, Gomez, Lam i drugovi.
“Realno, Bajernu više niko ne može da uzme titulu. Nećemo se predati, pokušaćemo da velikom rivalu otežamo posao koliko je to moguće, da odložimo promociju, ali Bavarci ipak imaju preveliku prednost”, iskren je trener dortmundskih Milionera Jirgen Klop.

Sa mlađim kolegom se slaže i prvi stručnjak Bajerna Jup Hajnkes koji će na leto ustupiti mesto Pepu Gvardioli na klupi nemačkog gianta.
“Jedino možemo sami sebe da sapletemo. Nikada u istoriji Bajern nije igrao moderniji i atraktivniji fudbal i realno je da se borimo za sve titule”, smatra Hajnkes.

 

Od početka prvenstva izvršene su četiri trenerske rokade: u Volfzburgu je Diter Heking nasledio Feliksa Magata, u Hofenhajmu je Marko Kurc zauzeo mesto Markusa Babela, Šalke je umesto Holanđanina Huba Stevensa angažovao Jensa Kelera, dok je Nirnberg posle odlaska već pomenutog Hekinga potpisao ugovor s Mihaelom Vajzingerom.

Rokada je bilo u trenerskom, a mnogo manje u igračkom kadru. U dosadašnjem toku zimskog prelaznog roka bundesligaši su na pojačanja potrošili samo 15.000.000 evra, od čega je čak polovinu izdvojio Volfzburg za dovođenje Hrvata Ivana Perišića iz dortmundske Borusije. A najbolji posao, po svemu sudeći, napravio je upravo šampion koji je na jednogodišnju pozajmicu iz Reala doveo svog bivšeg igrača Nurija Sahina koji se nije snašao ni u Liverpulu...

Šampionsko slavlje Bavaraca bila bi samo logična posledica, pošto klub sa Alijanc Arene ima ubedljivo najvredniji i najplaćeniji tim (za plate izdvajaju 112.000.000 evra), ali i najskupljeg igrača Bundeslige, Francuza Franka Riberija koji po slovu ugovora zarađuje deset miliona evra! Više nego duplo od najplaćenijeg fudbalera dortmundske Borusije Gecea (4.500.000), dok jedan Dijego (Volfzburg) inkasira 8.500.000, Huntelar (Šalke) 6.500.000, a Van der Vart (Hamburger) „samo“ 3.800.000 evropskih novčanica.

Najprijatnija iznenađenja prvog dela šampionata bili su Ajntraht, Frajburg i Majnc, tri ekipe koje se bore za izlazak na evropsku scenu, dok su najviše podbacili Volfzburg, Šalke, Hamburger i Štutgart, klubovi koji u svojim vitrinama imaju i šampionske titule. A samo neko čudo može da spase tri zaostala kluba Grojter Firt, Augzburg i Hofenhajm od ispadanja ili, u najboljem slučaju, borbe za opstanak u dvomeču baraža.

Među 259 stranaca (49,2 odsto, najviše Austrijanaca 19 i Brazilaca 18) koji su registrovani za prolećnu sezonu nalaze se i devetorica srpskih internacionalaca: Neven Subotić (Borusija D.), Zdravko Kuzmanović (Štutgart), Gojko Kačar i Slobodan Rajković (Hamburger), Aleksandar Ignjovski, Predrag Stevanović (Verder), Slobodan Medojević (Volfzburg), Filip Malbašić (Hofenhajm), te tek pristigli Nikola Đurđić (Grojter Firt).

I ovog proleća mečevi Bundeslige će se igrati u pet termina: petkom od 20.30, subotom od 15.30 i 18.30, te nedeljom od 15.30 i 17.30 časova, a skoro svi će biti direktno prenošeni na Eurosportu 2. I tako sve do 18. maja kada će biti i zvanično spuštena zavesa na jubilarnu 50. bundesligašku

PROPOZICIJE

* liga se sastoji od 18 klubova koji igraju po dvokružnom bod sistemu 34 kola
* direktan plasman u Ligu šampiona izboriće tri prvoplasirane ekipe
* četvrti ide u kvalifikacije za Ligu šampiona (četvrto kolo)
* pobednik Kupa Nemačke uz petog i šestog iz lige idu u Ligu Evrope
* iz lige direktno ispadaju dva najslabije plasirana tima, treći od pozadi igra u baražu sa trećim iz Druge lige
* u slučaju bodovnog poravnanja odlučuje bolja gol-razlika

Piše: Veljko Beara

 


tagovi

Bajern MinhenBorusija DortmundEvropaJirgen KlopJup HejnkesNemackaNikola Đurđić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara