"Stojanović, Miladinović, Aranitović"
"Stojanović, Miladinović, Aranitović"

Neki novi Zvezdini klinci: Stojanović ratnik kakav se retko rađa, Popović jedinstven slučaj, Aranitović i Miladinović „vezivno tkivo“ (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | sub. 07.03.15. | 11:37

Crveno-beli talas dolazi...

Stojanović, Miladinović, Aranitović

Budućnost košarke leži u naraštajima koji tek dolaze! Činjenica koju niko ne može da ospori, ali i detalj koji pravi jasnu i vidljivu razliku između velikih klubova i onih koji sav novac ulažu u kaparisanje "gotovog " proizvoda. Biseri se, u vreme kada igra pod obručima konstantno evoluira, bruse sve teže i potrebno je uložiti mnogo truda, napora, "krvavog" i nesebičnog rada kako bi se postigao željeni cilj. Posle velikog lutanja tokom prve decenije XXI veka, na Malom Kalemegdanu došlo je do turbulentnih promena, koja su otvorila neka nova vrata. Klub sada radi i diše na stabilnim nogama, a pored sve boljih rezultata na regionalnoj i domaćoj sceni, te sve veće uloge u društvu velikana, Crvena zvezda je mnogo toga napravila i na polju reorganizacije i razvoja klupske škole i do sada napravila veliki uspeh,

Izabrane vesti

Prošle godine crveno-beli juniori napravili su veličanstven poduhvat kada su u finalu Evrolige savladali madridski Real u Milanu i zagospodarili Evropom, a pre samo nekoliko dana momčadija koju predvodi dokazani učitelj Slobodan Klipa po treći uzastopni put otišla je na završni turnir elitnog takmičenja. Ubedljivom igrom i dominantnim pobedama Zvezda je još jednom pokazala da i dalje ima najbolje dečake u Srbiji, pa i Evropi, a koliko je zapravo važno nastaviti tradiciju Klipa je govorio u intervjuu za MOZZART Sport.
"Važno je, izuzetno je važno što smo ostvarili ovaj uspeh ponovo. Crvena zvezda kao klub mora mnogo pažnje da posveti razvoju mladih igrača, a to i čini, u velikoj meri. Pored mene Zvezda ima trenere sa iskustvom rada u mlađim kategorijama, počev od Glišića, preko Guše, do Bulatovića. Sve su to ljudi koji znaju kako se radi sa decom i kako da ih izvedu na pravi put. Kao što vidite, izuzetno dobro radimo, mnogo rada i truda ulažemo kako bismo tu decu usmerili na pravi put, a rezultati koje pravimo merilo su toga kako se i koliko radi u Crvenoj zvezdi", rekao je Klipa za MOZZART Sport.

Nikola Rakićević

Prošlo je nekoliko dana od novog plasmana na završni turnir Evrolige, koji će se ove godine igrati u Madridu. Kako vi sada gledate na ostvareni rezultat, iz ove perspektive? 
"Ubedljivo smo prvi i to je svima jasno! Ove godine smo ostvarili nekoliko ubedljivih pobeda, u konkurenciji četiri najbolja srpska kluba, italijanskih, nemačkih i španskih timova, koji uvek proizvode jake igrače. Ali, mi smo bolji! Izuzetno smo posvećeni radu i želimo da svakom igraču ponaosob pomognemo da nađu svoje mesto pod suncem. Koliko ovaj projekat znači Zvezdi govori i to da je klupski vrh, na čelu sa Nebojšom Čovićem, pratio svaku utakmicu. Konstantno nadgledaju šta radimo i veruju u nas, što je najbitnije".

Možete li da nam otkrijete tajnu vašeg uspeha? Kako uspete da sastavite tako moćan tim svaki put i pravite rezultate konstantno?
"Gledajte, mi u svojim redovima imamo specijalistu za klince, to je Milovan Bulatović, koji može da prepozna talenat čim pogleda nekog dečka. Mi se trudimo da ono najbolje dovedemo u svoje redove već sa 13, 14 ili 15 godina, kako bi to dete u sistemu bilo što duže. Ne bavimo se mi pravljenjem 'instant' rezultata i takvom metodikom, mi računamo da možemo to dete da osposobimo da sa 17-18 godina može da pređe u seniorski pogon i ravnopravno se takmiči. Sve je stvar dobre selekcije, dobar igrač mora da se uvede u sistem na vreme, da četiri-pet godina bude sa svojim vršnjacima, a potom da tri do četiri godine stiče iskustvo igranja seniorske košarke kroz Košarkašku ligu Srbije, kako bi kasnije bio materijal za Crvenu zvezdu, odnosno za Jadransku ligu, potom i Evroligu".

Momak koji svoje ime konstantno stavlja u prvi plan je supertalentovani Vojislav Stojanović. Bio je najkorisniji igrač prošlogodišnjeg završnog turnira, MVP kvalifikacionog turnira ove godine. Imao je i prilike prošle sezone da se oproba i u seniorskoj konkurenciji. Kako biste ga Vi opisali široj publici?
"Voja Stojanović je čudo! Momak koji ima neverovatnu harizmu, mentalitet pravog šampiona i pobednika. Vredan je momak, uvek dolazi ranije i ostaje kasnije kako bi vežbao i sebe usavršavao. Razlikuje se od ostalih momaka svog godišta, ima mnogo snage, korpulentan je, razume košarku i jako je inteligentan. On sa svojom građom takođe može da igra plejmejkera, uz to je dobar šuter, ume da se snađe u svakoj situaciji i preuzme svakog protivnika. Zaista je neverovatan. A taj pobednički mentalitet koji poseduje tera ga da uvek gura napred i da se takmiči protiv starijih od sebe". 

Da li je on već prevazišao svoje vršnjake?
"Sve ovo je za njega već rutina. On je dokazan klinac, a mogu da vam kažem i da je on ovaj kvalifikacioni turnir igrao povređen. Da, dobio je nezgodan udarac, pa sam ga ja čak sklanjao sa strane, da ga pripremim za polufinale i finale. Međutim, on to nije hteo. On ima taj, ratnički mentalitet - nije hteo da ode kod lekara da ga pregleda da mu ovaj ne bi rekao da mora da pauzira, već je igrao, kako bi pomogao svojim drugarima. To je veličina jednog Voje Stojanovića, takvi momci retko se rađaju".

U izjavi koju ste dali nedugo po završetku kvalifikacionog turnira posebne pohvale imali ste na račun Davida Miladinovića i Aleksandra Aranitovića. Šta vas je to fasciniralo kod njih?
"Vrlo je važno da svakom igraču ukažem na to da je košarka kompleksna celina, u kojoj mora da se radi mnogo teških poslova. A to Aleksandar i David rade - oni trče, 'bampuju', blokiraju, skaču, igraju žestoku odbranu na rivalima, igraju do poslednje kapi znoja svaki put. Ono što su Aranitović i Miladinović sada bio je Stefan Lazarević prošle godine - vezivno tkivo tima. On je sada uspeo da se izbori za ogromnu minutažu u seniorskoj konkurenciji i to u klubu koji je prvi u Košarkaškoj ligi Srbije - FMP. Važno je istaći da su takvi igrači kao oni retki, pošto današnja deca mahom vole samo da šutiraju, da trče u napad i 'budže' svoj indeks i statistiku. Njih dvojica su izuzetno ozbiljni momci, koji vredno rade, treniraju i bore se za svoj dres, doduše kao i svi ostali, ali Aranitović i Miladinović to rade s posebnom emocijom".

Nije bilo potrebno postavljati dodatna pitanja - Klipa je samo nastavio...
"Aleksandar je bek šuter i biće izuzetno opasan, verujte mi. Miladinović je krilni centar, centar. Ali, jako pokretan i zna da razmišlja svojom glavom, što mi se posebno sviđa. Ne mogu a da ne pomenem i Aleksu Radanova, koji lagano stasava u vrhunskog mladog igrača, potom i Nikolu Rakićevića, momka sa odličnim fizičkim predispozicijama. Tu je i Nikola Popović, koji je jedinstven po mnogo čemu. Osim toga što ima neverovatne fizikalije, retko može da se nađe igrač koji s takvom lakoćom može da igra na svim pozicijama i nadmeće se sa svima. Pa on je sa svojih 208 centimetara visine brži i od plejmejkera".

Koliko brzo će Crvena zvezda moći da profitira od mladih superzvezda - u smislu da može da ih priključi prvom timu?
"Već je vreme za momke poput Marka Tejića, koji odlično igra u poslednje vreme, nadam se da će proigrati i Nikola Rebić. Uskoro će doći vreme i za momke poput Dobrića, Gudurića, Kaplanovića, Stojanovića, možda čak već sledeće godine moći će da igraju u Zvezdi. Naravno, drugi će moći da se kroz FMP nadograđuju i stiču potrebno iskustvo za igre na mnogo višem nivou. To je ono što ja mojim momcima stalno pričam - da moraju da idu korak po korak, da nema preskakanja gradiva i da je svaka lekcija važna. I to i oni shvataju, zato imamo tako dobar razvojni tim, FMP, koji pravi tako dobre rezultate", zaključio je Klipa.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Vojislav StojanovićNikola RakićevićNikola PopovićEvroligaDavid MiladinovićFK Crvena zvezdaAleksandar Aranitović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara