Emil Forsberg
Emil Forsberg

Nesuđeni hokejaš i vatrogasac koji bi mogao da vrati Englesku kući

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.07.18. | 17:25

Sjajna životna priča Emila Forsberga junaka švedskog pohoda na Rusiju

I pre sjajnog gola protiv Švajcarske, koji je Šveđane odveo u četvrtfinale Svetskog prvenstva, samo pominjanje prezimena Forsberg u njegovoj rodnoj zemlji izazivalo je najlepše sportske uspomene. Peter Forsberg, pod nadimkom Fopa, jedan je od najslavnijih skandinavskih hokejaša i ekvivalent Zlatanu Ibrahimoviću, NHL legenda koja je Šveđanima donela najvrednije trofeje - Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre.

Rođen na nekoliko kilometara od svog inspirišućeg zemljaka, na severu Švedske u malenom Sundsvalu, Emil Forsberg je bio oduvek svestan težine prezimena koje nosi i sportskog nasleđa koje nacija čuva u kolektivnom pamćenju. Vezista RB Lajpciga izabrao je da, umesto na ledu, sav svoj raskošni talenat prikaže na travi, ali švedski navijači se nadaju da 'mini-Fopa' ima jednaku moć da obraduje naciju i u predstojećem četvrtfinalu protiv Engleske.

Izabrane vesti

Kao i svaki Šveđanin, i Forsberg je kao klinac probao nekoliko sportova - i hokej između ostalog - ali je na kraju fudbal preovladao. Na pitanje šta bi bio da nije uspeo u fudbalu as Lajpciga i reprezentacije Švedske nema dilemu:
"Nezaposlen, ili možda vatrogasac kao moj otac!"

A lako je moglo da se desi da sve bude drugačije, posebno nakon što je kao tinejdžer zbog niskog rasta Emil Forsberg odbijen u elitnom kampu Halmštada - gde je Fudbalski savez Švedske birao najtalentovanije klince za mlađe kategorije.
"Bio sam slomljen. Razmišljao sam, šta da radim? Kako da porastem? Ako nisam uspeo da se izborim na ovom kampu kako ću ikada da zaigram za Švedsku? Baš u to vreme upoznao sam i Šangu, ona me je ohrabrila. Gurala preko granica mogućnosti, naučila da budem agresivniji i pomogla mi", otkrio je Forsberg, koji je tri godine kasnije debitovao na velikoj sceni, a ostalo je sve istorija.

Emil i Šanga Forsberg

A Šanga je njegova ljubav iz mladih dana i supruga sa kojim se venčao 2016. Takođe je fudbalerka koja igra za ženski tim Lajpciga, a nadimak Šerif nametnuo joj je upravo suprug Emil Forsberg.
"Jedini trenutak u fudbalu kada sam nervozan je kada odigram lošu utakmicu. Kada dođem kući te večeri, znam šta me čeka... Susret sa Šerifom... I da vam kažem, to ume da bude jako brutalno. Šerif mi sve kaže u lice, a ako je Šerif nervozan ili ljut, ne želite da budete s njim u istoj sobi. Jer, poznajem Šerifa bolje od ikoga drugog, povrh svega ona je moja žena. Mogu da joj odgovorim, ali znate, u braku je teško i svađe su specifične", iskren je bio Forsberg u ispovesti Plejers Tribjunu.

Fudbal mu je u krvi. Njegov deda Lenart igrao je za Sundsval tokom 50-ih godina prošlog leta, a otac Leif "Fopa" Forsberg postao je legenda ovog kluba sa 143 pogodaka u preko 400 nastupa tokom 80-ih i 90-ih godina. Očeva desetka povučena je iz upotrebe posle penzionisanja, a "mali Fopa", kako su ga prozvali kompletirao je porodični het-trik kada je sa samo 17 godina debitovao 2009. za Sundsval. 

MOZZART KVOTE
Švedska u polufinalu SP - kvota 3,00

"U Emilu Forsbergu smo dobili mladog napadača koji je dobar pred protivničkim golom", izjavio je sportski direktor Lajpciga Ralf Rangnik prilikom dovođenja mladog fudbalera iz Malmea za 3.700.000 evra u januaru 2015. godine.  

I nije izneverio svoje šefove. Samo je Dejvi Zelke sa 10 golova bio ispred Forsberga, koji je sa osam golova i sedam asistencija doprineo promociji Lajpciga u Bundesligu na kraju sezone 2015/16. Ipak, prava eksplozija Emila Forsberga usledila je u sledećoj sezoni, debitantskoj za Bikove u eliti, kada je uz osam golova zabeležio neverovatne 22 asistencije, što je bio svojevrsni rekord u Nemačkoj. 

Bila je to samo pokazna vežba onoga što je naučio u Švedskoj, pogotovo kada je klub iz svog rodnog grada napustio kako bi pojačao šampionski Malme.
"Voleo sam nastupe za Sundsval, ali bilo je vreme za promenu. Da vidim koliko mogu. Znam da treba mnogo, ali volim kada sam pod pritiskom, to me tera da budem najbolji", izjavio je svojevremeno Forsberg.

Te 2013. godine odmah je upao u prvi tim koji je osvojio šampionsku titulu, ali je sledeća sezona bila ona u kojoj se apsolutno potvrdio kao sila u švedskom fudbalu.

Forsberg u dresu Malmea

Kao u njegovom rodnom gradu gde je zima oštra, a snegovi ogromni, tako se i Emilova karijera kao grudva uvećavala do najveće scene. Njegov ligaški rekord od 14 golova doprineo je da Malme odbrani naslov šampiona Švedske, a pored domaćih priznanja usledio je i poziv u A repreznentaciju Tri krune. Centralna uloga koju je imao u grupnoj fazi Lige šampiona sezonu kasnije uticala je i da Forsberg zapadne za oko skautima koji su u prvom klubu Zlatana Ibrahimovića tražili njegovog naslednika.

Uprkos mnogim ponudama, plavokosi vezista je na kraju izabrao Lajpcig, svestan mogućnosti koju ovaj klub donosi i ambicije bogatog vlasnika da postane vodeća snaga u nemačkom fudbalu.
"Klub želi da bude najbolji, a i ja hoću da budem najbolji. Razvio sam se do najvećih visina i preuzeo vodeću ulogu u klubu. Situacija je idealna za mene, imam još mnogo toga da pružim i želim da to bude u Lajpcigu", izjavio je u martu 2016. Forsberg, s velikim samopouzdanjem nakon što je potpisao novi ugovor do 2021. godine.

Za sve one koji dolaze u Samaru u subotu na četvrtfinalni duel sa Englezima, posebno za one sa obaveznim vikinškim šlemom na glavi, Emil Forsberg će opet biti glavni adut. Plavokosi ofanzivac već je pokazao da ume da bude čovek odluke, a mogao bi ovog puta i da vrati Engleze kući.

FOTO: Action Images


tagovi

Emil Forsbergreprezentacija Švedske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara