"Kanavaro sa peharom 2006."
"Kanavaro sa peharom 2006."

Neverovatno! Italiji se oduzima titula šampiona, poništava se Svetsko prvenstvo 2006?

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.10.15. | 11:21

A sve zbog najveće krize u nemačkom fudbalu koji je optužen za korupciju

Kanavaro sa peharom 2006.

Nemački fudbal potresa najveća kriza u istoriji nakon optužbi da su čelnici tamošnjeg Fudbalskog saveza podmitili članove Izvršnog komiteta FIFA prilikom glasanja za izbor domaćina Svetskog šampionata 2006. godine.

Izabrane vesti

Zbog ovih optužbi pred FIFA komisijom za integritet biće uskoro saslušani predsednik tamošnjeg Fudbalskog saveza Volfgang Niersbarh, kao i legendarni Franc Bekenbauer, koji su bili glavni protagonisti kandidature Nemačke za organizaciju Mondijala i koji su, kako tvrde nemački mediji, znali za podmićivanje.

Poznati list Špigl otkriva da je izvršni direktor Adidasa Robert Luj-Drajfus, donirao u korist pobede Nemačke 10.300.000 švajcarskih franaka (oko 6.700.000 evra), a da je nakon toga Nemačka u glasanju dobila Južnu Afriku tesno sa 13:12.

I kako to obično biva u ozbiljnim zemljama, odmah su krenule priče i o mogućem ishodu cele istrage koju će sprovesti FIFA, a nemački mediji donose nekoliko ključnih pitanja na koja očekujemo odgovore vrlo brzo:

*Hoće li Italiji biti oduzeta titula šampiona iz 2006?

Vrlo teško. Iako su na Tur d Fransu ili u nekim američkim sportovima oduzimane titule nakon što su bili dokazani doping ili manipulacije. Kada je reč o Svetskom prvenstvu teško da će biti ovakav slučaj jer FIFA nije imala saznanja tokom turnira. 

*Kolika je bila zarada od SP 2006?

Kada se odbije porez koji je plaćen državi Nemačkoj, kao i zarada koja je pripala FIFA kao inicijatoru Mondijala, dolazimo do činjenice da su Fudbalski savez Nemačke i tamošnja fudbalska liga podelili 50.600.000 evra.

*Može li Niersbarh da postane predsednik UEFA sada?

Nakon suspenzije Mišela Platinija, upravo je predsedenik FS Nemačke bio prvi favorit da ga nasledi na toj funkciji. Dobra stvar za njega je što, kao što tvrdi Špigl, ne postoje konkretni dokazi d aje umešan u ove optužbe. Ali, problem je što letos Niersbarh nije obavestio o ovom skandalu članove Izvršnog odbora već je sprovodio sopstvene istrage što nije smeo.

*Hoće li neko snositi posledice?

Vrlo je moguće! Jer ako je 6.700.000 evra prebačeno bez ičijeg znanja sa računa FS Nemačke na račun FIFA, jesno je da je to predmet za poreske vlasti, koje nemaju evidentiranu ovu veliku uplatu.

*Može li Nemačka da se kandiduje za organizaciju EURO 2024?

Trenutno, nema šanse. Englezi su glavni favoriti, jer su preskočeni zbog činjenice da se EP 2020. godine igra po drugačijem sistemu u više evropskih gradova. Domaćin šampionata 2024. biće objavljen za dve godine, a osim Nemačke i Turska je poslala signal da je zainteresovana.

*Koliko je bila čista organizacija Mondijala u Francuskoj 1998?

Nekadašnji potpredsednik FIFA Čak Blezer prionao je agentima FBI da su on i nekolicina glasača bili podmićeni od strane rivala iz Maroka sa nekoliko miliona dolara. Francuska je svakako doibila turnir, a Blazer je sada zaštićeni svedok FBI.

*Južna Afrika 2010. je takođe problematična?

Blazer je rekao FBI pod zakletvom da su on i ostali članovi FIFA primili mito kako bi glasali za Južnu Afriku.

Za Rusiju 2018. i Katar 2020. tek će se ispitati navodi o malverzacijama i podmićivanjima unutar FIFA, a treba istaći i da ne postoje nikakvi navodi ili dokazi da je bilo nepravilnosti prilikom dodeljivanja domaćinstava Japanu i Južnoj Koreji (2002) i Brazilu (2014).

Pratite MOZZART i na Vajberu!

(FOTO: Action Images) 


tagovi

Svetsko prvenstvo u Nemačkojfudbalska reprezentacija Italijemeđunarodni fudbalFranc Bekenbauer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara