Slavlje izabranih, Džo Burou je dole desno
Slavlje izabranih, Džo Burou je dole desno

NFL draft uz Skajp: Burou je bio zvezda večeri, Sinsinati kreće u novu eru sa lokalnim momkom

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.04.20. | 10:01

Nije bilo neizvesnosti oko prvog pika ove godine u Las Vegasu. Čejs Jang, najbolji defanzivac na koledžu u 2019. godini otišao je u Vašington kod Rona Rivere. Tua Tagovailoa na Floridi. Čak tri kvoterbeka u prvih šest pikova. Tampa izabrala “bodigarda” Tomu Brejdiju

Izostao je spektakl u Las Vegasu. Nije bilo publike zbog pandemije koronavirusa u SAD, a nije bilo ni drame oko izbora prvog pika. Očekivano, kvoterbek Luizijane Stejt Univerziteta (LSU) Džo Burou izabran je od strane Sinsinatija dok je javnost sve pratila "onlajn". Niko nije sumnjao u takvu odluku čelnika prošle sezone najgore ekipa u NFL šampionatu. Lokalni momak iz Ohaja imaće priliku da pokrene franšizu koja je godinama u strmoglavom padu.

Burou je prošle godine imao fantastičnu sezonu. Osvojio je sa LSU titulu u SAD, a pripalo mu je prestižna nagrada Hajzmanov trofej. Imao je čak 60 tačdaun pasova i samo šest presečenih lopti, a imao je i pet istrčanih tačdaunova. Ukupno je imao više od 6.000 jardi (5.671 pasom i 368 trčanjem).

Izabrane vesti

On je proveo sve četiri godine na koledžu, iskusan je, u decembru će imati 24 godine. Primera radi, kvoterbek Baltimora, Lamar Džekson, prošle sezone MVP šampionata, godinu dana je mlađi od ovogodišnjeg prvog pika na draftu, a već je odigrao dve sezone u najjačoj ligi na svetu.

Burou bi trebalo odmah da preuzme lidersku ulogu od Endija Daltona, dugogodišnjeg kvoterbeka Bengalsa. Ekipa iz Ohaja je u fazi “ribildinga”. Ovog proleća su dovedena neka zvučna pojačanja od slobodnih agenata - Trej Vejns, kornerbek koji je stigao iz Minesote, Aleksandr Mekenzi, raning bek iz San Franciska, Von Bel, sejfti iz Nju Orleansa i Džoš Bejns, lajnbeker iz Baltimora. Najveća prednost u narednom šampionatu trebalo bi da bude oporavljeni risiver Ej Džej Grin. On je propustio celu prošlu sezonu zbog povrede zgloba. Prošlog meseca je Sinsinati stavio “franšiz tag” na iskusnog asa.

I kod drugog pika nije bilo neizvesnosti. Najbolji defanzivac sa ovogodišnjeg drafta Čejs Jang predvodiće odbranu Vašingtona. Stiže sa koledža Ohajo. Visok je 196 centimetara, težak je 120 kilograma. Svi “preko bare” veruje da je Jang nova zvezda NFL-a. Imaće novi trener Redskinsa Ron Rivera odličnog rukija, fantastičnog “pes rašera”, koji bi trebalo da razmrda prošle sezone očajnu ekipu iz prestonice SAD.

I treći pik je stigao sa Univerziteta Ohajo. Detroit Lajonsi su uzeli kornerbeka Džefa Okudu. On će zameniti Darijusa Sleja, koji je prošlog meseca trejdovan u Filadelfiju. Džajantsi su prethodnih godina imali mnogo problema u ofanzivnoj liniji, a očekivano su izabrali kao četvrtog pika snažnog tekla Endrua Tomasa sa Univerziteta Džordžija.

gallery

Majami je uzeo levorukog kvoterbeka sa Alabame Tua Tagovailoa kao petog pika. On je prošle sezone imao tešku povredu kuka, ali su Dolfinsi odlučili da rizikuju. Imaće pored sebe Rajana “Medžika” Ficpatrika kao konkurenta za mesto startnog kvoterbeka naredne sezone. Šesti pik je takođe kvoterbek, a to je Džastin Herbert koga su izabrali Los Anđeles Čardžersi. On bi sa Tajrodom Tejlorom trebalo da se bore za mesto vođe napada posle odlaska Filipa Riversa u Indijanapolis Koltse. On je 16 prethodnih sezone bio u ovoj franšizi koja se pre dve godine preselila iz San Dijega u Los Anđeles.

U prvih 10 našli su se još Derik Braun (Karolina), Ajzea Simons (Arizona), Si Džej Henderson (Džeksonvil) i Džedrik Vils (Klivlend). Ovog proleća je hit Tampa Bej. Prvo je dovela Toma Brejdija, pa Roba Gronkovskog vratila iz penzije, a kao pika prve runde drafta izabrala je ofanzivnog tekla Tristana Virfsa sa 13. pozicije. On će imati zadatak da čuva legendarnog Brejdija, osvajača šest šampionskih prstenova.

Grin Bej je uzeo mladog kvoterbeka Jute Džordana Lava, koji bi u budućnosti mogao da zameni Erona Rodžersa. Najbolji risiver koji je izabran na ovom draftu je Henri Rags. Njega su uzeli Las Vegas Rejdersi sa 12. mesta.

Podsetimo, prošle sezone prvi pik na draftu u Nešvilu takođe je bio kvoterbek Kajler Mari, koga je uzela Arizona. Već u prvoj sezoni je bio odličan, a tek se od vođe Kardinalsa očekuju velika dela u narednim sezonama.

Naredna dva dana biće izabrani pikove preostalih pet rundi drafta. Novi šampionat bi trebalo da počne početkom septembra. Titulu brane Kanzas Siti.

PRVA RUNDA DRAFTA

1. Džo Burou (Sinsinati Bengals, kvoterbek)
2. Čejs Jang (Vašington Redskins, defanzivni end)
3. Džef Okuda (Detroit Lajons, kornerbek)
4. Endru Tomas (Njujork Džajants, ofanzivni tekl)
5. Tua Tagovailoa (Majami Dolfins, kvoterbek)
6. Džastin Herbert (Los Anđeles Čardžers, kvoterbek)
7. Derik Braun (Karolina Panters, defanzivni tekl)
8. Ajzea Simons (Arizona Kardinals, lajnbeker)
9. Si Džej Henderson (Džeksonvil Džeguars, kornerbek)
10. Džedrik Vils (Klivlend Brauns, ofanzivni tekl)
11. Mekhi Bekton (Njujork Džets, ofanzivni tekl)
12. Henri Rags (Las Vegas Rejders, risiver)
13. Tristan Virfs (Tampa Bej Bakanirs, ofanzivni tekl)
14. Džejvon Kinlo (San Francisko Fortinajners, defanzivni tekl)
15. Džeri Džudi (Denver Bronkos, risiver)
16. Ej Džej Terel (Atlanta Falkons, kornerbek)
17. Si Di Lemb (Dalas Kaubojs, risiver)
18. Ostin Džekson (Majami Dolfins, ofanzivni tekl)
19. Dejmon Arnet (Las Vegas, Rejders, kornerbek)
20. Klejvon Čejson (Džeksonvil Džeguars, lajnbeker)
21. Džejlen Regor (Filadelfija Igls, risiver)
22. Džastin Džeferson (Minesota Vajkings, risiver)
23. Kenet Marej (Los Anđeles Čardžers, lajnbeker)
24. Cezar Edvin Ruiz (Nju Orleans Sejnts, centar)
25. Brendon Ajuk (San Francisko Fortinajners, risiver)
26. Džordan Lav (Grin Bej Pekers, kvoterbek)
27. Džordan Bruks (Sijetl Sihoks, lajnbeker)
28. Patrik Kvin (Baltimor Rejvens, lajnbeker)
29. Ajzea Vilson (Tenesi Tejtens, ofanzivni tekl)
30. Noa Igbonogene (Majami Dolfins, kornerbek)
31. Džef Gledni (Minesota Vajkings, kornebek)
32. Klajd Edvards Iler (Kanzas Siti Čifs, raning bek)

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara