"Sorijano"
"Sorijano"

Nije Kristijano, nego Sorijano: Najefikasniji fudbaler Evrope u 2014. na krilima Red Bula preleteo Ronalda (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 28.12.14. | 16:55

Kapiten Salcburga postigao 55 golova u kalendarskoj godini, ali ako se obračuna odnos pogodaka i odigranih utakmica bolji je i od asa Real Madrida i od Mesija

SorijanoNašao se majstor i za Kristijana Ronalda! Svemogući Portugalac može da se pohvali da iza sebe ima najuspešniju godinu u karijeri, međutim, ima bolji i od superefikasnog asa Reala. Što je najinteresantnije, nije reč o igraču iz pet najjačih evropskih liga, nego momku koji stiže sa fudbalske periferije.

Ime mu je Đonatan Sorijano (29), odavno je poznat široj sportskoj javnosti, a sad će ga dobro upamtiti i zvanično najbolji fudbaler sveta i kandidat za sledeću Zlatnu loptu, pošto ga Španac „šije“ po kooeficijetu koji se dobija na osnovu obračuna broja golova i utakmica tokom 2014.  

Izabrane vesti

Brojke su surove: Sorijano 1,05, Ronaldo 1,01.

Kapiten Red Bul Salcburga za prethodnih 12 meseci je u skladu sa nadimkom kluba dobio krila, dao 55 golova na 52 susreta i tako nadmašio čak i ostvarenje, po mnogim ocenama, najboljeg fudbalera na svetu (61 pogodak na 60 takmičarskih susreta za klub).

A to nije sve, pošto se Sorijano nalazi na trećem mestu liste najboljih golgetera ove godine. Naravno, tu je Kristijano privi (61), prati ga Lionel Mesi (Barselona, 58/66), a iza Sorijana (55) su Eran Zahavi (Makabi Tel Aviv, 40 golova na 47 utakmica), Jevgenij Kabaev (Silamae Kaev 38/39), Karim Benzema (Real Madird 35/66), Igor Subotin (Levadija Talin 34/41), David Lafata (Sparta Prag, 34/47), Zlatan Ibrahimović (Pari Sen Žermen 33/42), Nejmar (Barselona 33/50).

Đonatan Sorijano je izdanak Espanjolove škole, ali je vođen željom da napreduje pre pet godina prešao u tabor gradskog rivala Barselone, koja ga je držala u B tim. Tamo je blistao, dao u prvenstvu 2009/2010  čak 32 gola na 37 susreta u zahtevnoj Segundi, ali je nezadovoljan činjenicom da ga na Kamp Nouu nisu prekomandovali u društvo Mesija, Ćavija i Inijeste spakovao kofere i januara 2012. povukao možda i ključni potez u karijeri. Prešao je u Red Bul Salcburg i na 126 utakmica postigao - dobro otvorite oči - 112 golova i upisao 47 asistencija.

Takvim učinkom privukao je pažnju mnogobrojnih evropskih klubova, a u susret predstojećem prelaznom roku za njega se interesuju Benfika, Borusija iz Menhengladbaha, Viljareal, Vest Hem, Kvins Park Rendžers...

Samo nema poziva Visentea del Boskea da debituje za Španiju.

Zaslužuje li?

(FOTO: Action images)


tagovi

AustrijaDžonatan SorijanoEvropameđunarodni fudbalRed Bul Salcburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara