"Novak i pahar sa prošlogodišnjeg izdanja završnog mastersa"
"Novak i pahar sa prošlogodišnjeg izdanja završnog mastersa"

KALKULACIJE: Nole može da vrati krunu već u Londonu

Vreme čitanja: 2min | sub. 05.11.16. | 12:49

Još jedan računica o eventualnom opstanku Novaka Đokovića na vrhu ATP liste

Novak i pahar sa prošlogodišnjeg izdanja završnog mastersaTeniski tron predat! Endi Mari već mesecima gazi sve pred sobom dok se Novak Đoković praktično posvađao sa samim sobom od kako je osvojio Rolan Garos.

Miloš Raonić predao je polufinalni susret i na taj način "poklonio" čelnu poziciju na ATP listi Škotu. Ipak, to mu neće biti dovoljno da tu i ostane, pošto je pred sasmim vrhom svetskog temisa završni masters u Londonu (14-20. novembar). A, ako tu Novak odbrani trofej, odbranio je i tron na kraju godine, što bi mu bio peti put u karijeri.

Izabrane vesti

A računica je jasna. Mari trenutno ima 10.510 poena, a do kraja godine će mu biti skinuto 200 sa završnog mastersa i 275 za prošlogodišnje osvajanje Dejvis kup titule. Ukoliko osvoji Pariz profitiraće 400 poena pošto je prošle sezone pao u finalu baš protiv Novaka. To ga ostavlja na 10.910 bodova, što neće biti dovoljno za opstanak na vrhu ako Nole ponovo uzme pehar u engleskoj prestonici. Jer bi sa eventulanim finalom i sa sve tri pobede u grupi dobio još 1.000 poena, dakle ukupno 11.910.

--->>> 7678: Marin Čilić - Džon Izner 1 (1,35), 2 (2,90)
--->>> 7679: Endi Mari - Miloš Raonič 1 (1,20), 2 (4,00)

Novak, koji trenutno ima 12.900, poena posle poraza u čevtfinalu mastersa u Parizu izgubio je 820, a u Londonu mu otpada još 1.300 koliko je prošle godine sakupio sa jednim porazom u grupi. Ovde stižemo do cifre od 10.780 poena bez ijednog osvojenog u gradu na Temzi. A sa titulom tamo, tron bi bio siguran, makar do početka naredne sezone. Jer sa 1.500 poena (ako turnir završi bez poraza) stiže do cifre od 12.280 bodova. A, ukoliko bi izgubio jedan meč u grupi, ni tih 200 poena manje ne bi mnogo promenilo jer bi sa 12.080 opet bio bolji od Endija.

Naravno, veliko je pitanje da li Novak uopšte ima ideju kako da ponovo osvoji London, pošto je ono što je pokazao u Parizu ispod svakog nivoa. Ta igra ne da nije za prvo mesto na svetu, nego nije ni za Top 10. Ukoliko se brzo ne prene, Novak će skliznuti na svetskoj lestvici, brže i opasnije od Rafe Nadala ili Rodžera Federera. Jer njegov problem deluje daleko dublji i ozbiljniji od Špančevih i Švajcarčevih povreda. Istina, i njega muči taj lakat, zbog čega ima problema sa servisom, ali je glavna "povreda" ona u glavi. A nju je najteže zalečiti.

Na početku sledeće sezone biće Novaku još teže ili praktično nemoguće da zadrži ili se vrati na tron pošto je u tom periodu briljirao, dok je Mari tražio formu. Dakle, Novakov pad je neminovan, samo je pitanje da li će uspeti da se zaustavi i krene uspon nazad, ili će se "otkotrljati do dna".

Verujući u njega i njegove sposobnosti, očekujemo ekspresno "buđenje".

(foto: Action Images)


tagovi

Velika BritanijaSrbijaŠkotskaNovak ĐokovićEndi MariATP LondonATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara