""
""

Nova FIFA rang lista, Srbija pala za šest mesta! Irci nas preskočili, jedine nade su nam Grčka i Novi Zeland

Vreme čitanja: 2min | pon. 16.10.17. | 10:59

Skupo nas je koštao poraz od Austrije, male šanse da će se Orlovi na žrebu za Mundijal naći u trećem šeširu

Svetska kuća fudbala je jutros objavila novu rang listu reprezentacija, a ona je posebno bitna jer će uticati na sastav šešira na žrebu za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Izabrane vesti

Podsetimo, sastavi šešira se određuju na osnovu plasmana na FIFA rang listi, a reprezentacija Srbije se po trenutnom stanju stvari nalazi u četvrtom šeširu i jedina je evropska selekcija u njemu. Orlovi su po koeficijentu prvi u poslednjem šeširu i skok za jedno mesto bi ih odveo u treći šešir i omogućio im lakši žreb za Rusiju.

Naša reprezentacija je na novoj rang listi pala za šest pozicija i trenutno se nalazi na 38. mestu. Uprkos plasmanu na Mundijal posle pobede nad Gruzijom, Srbija je doživela pad zbog poraza u Austriji. Da su Orlovi pobedili Austrijance u Beču, bili bi bolje pozicionirani i sa većim šansama za mesto u trećem šeširu pred žreb. Ovako, preskočila ih je Republika Irska koja je u poslednja dva kola savladala Gruziju i Vels.

Čak i ako prođu baraž kao nepovlašćeni, Irci će biti bolje plasirani od Srbije i zauzeti mesto u trećem šeširu. Bolje plasirani su i ostali učenici baraža poput Italije, Hrvatske, Švajcarske, Danske, Švedske i Severne Irske. Samo je Grčka slabije plasirana što znači da bi njen uspeh u baražu mogao da pogura Srbiju u treći šešir. Druga nada za Srbiju je da Novi Zeland u baražu eliminiše Peru. Ako prođu Grci ili Novozelanđani Srbija može u treći šešir.

 Ali, realno, šanse za to su male... Pogotovo u slučaju Novog Zelanda.

Već se zna da je porvi šešir sa nosiocima popunjen i da su u njemu Rusija kao domaćin, i Nemačka, Brazil, Portugalija, Argentina, Belgija, Poljska i Framncuska po koeficijentu. Sigurni u drugom šeširu su Španije, Engleska, Kolumbija, Meksiko i Urugvaj. Za preostala tri mesta su po plasmanu favoriti Švajcarska, Peru i Italija. Naravno, ako prođu baraž. Potom po koeficijentu sledi Hrvatska, ali i ona mora da prođe baraž i da se nada da će ispasti jedan od trilinga Peru - Švajcarska - Italija da bi skočila u drugi šešir. Drugom šeširu se nadaju još Kosatrika i Island, ali njima baš moraju da se pogode rezultati baraža i da favoriti ispadnu. Sigruni u trećem šeširu su Tunis, Iran i Senegal. Pod uslovom da Senegalci teoretski overe plasman na Mundijal s obzirom da su jako, jako blizu.

U četvrtom šeširu su sigurni Južna Koreja, Panama i Saudijska Arabija i pobednik baraža između Hondurasa i Australije. Siguran je i bolji iz grupe gde se za prvo mesto bore Maroko i Obala Slonovače, a vrlo verovatno je u četvrtom šeširu i Japan koji gaji samo teoretsku nadu da mođe u treći šešir. Poput Srbije, Nigerija se nada da će Grci i Novi Zeland iznenaditi u baražu. 


tagovi

FIFA rang listaMundijal 2018fudbalska reprezentacija Srbijereprezentativni fudbalSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara