"Euforija u Kini"
"Euforija u Kini"

Novi svetski tokovi: Gvangžu sa brazilskim šmekom prejak za Meksikance, šta kaže Blaugrana?

Vreme čitanja: 2min | ned. 13.12.15. | 10:59

Paulinjov pogodak u poslednjem minutu sudijske nadoknade doneo kineskom šampionu 2:1 proptiv meksičke Klub Amerike

Euforija u KiniPre nekoliko decenija susret timova iz Meksika i Kine poslužio bi klubovima iz centralno-američke države da poprave gol razliku. Ali istok se podigao, Kina više nije zemlja u kojoj su svi identično obučeni, već najbrže rastuća ekonomija sveta u kojoj se milijarde na jeftinoj radnoj snazi prelivaju i na - najskuplju radnu snagu oličenu u fudbalerima. A Brazilci koje je dovodio Gvangžu obavili su izgleda dobar posao, pa se tim Luiza Felipa Skolarija plasirao u polufinale Svetskog klupskog prvenstva savladavši u Jokohami Klub Ameriku sa 2:1.

Iako se isprva učinilo da će Meksikanci prošetati do meča sa Barselonom, 17. decembra na istom mestu. Oribe Peralta je već u desetom minutu utakmice glavom sproveo centaršut Darija Benedeta u protivničku mrežu i nema sumnje da su u otadžbini već počeli da ramišljaju o tome kako zaustaviti Lionela Mesija i Luisa Suareza.

Izabrane vesti

Uporni Kinezi, ipak, nisu odustajali. Ni u 80. minutu, mada treba reći da je Klub Amerika i tada izgledala nekako moćnije, uverljivije. Sve se promenilo po ulasku u igru Ženga Longa. Rezervista Gvangžua je  u tom 80. minutu uspeo da kruniše borbenu igru Evergrandea pretvorivši pas Gao Lina u loputa u mreži Mojzesa Munjoza, da bi u trećem minutu nadoknade bivši vezista Korintijansa i Totenhema Paulinjo šokirao čuveni klub sa stadiona Acteka.

Klub Amerika pakuje kofere. Gvangžu Evergrande ide na Barselonu. U drugom polufinalnom meču Svetskog klupskog prvenstva agrentinska River Plata će odmeriti snage sa boljim iz duela japanske Sanfreče Hirošime i Mazembea iz Konga.

Pratite MOZZART i na Vajberu

(FOTO: Action Images)


tagovi

FIFA Klupsko svetsko prvenstvoMeksikomeđunarodni fudbalKlub AmerikaKinaGvangžu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara