"Fajenord na šampionskom putu"
"Fajenord na šampionskom putu"

Od 0:10 do titule šampiona

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.02.17. | 15:50

Najlepša fudbalska priča u Evropi ove sezone

Fajenord na šampionskom putu

Bez obzira na činjenicu da je do kraja Eredivizije ostalo još deset kola, Fajenord je na nezaustavljivom putu da ostvari 18-godišnji san svojih navijača i vrati tu „prokletu“ šampionsku titulu u Roterdam. Predugo je jedan od najslavnijih holandskih klubova bio u zapećku, gledao u leđa Ajaksu i PSV-u i trpeo ponižavanja, pre svih onih 10:0 u Ajndhovenu pre sedam godina.

Izabrane vesti

Šamar koji i dalje boli. 

Danas je Fajenord najbolji tim u Holandiji, između ostalog i zato što ima izraziti karakter šampiona, a ako nekome to još uvek nije jasno neka pogleda snimak jučerašnjeg derbija u kojem su polupali Filipsov televizor na svom prepunom De Kajpu. U direktnom okršaju sa šampionom ekipa Đovanija van Bronkhorsta, onog nepopularnog nekadašnjeg levog beka Arsenala, skinula je krunu sa glave PSV-u i zakazala joj susret za dva meseca kada se bude overavala 15. šampionska titula u istoriji ovog kluba.

PRELAZZI: Fajenord kao Feniks - radnička klasa odlazi u raj

Biće tada sigurno natopljena šampanjcem. Naravno i pivom.

A mnogo je razloga zbog kojih je Fajenord ove godine privukao pažnju ljubitelja fudbala ne samo u Holandiji već i širom sveta. Radi se o klubu koji je pre pet ili šest sezona bio potpuno razrušen, u višemilionskim dugovima, bez pravog plana za budućnost. Izgubljen. Ređali su se porazi, neuspesi, osrednjost je postala glavna odlika ovog velikog kluba (šampion Evrope iz 1970. godine), a jedina svetla tačka u mračnom tunelu bili su navijači koji su svakog vikenda punili verovatno najlepši i najfudbalskiji stadion na svetu.

Roterdamersi slave posle 18 godina

Ta vera navijača bila je zamajac upravi da povuče radikalne poteze, a jedna od najvažnijih bila je da uloži u svoju decu. Trpeli su rezultati svih ovih godina, baš zarad razvoja te dece, ali kada je juče prosečni navijač Fajenorda u prvom timu od 11 igrača ugledao četvricu koji su ponikli u omladinskoj školi - Trevisa Kongola, Rika Karsdorpa, Tonija Vilenu i strelca pobedonosnog gola štopera Svena van Beka, nije moglo da mu ne zaigra srce.

Naravno, njegovi su i najbolji strelac Eredivizije Nikolaj Jorgensen (15 golova), pa maestralni dribler Eljero Elija (sa 30 godina jedan od najiskusnijih u ovom timu) koji je prosto „ubio“ Santijaga Arijasa po levoj strani onim driblinzima juče, zatim i strelac prvog gola Tornstra, koji u svakom kolu bar po jednom "bocne" dok Danac Jorgensen posti, ili stameni štoper Erik Botengin, od strane nekih i dalje opisivan kao drvo...

Svi oni deo su ubitačnog šampionskog mozaika Fajenorda, koji je posle jednog dečjeg punoletstva vratio osmehe na lica Roterdamersa. Ovaj šampionski tim izgrađen je strpljivo, a dovođenje samo dva pojačanja prošlog leta - Jorgensena (Kopenhagen) i Behajsa (pozajmica iz Votforda) uticalo je da Fajenord podigne kvalitet svog tima na viši nivo.

Čudotvorac: Đovani van Bronkhorst

U holandskim okvirima naravno, ali dobrim rezultatima tim Đovanija van Bronkhorsta podigao je vrednost celog kluba na izuzetan nivo i već sada mnogi velikani uveliko se zanimaju za njegove igrače, poput Karsdorpa kojeg Barselona hoće na poziciji desnog beka.

Naravno, svaki uspeh ima svoju cenu, a i ovaj Fajenordov nosi sa sobom jednu žrtvu - Dirka Kajta.

Kapiten, legendarni plavušan sa kovrdžavom kosom, više nema mesta u ovoj šampionskoj mašineriji. Bez obzira što je u 36. godini, i što je prošle sezone pokazao da još nije za bacanje, kada je sjajnim golovima vodio crveno-bele do trofeja u Kupu Holandije, za njega na jučerašnjem derbiju nije bilo mesta na terenu. 

Višak: Kapiten Dirk Kajt

Trener mu nije pružio nijedan minut u slatkoj pobedi protiv PSV-a, kao što ne čini ni u poslednje vreme (osim na utakmicama sa slabijim protivnicima), a pojedini mediji u Holandiji već danas najavljuju i rastanak sa klupskom legendom narednog leta.

PRELAZZI: Heroj radničke klase

Možda to i nije fer, ali rezultat i tabela kažu da Kajt više nije potreban, barem ne na terenu.

Fajenord očekuje još mnogo posla. U narednih deset kola treba da zadrži pobednički kurs (ima sedam vezanih pobeda u Erediviziji u 2017. godini), a definitivna odluka u borbi za titulu sprema se za 2. april, kada je zakazano gostovanje na Amsterdam areni protiv glavnog pratioca Ajaksa, koji zaostaje pet bodova.

Ono što je glavna prednost Roterdamersa u ovoj trci je podatak da za razliku od Kopljanika nemaju nikakvih obaveza ni u Evropi ili u Kupu Holandije, gde su glatko ispali od Vitesea. Ispali su namerno, bez ispaljenog metka, jer se ovog proleća bore za nešto mnogo veće. Bore se za svoje navijače, za svoj "prljavi" lučki grad i ispunjenje jednog dugogodišnjeg sna - sna koji je od juče za tri koraka bliži.

P. S. Samo da ih ne ureknemo.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Nikolaj JorgensenHolandijaFajenordEvropaEredivizijaĐovani van BronkhorstDirk Kajt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara