"Mesi"
"Mesi"

ODBROJAVANJE: Mesi, sad pokaži gde si (VIDEO)

Vreme čitanja: 8min | pon. 26.05.14. | 10:09

Pomerio je granice u fudbalu, naterao ljude da mu drže stranu u raspravama o najboljem igraču svih vremena, ali reprezentacija Argentine mu je do sada bila crna rupa u blistavoj karijeri. Leo Mesi u Brazilu ima možda i poslednju priliku da osvoji jedini vrh koji mu je do sada odolevao i stane uz rame Peleu i Maradoni

MesiSvaka polemika o Lionelu Mesiju kao najboljem igraču svih vremena se završava jednim argumentom njegovih „opozicionara“:

Neće biti najveći dok ne osvoji Svetsko prvenstvo“.

Izabrane vesti

Mundijal je kruna karijere svakog fudbalera, bez obzira na primat koji je klupski fudbal preuzeo u odnosu na reprezentativni. Svetska smotra u Brazilu će za Mesija biti možda „treća sreća“. U prethodna dva pokušaja 2006. i 2010. reprezentacija Nemačke je bila nepremostiva prepreka za Mesija i Gaučose. Pre osam godina u Nemačkoj je bio epizodista, na prethodnom SP u Južnoj Africi vođa koji nije uspeo da pregrmi četvrtfinale. Sada mu se ukazuje možda i poslednja šansa da u punoj snazi povede Argentinu ka trećoj titulu prvaka sveta i stane uz rame nacionalnim herojima Maradoni, Kempesu, Pasareli...

Mesi sada ima 27 godina, verovatno će igrati i na Mundijalu u Rusiji za četiri godine, možda čak i 2022. u Kataru, ali teško da će biti u punoj snazi i formi kao sada. Čini se da je Leo dostigao zenit i da za četiri godine neće moći da pruži više od ovoga što može sada.
Da bi prišao Peleu i Maradoni, Mesiju je neophodna titula svetskog šampiona. Kladim se da bi medalje koje je osvojio s Barselonom dao za trijumf na Svetskom prvenstvu“, rekao je nedavno čuveni Osvaldo Ozi Ardiljes, nekadašnji Maradonin saigrač. 

Mesi je voljen i poštovan u celom svetu, ali nikada u domovini nije imao ljubav kao Maradona, Batistuta, Rikelme... Gledali su ga kao dete odraslo u Kataloniji koje bi na kraju uvek izneverilo njihova visoka očekivanja na velikim takmičenjima. Za Argentince je nacionalni tim svetinja, a ono što Mesi već godinama radi u dresu Barselone njima i nije toliko važno. 

---------------------------------------------------------------------------
SELEKTOR PRIZNAJE DA JE LEO NEZAMENLJIV

Selektor Alehandro Sabelja se ne libi da prizna da sve zavisi od Mesija. Zvezde poput Iguaina, Di Marije i Aguera će biti podređene asu Barselone.
Uvek morate da imate rezervni plan. Ali istina je da su naši planovi manje-više isti i da je Leo u svima njima. On jednostavno nema zamenu. To bi bio slučaj u svakom timu na svetu. Igrali smo nekoliko utakmica i bez njega, ali svima je jasno da bez njega ne možemo da očekujemo velike uspehe“, iskren je Sabelja

-------------------------------------------------------------------------

Osim zlatne medalje s Olimpijskih Igara Mesi nema nijedan trofej u dresu nacionalnog tima. Čak ni trijumf na Kopa Amerika! Za to vreme je s Barsom osvojio sve što se moglo osvojiti (po nekoliko puta), četiri puta bio najbolji igrač sveta, tri puta najbolji strelac Evrope, za katalonski tim je postigao 354 gola u 425 mečeva...

Međutim, u dresu sa državnim grbom to nije bio onaj isti „monstrum“ kojeg smo gledali u Barseloni. Zvuči neverovatno, ali Leo Mesi je jedini gol na svetskim prvenstvima dao u onom masakriranju Srbije i Crne Gore u Gelzenkirhenu, kada je kao rezervista postigao finalni šesti gol za Gaučose u 88. minutu.
Poređenja s Maradonom su kompliment, ali još nisam spreman da ih prihvatim. On je toliko mnogo uradio za nacionalni tim. Mislim da se nijedan fudbaler ne može smatrati najvećim dok ne osvoji Mundijal. Ja se nadam da mogu to da uradim i nadam se da će se to desiti već ovog leta. Ne želim da ga osvojim da bi stao uz rame Maradoni, već da bih u karijeri imao trofej svetskog prvaka. To mi je glavni motiv“, poručio je Mesi.

Imala je Argentina i Mesija i još plejadu sjajnih igrača u prethodnih desetak godina, ali su uspesi izostajali. Menjali su se selektori, čak je i Maradona dobio šansu da prenese šampionski pelcer na Mesija i drugare, ali ništa nije palilo... Naprotiv, Gaučosi su se jedva kvalifikovali za Svetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi. Kada su tamo otišli, Mesi u pet utakmica nije uspeo da nađe put do mreže.

Stvari su počele da idu nabolje od 2011. godine kada je selektorsku funkciju preuzeo Alehandro Sabelja. Mesi je u 14 kvalifikacionih mečeva postigao 10 golova, a srca i najvećih domaćih skeptika je otopio het-trikom protiv Brazila u prijateljskom meču.  Sabelja je na neki način uspeo da Mesija promoviše u vođu ove grneracije. Gaučosi su se prošetali kroz kvalifikacije i kao prvoplasirana ekipa obezbedili plasman u komšijski Brazil. U poslednjih 25 mečeva imaju samo tri poraza. 

Mesi postiže gol pored Dudića na Mundijalu u NemačkojTračak nade za Argentince da je Mesi konačno preuzeo komandnu palicu u ruke i da je spreman da povede reprezentaciju ka dugo čekanom uspehu. Gaučosi nikada u prethodnih deset Mundijala nisu bili potcenjeniji kao uoči naredne smotre u Brazilu. I dalje su tu Mesi, Aguero, Iguain, Di Marija, ali Argentina nema više tako jak sastav kao na prethodnim takmičenjima.

Mnogi smatraju da bi Sabelja trebalo da uradi isto što i Karlos Biljardo 1986. godine u Meksiku. Tada je cela igra Argentina bila podređena Dijegu Maradoni. Tu ekipu niko nije video kao favorita, ali su na kraju Gaučosi osvojili titulu prvaka sveta. Uz genijalnog Maradonu, tu su od „Evropljana“ bili još Valdano i Buručaga, dok su ostatak tima činili domaći fudbaleri. Ratnici koji su spremni da poginu na terenu za Dijega.

Od kada je Mesi zavladao fudbalskom planetom, Argentinci su opet upali u problem kako da najboljeg igrača planete što bolje uklope u nacionalni tim i kako da ga što efektnije iskoriste. Pekerman je uveo Mesija u reprezentaciju, ali mu nije dao veliku šansu, potom je došao „mekani“ Koko Bazile, pa je selektorsku palicu preuzeo lično Bog Maradona, na kraju i neiskusni Batista... Ništa nije dalo rezultat. Od Sabelje se nije mnogo ni očekivalo.

Kada već nisu uspeli Bazile ili Maradona, kako će Sabelja koji je iza sebe imao samo posao u Estudijantesu?

Mesi i TevezIpak, Sabelja je uspeo da probudi Mesija. I što je vrlo bitno: da se reši problematičnog Teveza koji u prethodnom periodu nije mnogo mario za Mesija! Tevez je „žrtvovan“ zbog toga jer je često ulazio Mesiju u prostor i preuzimao ulogu „desetke“. A znamo da Mesi ne trpi kada sve u igri nije podređeno njemu, zbog čega je i jedan Zlatan Ibrahimović morao da ode iz Barselone.

Sabelja svesno ide ka taktici u kojoj će plan A, plan B i plan C biti – Leo Mesi. Kao što je Biljardo uradio 1986. s Maradonom.  Stvorio je Mesiju idealnu atmosferu i okružio ga sa igračima i prijateljima (Aguero, Gago, Zabaleta...) koji su uz Lea igrali kada je Argentina osvojila Mundijalito.  Atmosfera u i oko reprezentacije je odjednom postala opuštenija i mirnija.
Sada u reprezentaciji imamo grupu prijatelja, a ne samo saigrača. Mnogi od nas se poznaju još od malih nogu“,  rekao je nedavno Mesi.

Mesi se najbolje slaže sa Aguerom, a svi ostali poput Di Marije, Gaga i Maskerana će imati zadatak da mu čuvaju leđa i loptama snadbevaju najboljeg igrača ekipe. Klimava odbrana i nepouzdan golman su ono što Argentincima predstavlja najveću muku, ali oni stariji se sećaju da je tako bilo i pre 28 godina.  

-----------------------------------------------------------------------------
MURINJO I MARADONA UGLAS: NE TREBA MU TITULA!

Da fudbal ipak ne treba posmatrati samo kroz trofeje i statistiku, poručuju u istom tonu Žoze Murinjo i Dijego Maradona. Maradonina sujeta je velika i neće mu biti svejedno ako ga Mesi nadmaši, a Murinjo je Leov arhineprijatelj. Ipak, obojica smatraju da je Mesi velikan i bez titule prvaka sveta.
Osvajanje Mundijala bi bila ogromna stvar za celu Argentinu i Mesija. Ali ta titula nije potrebna Leu da bi dokazao da je veliki. On je već mnogo uradio za Argentinu“, poručio je Maradona.

Slično razmišlja i Murinjo kojem je Mesi redovno zagorčavao život.
Mesi je veliki. Stvarno je veliki. I nije mu potrebna titula s Argentinom da bi to dokazao. Kao ni Kristijanu Ronaldu... Ali Zidan je to uradio, Ronaldo je to uradio, Maradona je to uradio, Rivaldo je to uradio. Zato svi očekuju isto od Lea i Kristijana“,  rekao je Murinjo

---------------------------------------------------------------------------------

Paradoks je da Mesi dočekuje Mundijal posle „najgore sezone“ u karijeri u kojoj je postao najplaćeniji igrač svih vremena. Barselona nije osvojila ništa, Mesi nikada nije imao više problema s povredama, pratile su ga i afere oko poreza i spekulacije oko napuštanja kluba. Mediji u Argentini kažu da je situacija sada takva da će prvi put reprezentacija biti „sigurna kuća“ za Lea. Ranije je u klubu bio spokoj i harmonija, a u nacionalnom timu pritisak i tenzija. Sada je obrnuto, jer u Barsi puca po šavovima...

U toj „najgoroj sezoni“, Mesi je ipak uspeo da postigne 41 gol u 46 mečeva! Za ostale fudbalere bi to bila sezona iz snova, ali je Mesi toliko visoko podigao lestvicu i navikao nas da daje pod 50, 60 ili 70 golova u sezoni, pa njemu taj 41 gol nije dovoljan. Činjenica da je zbog povreda odigrao manji broj mečeva nego u prethodnih pet-šest sezona mogla bi da bude dobra stvar, jer Mundijal dočekuje zdrav i odmoran, za razliku od pre četiri godine kada je u Južnu Afriku došao gotovo isceđen. Sve te povrede su bile u jesenjem delu szone, a Mesi je u 2014. godini najbolji strelac Evrope.

Mesijev lik na lubenici pored Ronalda i NejmaraNa ruku mu ide i činjenica da Argentina ima jednu od najlakših grupa i da će verovatno lagano osvojiti prvo mesto u konkurenciji Nigerije, BiH i Irana, a da će se u osmini finala ukrstiti sa Švajcarskom ili Ekvadorom. Idealna prilika da razbije golgetersku barijeru i da uđe u seriju kako je to često radio u Barsi. Na poslednja tri meča Argentine je dao pet golova, a imao je i seriju od 12 golova na osam uzastopnih utamica. Kada uđe u te serije, mnogo ga je teško zaustaviti i tada njegove ekipe uzimaju pun profit.

Rešio je i probleme oko ugovora s Barselonom. Potpisao je novu vernost vrednu više od 20 miliona evra po sezoni i dolazi u Brazil kao najplaćeniji igrač svih vremena.

Svi u Argentini se nadaju da je kucnuo čas za Mesija. Maradona je imao 25 godina kada je osvojio Mundijal i bio je u punoj formi. Mesi će tokom takmičenja u Brazilu napuniti 28. Ima čak i kvalitetnije saigrače nego što ih je imao Dijego.

Čak i ako ne osvoji Mundijal, Mesija će mnogi i dalje smatrati najvećim u istoriji. Ali, biće u grupi velikana poput Krojfa, Platinija, Di Stefana, Puškaša, Euzebija ili Van Bastena koji nisu uspeli da se dokopaju svetske krune. Ako osvoji Mundijal, neće više biti nikakve prepreke da bude makar ravnopravan sa Peleom i Maradonom.

Ako ne i veći od njih...

(FOTO: Action images)


tagovi

reprezentativni fudbalodbrojavanjemeđunarodni fudbalLionel MesiJužna AmerikaBrazil2014FBrazil2014Argentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara