"Majkl Oven"
"Majkl Oven"

Odlazak zlatnog dečka engleskog fudbala: Majkl Oven ide u penziju (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 19.03.13. | 11:23

Utisak je da je mogao i više

Majkl Oven

Veliki dan danas. Odlučio sam da će mi ova sezona biti poslednja u profesinalnoj karijeri”, najednom, bez ikakve najave, “mali Miki”, nekada velika nada engleskog fudbala, objavio je da će na kraju sezone okačiti kopačke o klin te da će nam kasnije ostati samo uspomena na Majkla Ovena

Izabrane vesti

Za one mlađe ljubitelje fudbala verovatno samo precenjen ostrvski igrač, jer smo Ovena poslednjih godina gledali uglavnom na marginama premijerligaškog fudbala. A ne tako davno za sada 33-godišnjeg napadača otimali su se najveći evropski klubovi.

Karijeru je počeo u Liverpulu, a kasnije su u svoje redove uspeli da ga privole i madridski Real, Njukasl, Mančester junajted i Stouk Siti. Ipak, utisak je da je odlaskom sa Enfilda Ovenova karijera krenula silaznom putanjom, mada su ga sputavale i česte povrede. Pre toga je šest sezona uzastopce bio najbolji strelac Crvenih, koji će se već 2005. godine okititi titulom prvaka Evrope. Oven je uspon dojučerašnjih saograča gledao iz Madrida.

Ipak, niko ne može da mu ospori da je imao veliku karijeru.
“Sa ogromnim osećanjem ponosa saopštavam moju nameru da se povučem. Imao sam veliku sreću da me je moja karijera odvela na putovanje o kojem sam mogao samo da sanjam”, rekao je Oven, koji je odigrao 89 utakmica za reprezentaciju Engleske i postigao 40 golova.

Najpoznatiji je možda onaj protiv Argentine sa Mundijala 1998. kada se golobradi mladić od 18 godine probio na planetarnu scenu.

Tokom klupske karijere postigao je 220 golova, osvojio Premijer ligu, FA kup, tri puta Liga kup i Kup UEFA, a 2001. je proglašen i za evropskog fudbalera godine i postao prvi Englez kome je to pošlo za nogom još od Kevina Kigana 1979.

Međutim, odavno već Oven liči na starog sebe, pa je ove sezone za Stouk odigrao tek sedam utakmica i postigao samo jedan gol.
Osećam da je sada pravi trenutak da spustim zavesu”.

(FOTO: Action Images)


tagovi

EngleskaEvropaMajkl Ovenmeđunarodni fudbalPremijer ligaStouk

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara